Βαγιανός Δημήτρης
Βέττας Νίκος
Μεγήρ Κώστας
Πισσαρίδης Χριστόφορος
Παπαχελάς Αλέξης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
02/10/2017
Διάρκεια
32:57
Εκδήλωση
Πέρα από τη λιτότητα. Συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας
Χώρος
Γαλλικό Ινστιτούτο
Διοργάνωση
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Κατηγορία
Οικονομία
Ετικέτες
λιτότητα, ελληνική οικονομία, μεταρρυθμίσεις
Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy (MIT Press, 2017), πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου, ημερίδα, με θέμα «Πέρα από τη Λιτότητα – Συζήτηση για τις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας». Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, το Hellenic Observatory του London School of Economics, ο Σύλλογος Αποφοίτων MIT Club of Greece, το Hellenic Alumni Association of LSE και το Ελληνογαλλικό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Οι συγγραφείς του βιβλίου, περίπου 25 Έλληνες οικονομολόγοι, θεωρώντας ότι ο διεθνής διάλογος για την Ελλάδα εστίασε υπερβολικά στα κύρια συμπτώματα της κρίσης –τα ελλείμματα και το χρέος–, αλλά όχι στις αιτίες, επιχείρησαν να στρέψουν την προσοχή στις διαχρονικές υποκείμενες παθογένειες που μετέτρεψαν τη χώρα στον πιο αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης και που ακόμα την κρατούν καθηλωμένη. Οι ακαδημαϊκοί που επιμελήθηκαν το συλλογικό τόμο “Beyond Austerity”, συγκεκριμένα οι Δ. Βαγιανός (LSE), Ν. Βέττας (ΟΠΑ και ΙΟΒΕ), Κ. Μεγήρ (Yale) και Χρ. Πισσαρίδης (LSE, Νόμπελ Οικονομίας 2010) σημείωσαν ότι στόχος του βιβλίου και της εκδήλωσης γενικότερα είναι να καταδείξουν τον τρόπο με τον οποίο οι μεταρρυθμίσεις σε διαφορετικές πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας όχι μόνο συνδέονται μεταξύ τους, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν και πολλαπλασιαστικά.
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν καινοτόμες αναλύσεις και προτάσεις για την ελληνική οικονομία αναφορικά με τέσσερις θεματικές ενότητες: i) αγορές προϊόντων, εργασίας και ανταγωνιστικότητα, ii) εργασία και κοινωνική προστασία, φόροι και συντάξεις, iii) επενδύσεις και χρηματοδότηση της οικονομίας, iv) δημόσιος τομέας. Στα πλαίσια των τεσσάρων αυτών θεματικών ενοτήτων, συγγραφείς του βιβλίου, οικονομολόγοι ελληνικών και διεθνών πανεπιστημίων, ακαδημαϊκοί άλλων κλάδων, αλλά και προσωπικότητες από το χώρο των επιχειρήσεων κλήθηκαν να συζητήσουν τους λόγους που οδήγησαν σε κρίση συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας καθώς και τους τρόπους και τα μέσα που χρειάζονται, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ώστε να τεθούν οι βάσεις για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η ημερίδα έκλεισε με συζήτηση που συντόνισε ο Α. Παπαχελάς με τους επιμελητές του τόμου, με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο Beyond Austerity: Reforming the Greek Economy, (MIT Press, 2017) μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ο Δημήτρης Βαγιανός είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο London School of Economics, όπου διευθύνει και το κέντρο Paul Woolley για τη μελέτη των δυσλειτουργιών των αγορών κεφαλαίου. Προηγουμένως, δίδαξε στα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και ΜΙΤ. Είναι μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, ερευνητικός εταίρος στο CEPR και το NBER, και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Review of Economic Studies (ένα από τα πέντε κορυφαία περιοδικά στην οικονομική επιστήμη). Έχει διατελέσει εκδότης του ίδιου περιοδικού και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του American Finance Association. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη διαμόρφωση των τιμών και τη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές, και το πώς αυτά επηρεάζουν την πραγματική οικονομία. Είναι ένας από τους επιμελητές του συλλογικού τόμου «Πέρα από τη Λιτότητα: Για μια Νέα Δυναμική στην Ελληνική Οικονομία» που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, και μέλος της ομάδας Euro-nomics που έχει προτείνει τα Ευρωπαϊκά Ασφαλή Ομόλογα (ESBies) ως βασικό στοιχείο της μέλλουσας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης.
Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.
Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Yale. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ το 1985. Του απονεμήθηκε το βραβείο Ragnar Frisch Medal το 2000 για το άρθρο του "Υπολογίζοντας την προσφορά εργασίας χρησιμοποιώντας φορολογικές μεταρρυθμίσεις" το οποίο συνέγραψε με τους Richard Blundell και Alan Duncan στην επιστημονική επιθεώρηση Econometrica. Ήταν διευθυντής του τμήματος οικονομικών στο University College London από το 2004 έως το 2007. Εξελέγη μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας το 2005. Είναι κάτοχος της έδρας οικονομικών Douglas A. Warner III στο πανεπιστήμιο του Yale, ως ο πρώτος ακαδημαϊκός ο οποίος διορίστηκε σε αυτήν. Ειδικεύεται στην εφαρμοσμένη μικροοικονομική και ιδίως στην οικονομική της εργασίας.
Είναι Regius Professor στο London School of Economics, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex, όπου πήρε το πτυχίο του το 1970 και τον επόμενο χρόνο το μεταπτυχιακό του. Ακολούθως γράφτηκε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, όπου ολοκλήρωσε το διδακτορικό του, το 1973. Ειδικεύεται στα οικονομικά των αγορών εργασίας, στη μακροοικονομική πολιτική, στην οικονομική ανάπτυξη και στις διαρθρωτικές αλλαγές. Κατείχε την Έδρα Norman Sosnow στα Οικονομικά στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Το 2010 τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Dale Mortensen και Peter Diamond, για τη συνεισφορά του στη θεωρία της αναζήτησης τριβών στην αγορά εργασίας και στη μακροοικονομία.
Είναι αιρετό Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, του Econometric Society, του European Economic Association και του Society of Labor Economists. Υπηρετεί ή έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του European Economic Association, του Econometric Society και του Royal Economic Society.
Έχει συμμετάσχει σε μια σειρά επιτροπών. Έχει διατελέσει συνεργαζόμενο μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Κεντρικής Τραπέζης Κύπρου από συστάσεώς της το 2000 έως και τη λύση της το 2007 και μέλος της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης για την απασχόληση το 2003 υπό τη διεύθυνση του Wim Kok. Έχει διατελέσει σύμβουλος επί πολιτικών απασχόλησης και άλλων μακροοικονομικών ζητημάτων για την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Τράπεζα της Αγγλίας και τον ΟΟΣΑ.
Άλλες τιμητικές διακρίσεις περιλαμβάνουν το Βραβείο του Ινστιτούτου για τη Μελέτη της Εργασίας (IZA) περί των Οικονομικών της Εργασίας (από κοινού με τον Dale Moertensen το 2005), το «Αριστείο» Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2008 και το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄, την ύψιστη τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας που του απενεμήθη το 2011.
Ο Αλέξης Παπαχελάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961.
Αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών. Σπούδασε Οικονομικά και Ιστορία στο Bard College στις ΗΠΑ και στη συνέχεια πήρε Master’s στη Δημοσιογραφία και τις Διεθνείς Σχέσεις από το Columbia University. Πρώτη του δημοσιογραφική εργασία η θέση του ανταποκριτή της εφημερίδας ΑΥΓΗ στη Νέα Υόρκη το 1983. Από το 1987 εργάζεται ως ανταποκριτής της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στην Ουάσιγκτον και από το 1990 ως ανταποκριτής του τηλεοπτικού σταθμού MEGA CHANNEL. Έχει ασχοληθεί με την έρευνα και παρουσίαση σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ.
Έχει πάρει συνέντευξη από πολλές σημαντικές προσωπικότητες παγκόσμιου βεληνεκούς, από τους προέδρους Ομπάμα, Κλίντον, Ασάντ, μέχρι τον Μπιλ Γκέιτς και άλλους. Έχει υπάρξει παρουσιαστής των τηλεοπτικών εκπομπών "Φάκελοι" και "Ιστορίες". H Politico τον ενέταξε στους Ευρωπαίους με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2015.
Σήμερα είναι Διευθυντής της εφημερίδας "Η Καθημερινή".