Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πέρα από το DNΑ….. Η ρύθμιση των γονιδίων και ο συναρπαστικός ρόλος του RNA

Αναστασιάδου Έμα

28 Μαΐου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:28:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 772
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Ράλλειο Λύκειο Θηλέων Πειραιά και η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων συνδιοργάνωσαν την 14η Διημερίδα Βιολογίας με τίτλο: «Η κοινωνία συναντά τη σύγχρονη Βιολογία».

Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαΐου 2020
στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» του Υπουργείου Παιδείας.

Η θεματολογία της διημερίδας περιλαμβάνει σύγχρονα ζητήματα της Βιολογίας όπως, η διάγνωση και αντιμετώπιση των γενετικών ασθενειών, ο προγεννητικός έλεγχος, η εξέλιξη στη ζωή μας, η ρύθμιση της έκφρασης των γονιδίων και η σχέση του περιβάλλοντος στην επιδημία COVID 19.

Ομιλητές ήταν διακεκριμένοι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ερευνητές με σημαντικό έργο στην επιστήμη της Βιολογίας.

Πέρα από το DNΑ….. Η ρύθμιση των γονιδίων και ο συναρπαστικός ρόλος του RNA
Δρ. Έμα Αναστασιάδου, Ερευνήτρια Γ΄, Εργαστήριο Γενετικής, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημία Αθηνών

Τα γονίδια μας είναι γραμμένα με χημικά γράμματα στο DNA μας και παρόλο που τα ίδια τα γονίδια δεν αλλάζουν, μπορούν να ρυθμιστούν. Ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται καθώς μεγαλώνουμε και εξελισσόμαστε. Αυτές οι αλλαγές υπαγορεύονται από το περιβάλλον (εσωτερικό και εξωτερικό) με σκοπό να προσαρμόσουν τα κύτταρα στις ανάγκες του οργανισμού. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται μέσω του «Βασικού Δόγματος της Βιολογίας», δηλαδή την παραγωγή πρωτεϊνών σύμφωνα με τις εντολές του DNA.

Μέχρι πρόσφατα το RNA ήταν απλά το ενδιάμεσο μόριο που μετέφερε την πληροφορία από το DNA και τον πυρήνα του κυττάρου στο κυτταρόπλασμα όπου μεταφραζόταν σε πρωτεΐνες. Νέες όμως επιστημονικές ανακαλύψεις ανατρέπουν τις εδραιωμένες αντιλήψεις και αναδεικνύουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του RNA στη γονιδιακή ρύθμιση και κυτταρική λειτουργία.

Αναστασιάδου Έμα Ερευνήτρια Γ΄, Εργαστήριο Γενετικής, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημία Αθηνών

Αποφοίτησε από το Tμήμα Βιολογίας, από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ακολούθως εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο Ινστιτούτο Βιοτεχνολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, με υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Συνέχισε την έρευνά της περνώντας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στη Βοστόνη, στο Τμήμα Γενετικής, στον Τομέα Αιματολογίας/Ογκολογίας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Από το Δεκέμβριο του 2002, είναι Ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, στο Κέντρο Βασικής Έρευνας, στο Τμήμα Γενετικής. Η ερευνητική της ομάδα επικεντρώνεται στην αναγνώριση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη γονιδιακή ρύθμιση και στο πώς η αλλαγή της μοριακής τους διαδρομής συμβάλλει στην ανάπτυξη και εξέλιξη ασθενειών όπως ο καρκίνος. Τα αποτελέσματα των μελετών έχουν παρουσιαστεί σε συνέδρια και δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Τέλος, έχει πλούσιο διδακτικό έργο αφού διδάσκει σε πολλά μεταπτυχιακά Master (MScs) και εποπτεύει ερευνητικές εργασίες φοιτητών στο πλαίσιο πτυχιακής άσκησης, διπλωματικής εργασίας, MSc και διδακτορικής διατριβής.

Σχετικές ομιλίες

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού»  - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση) 01:43:27

Απρ 23, 2020

«Ιδιωτικότητα και προσωπικά δεδομένα την εποχή του κορωνοϊού» - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία με σεβασμό στο κράτος δικαίου και τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας; (διαδικτυακή δημόσια συζήτηση)

Σισιλιάνος Λίνος-Αλέξανδρος Μενουδάκος Κωνσταντίνος Μήτρου Λίλιαν Βενιζέλος Ευάγγελος

Γλώσσα: Ελληνική