Κάλφας Βασίλης
Σταυριανέας Σταυριανός
Μεταλληνού Φιόρη - Αναστασία
Κονιωτάκη Άννα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
03/06/2023
Διάρκεια
01:28:07
Εκδήλωση
Πιλοτικά εργαστήρια έργου "Αριστοτελιστές - το συνεργατικό corpus+ του Αριστοτέλη"
Χώρος
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Διοργάνωση
Action Plus
Κατηγορία
Αστρονομία, Κοσμολογία, Φιλοσοφία
Ετικέτες
Περί Ουρανού, αστρονομία, κοσμολογία, αριστοτελική σκέψη, Αριστοτέλης
Το Σαββατο 3 Ιουνίου 2023, στον κήπο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε συζήτηση σχετικά με το έργο "περι Ουρανού" του Αριστοτέλη. Το θέμα ήταν η Αστρονομια και η Κοσμολογία στο έργο του Αριστοτέλη.
Στη συζήτηση συμμετείχαν:
Βασίλης Κάλφας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σταυριανός Σταυριανέας, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Φιόρη Μεταλληνού, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Προλόγισε η Άννα Κονιωτάκη, Προεδρος Action Plus - Συντονίστρια έργου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣΤΕΣ.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Πιλοτικών εργαστηρίων του έργου "Αριστοτελιστές - το συνεργατικό corpus+ του Αριστοτέλη" που έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει το σύνολο του αριστοτελικού έργου σε ένα "σημείο" και παράλληλα να δημιουργήσει ευκαιρίες εξοικείωσης του κοινού με την αριστοτελική σκέψη.
Ο Βασίλης Κάλφας είναι καθηγητής φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Ειδικεύεται στην πλατωνική και την αριστοτελική φιλοσοφία και την ιστορία της αρχαίας ελληνικής επιστήμης.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και επί σειρά ετών δίδαξε Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της μετάφρασης των Απάντων του Αριστοτέλη στις εκδόσεις Νήσος και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της συλλογικής ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας «Πλάτων» στο ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
Είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης και του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη).
Έχει τιμηθεί το 2003 με το βραβείο πανεπιστημιακής διδασκαλίας από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης και με το κρατικό βραβείο ενδογλωσσικής μετάφρασης του έτους 2015 για τη μετάφραση των Φυσικών του Αριστοτέλη. Το 2019 τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ).
Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία:
Eπιστημονική Πρόοδος και Oρθολογικότητα: Προς μια ρεαλιστική ανασυγκρότηση της σύγχρονης Eπιστημολογίας, Αθήνα 1983.
(με τον M.Z. Kοππιδάκη και τον Δ. Kυρτάτα) Tα Eσόμενα: H αγωνία της πρόγνωσης στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, 1990.
Πλάτων «Tίμαιος», 1995. Αθήνα 1995.
Aριστοτέλης «Περί φύσεως (Φυσικά 2ο βιβλίο)», Αθήνα 1999.
Φιλοσοφία και επιστήμη στην Aρχαία Eλλάδα, Αθήνα 2005.
(με τον Γ. Zωγραφίδη) Aρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, Θεσσαλονίκη 2006.
Aριστοτέλης, «Mετά τα φυσικά. βιβλίο A», Aθήνα 2009.
Aριστοτέλης, «Περί γενέσεως και φθοράς», Αθήνα 2011.
Aριστοτέλης, «Φυσικά», Αθήνα 2015.
H φιλοσοφία του Αριστοτέλη, 2015, ψηφιακό βιβλίο, Callippos.
Έλαβε Πτυχίο Φυσικής και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Φυσική Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στην Θεσσαλονίκη. Στην Διδακτορική Διατριβή της ασχολήθηκε με την «Ανάπτυξη και Εξασθένηση Μαγνητικών Καταιγίδων στο Γεωδιάστημα». Μετά το πέρας της διδακτορικής της διατριβής εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ΙΑΑΔΕΤ.
Τα ερευνητικό της υπόβαθρο αφορά στην προσομοίωση επιτάχυνσης φορτισμένων σωματιδίων στην γήινη μαγνητόσφαιρα κατά τη διάρκεια μαγνητικών καταιγίδων. Έχει λάβει πτυχίο μονωδίας. Είναι υπεύθυνη για δράσεις διάχυσης της επιστήμης στο ΙΑΑΔΕΤ. Δίνει διαλέξεις και αρθογραφεί με σκοπό την δημόσια κατανόηση της αστρονομίας και διαστημικής φυσικής προς τους μαθητές και το ευρύ κοινό. Οργανώνει και συμμετέχει σε βραδιές που συνδυάζουν την μουσική με την ποίηση και την αστρονομία.