Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Περιβαλλοντικές διαδρομές στον Παρνασσό

Λαναρά Θεοδώρα

21 Απριλίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 17:24 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 588
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το τριήμερο από Παρασκευή 21 έως και Κυριακή 23 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο πανέμορφο Καρπενήσι και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο "MONTANA" η 4η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη.
 

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Νίκος Σουλιώτης και ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
 

Το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης ήταν «Φύση και Πολιτισμός», με επίκεντρο την «Πολιτιστική Διαδρομή στα μνημεία φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας» που σχεδιάζεται από κοινού από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού και το «ΔΙΑΖΩΜΑ».
 

Το απόγευμα της Παρασκευής οι κ.κ. Έφη Καράντζαλη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας, Νάνσυ Ψάλτη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, Παρή Καλαμαρά, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Αλεξάνδρα Χαραμή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, Ανθούλα Καστανιώτη, εκπρόσωπος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης και Θεοδώρα Λαναρά, εκπρόσωπος Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ παρουσίασαν το πανόραμα των μνημείων φύσης και πολιτισμού της Στερεάς Ελλάδας.
 

Στη συνέχεια οι κ.κ. Φανή Λάμπρου, Διευθύντρια δημοσίων σχέσεων & μάρκετινγκ της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ», Ανδρέας Φατούρος, συνιδρυτής της Εταιρείας Clio Muse και Εύη Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολόγος παρουσίασαν το ψηφιακό πανόραμα των μνημείων που βρίσκονται κατά μήκος της Νέας Οδού. Το πανόραμα που χρηματοδοτείται από την Εταιρεία, έντυσε με λέξεις η κα Παπαδοπούλου. Τη σχετική εφαρμογή, η οποία διατίθεται δωρεάν μέσω έξυπνων κινητών τηλέφωνων, σχεδίασε επί χάρτου η ομάδα της Clio Muse.
 

Το πρωί του Σαββάτου οι ομιλητές κ.κ. Παναγιώτης Νταής, Προϊστάμενος της Ε.Υ.ΤΟ.Π. του Υπουργείου Πολιτισμού, Κώστας Λέμας, Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτης Μαστραντώνης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Εταιρείας ΣΤΑΔΙΟΝ, Μπέττυ Χατζηνικολάου, Νομικός και Εμπειρογνώμονας σε θέματα Τουρισμού, Γιάννης Ζηρίνης, Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος / Μηχανικός - Εμπειρογνώμονας σε θέματα Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών πόρων και Γιώργος Πολίτης, γενικός γραμματέας Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης παρουσίασαν τα διαδοχικά βήματα για την οικοδόμηση του προγράμματος της πολιτιστικής διαδρομής της Στερεάς Ελλάδας. Τη σκυτάλη παρέδωσε ο κ. Στράτος Ιωάννου, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Πρεβέζης, ο οποίος μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Διαδρομής των αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου.
 

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, επίσης, και οι κ.κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Κλημεντίνη Διακομανώλη, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Λουκάς Υπερήφανος, Δήμαρχος Ορχομενού Βοιωτίας, Σταυρούλα Κακαουνάκη, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδας, Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος Σ.Ε.Β., Γιάννης Ρέτσος, Α' Αντιπρόεδρος Σ.Ε.Τ.Ε. και Θέκλα Τσιτσώνη, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
 

Το απόγευμα του Σαββάτου ήταν αφιερωμένο στα Εταιρικά Μέλη του Σωματείου, τα οποία στηρίζουν έμπρακτα το έργο του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων και τη συνάντηση των μνημείων με την πραγματική οικονομία και αειφορία. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι Εταιρειών, Ιδρυμάτων και Συνδέσμων, καθώς και ο κ. Ευδόκιμος Φρέγκογλου, Yπεύθυνος πολυμεσικών εφαρμογών του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ παρουσίασαν τις δράσεις που υλοποιούν σε συνεργασία με το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ», με στόχο την ανάδειξη των μνημείων φύσης και πολιτισμού της χώρας μας.
 

Πιο συγκεκριμένα:

η κα Ελένη Σεπετά - Θεοχάρη, Γενική Διευθύντρια της ΒΙΚΟΣ Α.Ε. παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας ΒΙΚΟΣ Α.Ε. για την ανάδειξη των μνημείων της Ηπείρου,

ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της PostScriptum παρουσίασε τη μελέτη «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» που εκπόνησε η Εταιρεία του με χορηγία από την COSMOTE,

ο κ. Θεόδωρος Σκυκαλάκης, οικονομολόγος στην ΤΟΠΟΣ Συμβουλευτική Ο.Ε. παρουσίασε το «ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» της Διαδρομής της Ηπείρου που χρηματοδότησε η ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.,

η κ. Αριάνα Κούρταλη εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής Business Banking μίλησε για το πρόγραμμα «Crowdfunding για το αρχαίο θέατρο της Κασσώπης»,

ο κ. Ξενοφών Κάππας, Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλης παρουσίασε τις δράσεις του Ιδρύματος για την ανάδειξη των μνημείων της Μεσσηνίας,

η κα Μαίρη Μπελογιάννη, Δρ. αρχαιολογίας και πρόεδρος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και Σωκράτης Μεχτερίδης, προγραμματιστής, παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούν τα σχολεία, το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» και τα Υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, καθώς και την πλατφόρμα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα υλοποιήσει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και χρηματοδοτεί η Alpha Bank,

η κα Εύα Μαρκάτου, αρχαιολόγος παρουσίασε τη μεταπτυχιακή εργασία της για το αρχαιολογικό πάρκο Ορχομενού Βοιωτίας.
 

Στην πλούσια σε νοήματα και περιεχόμενο 4η Συνάντηση του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του μέλη ήταν και φέτος όλοι τους παρόντες: εκπρόσωποι της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, των Εφορειών Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού, των μεγάλων επιχειρήσεων, των παραγωγικών φορέων και των Ιδρυμάτων της χώρας μας, της εκπαιδευτικής κοινότητας και του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» αποδεικνύοντας έμπρακτα τη δύναμη των Συνεργειών για την ανάδειξη των μνημείων.

Λαναρά Θεοδώρα Δασολόγος, Περιβαλλοντολόγος
Η Θεοδώρα Λαναρά είναι δασολόγος - περιβαλλοντολόγος και μέλος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.

Εκπαίδευση

2006 – 2008 Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης με τίτλο «Δασοτεχνικά και Υδρονομικά έργα», και γνωστικό αντικείμενο : «Υδρολογικός Χειρισμός Λεκανών Απορροής» του Α’ Κύκλου Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.

2000-2005 Πτυχιούχος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Εργασιακή εμπειρία
11/2012 – μέχρι σήμερα: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού – Υπεύθυνη
τμήματος Προστασίας & Διαχείρισης, ΠΕ Δασολόγος

2/2009 – 1/2010 Διεύθυνση Δασών Άρτας, ΠΕ Δασολόγος

10/2008 – 1/2009 Διεύθυνση Δασών Δωδ/νήσου, ΠΕ Δασολόγος

10/2007 – 6/2008 Δασαρχείο Ιωαννίνων, ΠΕ Δασολόγος

4/2007 – 9/2007 LIGNUM Α.Ε., Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, με ανάθεση έργου για
αξιολόγηση δασικών – περιβαλλοντικών μελετών στο πλαίσιο του έργου «Τεχνική υποστήριξη Δ/νση Δασών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας»

Συνεχιζόμενη κατάρτιση

30/11 – 8/12/2013 Επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Επιστημονική & Τεχνική κατάρτιση για την Παρακολούθηση (Monitoring) στους τομείς «Οικότοποι, Χερσαία &
Υδρόβια Πανίδα», ΕΥΣΠΕΔ, Λίμνη Κερκίνης, Σέρρες

13 – 21/4/2013 Επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Ενιαία προσέγγιση στη μεθοδολογία
συγκέντρωσης δεδομένων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Οδηγιών
92/43/ΕΟΚ & 79/409/ΕΟΚ, ΕΥΣΠΕΔ, Κοτύχι Στροφιλιάς

2/2011 – 10/2011 Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης «Πολιτισμός, Τουρισμός, Περιφερειακή
Ανάπτυξη», του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης από Απόσταση
(ΚΕ.ΔΒΜ.ΑΠ), ΙΔΕΚΕ, Ιωάννινα

3/2010 – 7/2011 Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης «Οικονομία – Διαχείριση –
Επιχειρηματικότητα», του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης από Απόσταση
(ΚΕ.ΔΒΜ.ΑΠ), ΙΔΕΚΕ, Ιωάννινα

01/2010 Πρόγραμμα Εκπαίδευσης «Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών και
και εφαρμογές πρόληψης, αντιμετώπισης και ελέγχου δασικών
πυρκαγιών» στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση ολοκληρωμένου
συστήματος έγκαιρης προειδοποίηση και διαχείρισης πυροπροστασίας
Ν. Άρτας», Άρτα

25-26&27/4/2008 Σεμινάριο – Εκπαίδευση στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών
ArcGIS (ArcInfo – ArcView – ArcGIS Server) της Marathon Data
Systems, Θεσσαλονίκη

10/2006 – 12/2006 “Χρήση εφαρμογών πληροφορικής για γεωγραφικά πληροφοριακά
συστήματα (GIS- μορφές CAD, τοπογραφικές εργασίες), Πρόγραμμα
Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης Π.Ε.Π Ηπείρου 2000 – 2006

Γλώσσες

Ελληνικά Μητρική
Αγγλικά Άριστη
Certificate of Proficiency in English, 5/2013
Γνώση H/Y
MS Office εφαρμογές (Word, Excel, Access, Powerpoint)
Προγράμματα ArcGIS (ArcInfo, ArcView - ArcMap)

Δημοσιεύσεις

“The management and promotion of “Tithorea” trail at the Parnassos National Park (Greece) for the sustainable touristic development of the region” Αr. Mertzanis1*, T. Lanara2, N. Tsaprounis2, G. Varvarigos2, As. Mertzani4 and T. Tsitsoni 2, 3

Proceedings of the Fifth International Conference on Environmental
Management, Engineering, Planning and Economics (CEMEPE 2015)
& SECOTOX Conference, June 14-18, 2015, Mykonos island, Greece

“Strategic sustainable development and ecotourism in natural ecosystems with archaeological heritage resources: The case of “Korikion Andron” Trail at the Parnassos National Park”

T. Lanara1, A. Mertzanis2*, N. Tsaprounis1, A. Mertzani3, G.
Varvarigos1, E. Koukou1, V. Margaritopoulou1, T. Tsitsoni1,4
Proceedings of 13th International Conference on Protection and
Restoration of the Environment, July 3-8, 2016, Mykonos island, Greece

Διακρίσεις

Μεταπτυχιακή υπότροφος του Ιδρύματος “Γεωργίου Σταύρου” για την περάτωση των μεταπτυχιακών σπουδών

Υποτροφία Ι.Κ.Υ. για άριστη επίδοση στο 3ο έτος σπουδών της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.

Σχετικές ομιλίες