Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Περιβαλλοντική διακυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη: το παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής

Δούση Εμμανουέλα

9 Δεκεμβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:58 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 874
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Με την ευκαιρία της 70ης επετείου από την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών  με την στήριξη  του Περιφερειακού Γραφείου Πληροφόρησης των Ηνωμένων Εθνών στις Βρυξέλλες, διοργάνωσε ημερίδα με τίτλο «70 χρόνια Ηνωμένα Έθνη: ατενίζοντας το μέλλον» την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Η ημερίδα έχει  ως στόχο  να συμβάλει στην δημόσια συζήτηση γύρω από τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων που αφορούν στην διεθνή ασφάλεια, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανάπτυξη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εξέχουσες προσωπικότητες από τα Ηνωμένα Έθνη και την ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως οι κκ. Michael Møller, Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, Σωτήρης Μουσούρης, τέως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Εμμανουήλ Ρούκουνας, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός,  Χρήστος Ροζάκης, Ομότιμος Καθηγητής  του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Διοικητικού Δικαστηρίου  του Συμβουλίου της Ευρώπης,  Αλέξανδρος- Λίνος Σισιλιάνος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η διάλεξη της Εμμανουέλας Δούση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Β΄ συνεδρίας με θέμα "Βιώσιμη Αναπτυξη και Ηνωμένα Έθνη: ο ορίζοντας μετά το 2015".

Δούση Εμμανουέλα Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ - Κάτοχος έδρας UNESCO για τη Διεθνή Κλιματική Διπλωματία

Η Εμμανουέλα Δούση είναι Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και Πολιτικής και κάτοχος έδρας UNESCO για τη διεθνή κλιματική διπλωματία.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Σορβόννη στο Παρίσι. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων (δημόσιο διεθνές δίκαιο και δίκαιο περιβάλλοντος) και διδακτορικού στο διεθνές δίκαιο. Έχει διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια σε πολλά πανεπιστήμια στη Γαλλία και έχει διατελέσει επισκέπτρια ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο European University Institute. Είναι τακτικό μέλος της διεθνούς Επιτροπής της International Law Association για το ρόλο του διεθνούς δικαίου στη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, της διεθνούς επιτροπής IUCN World Committee on Environmental Law και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη διεθνή κι ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική, το δίκαιο της θάλασσας, τις πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης, την κλιματική διπλωματία, την επίλυση διαφορών.

Σχετικές ομιλίες

Κυκλική Οικονομία: Ένα στοίχημα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη διαχείριση των αποβλήτων – μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη 117:43

Ιουν 16, 2017

Κυκλική Οικονομία: Ένα στοίχημα για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη διαχείριση των αποβλήτων – μια ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη

Σιδέρη Φιλλένια Τσιρώνης Ιωάννης Καφαντάρη Χαρά Κουρέτας Δημήτρης Ανδρεόπουλος Ανδρέας Κατσιάμπουλας Αλέξανδρος Κοκόσης Αντώνης

Γλώσσα: Ελληνική