Τσουρός Άγις Δ.
Πέτρου Νίκος
Πικουλής Εμμανουήλ
Καινούριου Σοφία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
30/03/2023
Διάρκεια
00:40:35
Εκδήλωση
Προστασία της Φύσης Lab
Χώρος
Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή & Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη
Διοργάνωση
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Κατηγορία
Περιβάλλον, Υγεία / Ποιότητα ζωής
Ετικέτες
περιβαλλοντική κρίση, κλιματική κρίση, υγεία, καλές πρακτικές, ανθεκτικότητα, κοινότητα, ευάλωτοι πληθυσμοί, ανισότητες, ενεργός πολίτης
Oμιλία του Καθηγητή Άγι Τσουρoύ, με θέμα «Περιβαλλοντική - Κλιματική Κρίση και Υγεία: αντιμετώπιση με όρους 21ου αιώνα» διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, στην Αίθουσα του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή. Πρόκειται για τη 2η ομιλία του νέου κύκλου δράσεων «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» που ξεκίνησε η ΕΕΠΦ στο πλαίσιο της εθνικής της στρατηγικής για την προώθηση της Ποιοτικής Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Όλους, αλλά και της ευρύτερης συνεργασίας με το Foundation for Environmental Education - FEE. Ακολούθησε σχολιασμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Πικουλή.
Ο Καθηγητής Άγις Τσουρός είναι διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα, πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, και Adjunct Professor, Global Health, University of Boston. Μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική κρίση επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία –από τους άμεσους κινδύνους αύξησης της θερμοκρασίας και εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων και πυρκαγιών, μέχρι τις ελλείψεις τροφίμων και πόσιμου νερού, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την εξάπλωση ασθενειών– και πρότεινε καλές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε σε προσωπικό, επαγγελματικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Όπως επεσήμανε: «Η εμπειρία της πανδημίας και η απειλή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ανέδειξαν την τεράστια σημασία να επενδύουμε στην δημιουργία ανθεκτικότητας στο επίπεδο της κοινότητας και να δίνουμε προτεραιότητα στους ευάλωτους πληθυσμούς και στις ανισότητες».
Στόχος του «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ LAB» είναι να αγγίξει θέματα για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης και σύγχυση απόψεων και να δείξει ότι η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγή και αντιμετώπιση των νέων δεδομένων.
Στην πρώτη ομιλία που πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2023, ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Καρτάλης μίλησε για τους κλιματικούς κινδύνους και τα νέα πρότυπα σχεδιασμού κλιματικά ουδέτερων και ανθεκτικών πόλεων. Ο Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), σημειώνει πως: «Σίγουρα η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί δράση σε τρία επίπεδα, παγκόσμιο, εθνικό και ατομικό, καθένα από τα οποία έχει τη δική του βαρύτητα. Όπως συμβάλλουμε όλοι μας στην παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου ακόμα και με τις πιο απλές από τις καθημερινές επιλογές μας, έτσι μπορούμε να αποτελέσουμε μέρος της λύσης, μεταβάλλοντας τον τρόπο ζωής μας, μειώνοντας τη σπατάλη πόρων. Για να είναι όμως αποτελεσματικές οι δράσεις και στα τρία επίπεδα πρέπει παράλληλα, λειτουργώντας ως ενεργοί πολίτες, να απαιτούμε βιώσιμες πολιτικές και να πιέζουμε για την εφαρμογή τους. Με τη σωστή πληροφόρηση και γνώση μπορούμε να συνεισφέρουμε στη λύση ενός παγκόσμιου προβλήματος, αλλά και να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη. Χρειάζεται όμως ενεργοποίηση όλων γιατί το χρονικό περιθώριο να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε ανεκτό επίπεδο γίνεται ολοένα και μικρότερο».
Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν άλλες δύο ομιλίες και ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με ημερίδα, παρουσία εκπροσώπων της UNESCO και του FEE καθώς και διακεκριμένων στο χώρο τους προσκεκλημένων, με στόχο να προβληθεί ο καθοριστικός ρόλος της εκπαίδευσης για όλους ώστε να γίνει εφικτή η δράση, σε όλα τα επίπεδα, για την ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Ο Δρ. Άγις Τσουρός είναι Διεθνής σύμβουλος κυβερνήσεων κρατών και πόλεων για την υγεία και τη βιωσιμότητα. Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, Adjunct Professor, Global Health, University of Boston.
Ο Νίκος Πέτρου, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, είναι ένας γνωστός φυσιοδίφης, φωτογράφος της φύσης και συγγραφέας για θέματα φύσης και βιοποικιλότητας κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα έχει γράψει 15 βιβλία και είναι τακτικός ομιλητής σε συνέδρια, σεμινάρια και συμπόσια τόσο για τις ομορφιές, όσο και για τα προβλήματα της διαχείρισης της φύσης στην Ελλάδα και αλλού.
Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος του διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE) και υπεύθυνος για τα ευρωπαϊκά και διεθνή έργα και προγράμματα που υλοποιεί η ΕΕΠΦ.
Ο Εμμανουήλ Πικουλής είναι Καθηγητής Χειρουργικής, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παγκόσμια Υγεία - Ιατρική των Καταστροφών» και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.