Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Περιδιαβαίνοντας την νήσο Γυάρο. Από την πρώιμη χαλκοκρατία στους Σκοτεινούς αιώνες του Βυζαντίου

Κύρου Άδωνις

12 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 34:31 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1740
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Γυάρος... Ένας βράχος στα μεσόνερα των Κυκλάδων, από τον οποίο ο μύθος («Αινειάδα» Βιργιλίου, 3.73-77) θέλει τον θεό Απόλλωνα να προσδένει τη γενέτειρά του νήσο Δήλο, ώστε να σταματήσει τις περιπλανήσεις της στην απεραντοσύνη του Αιγαίου. Λιμάνι στα ναυτικά ταξίδια της πρώιμης Χαλκοκρατίας, αλλά και εφιαλτικός τόπος εξορίας στα χρόνια της Ρωμαϊκής κατακτήσεως, γνώρισμα που αναβίωσε και κατά τον 20° αιώνα, με τη μονήρη Γυάρο να γίνεται ενάλια φυλακή για πολιτικούς κρατούμενους. Η απομόνωση αυτή διαφύλαξε πολλά αρχαιολογικά κατάλοιπα, ώστε να επιβάλλεται η προστασία τους και η ανάδειξη του νησιού σε πεδίο αρχαιογνωσίας και ενάλιο πάρκο, καθώς στις θαλασσινές σπηλιές του ενδιαιτάται μεγάλος αριθμός από φώκιες «μονάχους». Εννέα σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι (δύο προϊστορικοί, τέσσερεις αρχαιοελληνικοί και ρωμαϊκοί, δύο παλαιοχριστιανικοί, ένας μεσαιωνικός και κτίσματα λαογραφικού ενδιαφέροντος) έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, ώστε να στηρίζεται η ακόλουθη πρόταση:

Παράλληλα με την επισκευή και μουσειακή ανάδειξη του κτιρίου των φυλακών και μερικών άλλων σημείων του ευρύτερου στρατοπέδου (όπως το κεντρικό παρατηρητήριο στην κορυφή του Προφήτη Ηλία, που είναι κατάλληλο για αστρονομικές - πλοηγικές παρατηρήσεις, τα περιμετρικά πολυβολεία για πεζοπορικά περίπτερα, το νεκροταφείο κ.ά.), ολόκληρο το σήμερα ακατοίκητο νησί να κηρυχθεί και πάλι «διατηρητέο ιστορικό μνημείο», ώστε, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Μάϊο- Σεπτέμβριο), να πραγματοποιούνται 15νθήμερα σεμινάρια για μεταπτυχιακούς σπουδαστές αρχαιολογικών, ιστορικών και οικολογικών ειδικοτήτων, αφιερωμένα στη μνήμη διακεκριμένων επιστημόνων της έρευνας και της μελέτης των Κυκλάδων. Σε μία τέτοια περίπτωση, το κεντρικό κτίριο των φυλακών θα διαμορφωνόταν σε καταλύμματα, βοηθητικούς χώρους και αίθουσες διδασκαλίας, ενώ η νησιωτική ύπαιθρος θα παρείχε ευκαιρίες πρακτικής αρχαιολογικής και οικολογικής έρευνας.

Η σημαντική αυτή οικονομική δαπάνη θα μπορούσε να αναληφθεί, κατόπιν εισηγήσεως των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, σε συνεργασία με ξένες αρχαιολογικές και πανεπιστημιακές σχολές, από τα αρμόδια όργανα και ταμεία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και πολιτιστικά ιδρύματα, χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Κύρου Άδωνις Εκδότης, Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ο Άδωνις Κ. Κύρου είναι τρίτος στη σειρά εκπρόσωπος της - Κυπριακής καταγωγής - δημοσιογραφικής οικογένειας των Αθηνών. Ρεπόρτερ και συντάκτης από νεαρής ηλικίας, μετά το πέρας των σπουδών του  σπουδών του Πολιτικό και Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του  Πανεπιστήμιου Αθηνών διετέλεσε επί εικοσιτέσσερα χρόνια διευθυντής της εφημερίδος "Εστία", με έμφαση στην αρθρογραφία και σχολιογραφία.

Παράλληλα, συνέχισε και την ενασχόληση του με το πάθος του για την αρχαιολογία, ακολουθώντας τις υποδείξεις κορυφαίων αρχαιολόγων. Πεζοπόρος, ορειβάτης και ναυτίλος, ακολούθησε ορεινά μονοπάτια και θαλάσσιους δρόμους σε δυσπρόσιτες περιοχές του νοτίου Ελλαδικού χώρου, αλλά και πέραν αυτού, κρατώντας σημειώσεις για τις εντυπώσεις του και συγκεντρώνοντας νομίσματα για την συλλογή του, την οποία έχει ήδη δωρίσει σε διάφορα μουσεία.

Έτσι, με τη δημοσιογραφική και συγγραφική δραστηριότητα του, ο Άδωνις Κύρου επιδόθηκε και σε μελέτες ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, σχετικά με τις, άγνωστες μέχρι τότε, ανακαλύψεις του, όπως το προϊστορικό σπήλαιο Φράγχθι στην Αργολίδα, το μινωικό ιερό κορυφής στα Κύθηρα, αλλά και ο σημαντικός ρόλος των βραχονησίδων στην προϊστορική και πρώτο βυζαντινή ναυσιπλοΐα. Στο πλαίσιο αυτό, με το παραδοσιακό τρεχαντήρι του, την "Καλοκυρά", διέπλευσε πελάγη και προσήγγισε νησιωτικούς τόπους, ώστε. μεταξύ άλλων, να αναπροσαρμόσει, με σχετικά νομισματικά ευρήματα και τοπογραφικές διασταυρώσεις, τις γνώσεις μας για τις βαρβαρικές επιδρομές κατά τους λεγόμενους "Σκοτεινούς Αιώνες" στον νότιο Ελλαδικό χώρο.

Στο συγγραφικό έργο του θα πρέπει να αναφερθούν: μία δίτομη σύνοψη για τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα, ("Εμπρός της Ελλάδος Παιδιά" και "Ημέρες Δόξας και Νύχτες Σκλαβιάς"), το λεύκωμα "Το απολεσθέν θέλγητρο" για το τέλος της παλαιάς δημοσιογραφίας, τον τόμο "Στο Σταυροδρόμι του Αργολικού", με τις ιστορικές και αρχαιολογικές επισημάνσεις του από τα νησιά του Αργολικού Κόλπου, που έχει τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και δεκάδες άρθρα από ανακοινώσεις του σε συνέδρια.

Για την προσφορά του στην αρχαιολογική έρευνα, ο Άδωνις Κ. Κύρου, ισόβιο μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας των Αθηνών, τιμήθηκε από την αρχαιολογική επιστημονική κοινότητα με συνέδριο στον Πόρο, τα πρακτικά του οποίου δημοσιεύτηκαν σε τόμο με τον τίτλο "'Επαθλον". Τέλος, είναι επίτιμος Διδάκτωρ Αρχαιολογίας - Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχετικές ομιλίες