Βιγγοπούλου Ιόλη
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/03/2023
Διάρκεια
02:10:49
Εκδήλωση
Περιπλανήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα νησιά από τον 16ο αιώνα έως σήμερα
Χώρος
Διαδικτυακές ομιλίες
Διοργάνωση
Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Αιγαίο Πέλαγος, νησιά του Αιγαίου, ιστορία, πολιτισμός, περιήγηση, Ευρωπαίοι περιηγητές, νησιωτικός πολιτισμός, αρχαιότητες, μυθολογία, παραδόσεις, Δωδεκάνησα
Μετά την επιτυχία των διαδικτυακών ξεναγήσεων στη Μικρά Ασία (οι οποίες έχουν παραχωρηθεί στο BLOD και βρίσκονται αναρτημένες εδώ), το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη διοργάνωσε έναν νέο κύκλο συναντήσεων με θέμα το Αιγαίο Πέλαγος. Με αφορμή τον διαδικτυακό τόπο Travelogues – Με το Βλέμμα των Περιηγητών, η δράση αυτή είχε στόχο να ταξιδέψει το κοινό στη νησιωτική παράδοση του Αιγαίου από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα.
Τα νησιά, που οι περισσότεροι τα επισκέπτονται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς ωστόσο να μαθαίνουν για την ιστορία και τον πολιτισμό τους, «κρύβουν» στο παρελθόν και την παράδοσή τους μοναδικά στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε οκτώ διαδικτυακές συναντήσεις.
Ποια νησιά επισκέπτονταν οι δυτικοευρωπαίοι περιηγητές και γιατί; Τι παρατηρούσαν και τι κατέγραφαν; Τι διασώζεται μέχρι σήμερα; Πώς αναδύεται ο νησιωτικός πολιτισμός; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντήθηκαν με μοναδικό τρόπο από την ιστορικό και ξεναγό Ιόλη Βιγγοπούλου, σε ένα «ταξίδι» από τον 16ο αιώνα έως σήμερα.
Μέσα από σπάνιο και πλούσιο εικονογραφικό υλικό, η ομιλήτρια παρουσιάζει ένα οδοιπορικό, μέσα από το οποίο ανακαλύπτουμε τις αρχαιότητες, τη μυθολογία, τις παραδόσεις και άλλα πολλά «μυστικά» των νησιών του Αιγαίου.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση των βίντεο του κύκλου.
Η Ιόλη Βιγγοπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών, διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών Αθηνών και της Ecole du Louvre και Διδάκτωρ Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, εργάστηκε, σχεδόν τρεις δεκαετίες, ως Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο την ταξιδιωτική γραμματεία και την εικονογράφηση των περιηγητικών έργων.
Oι μελέτες, οι δημοσιεύσεις (περισσότερες από 200) και η συνεργασία της και με άλλους φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Μουσεία, Βιβλιοθήκες, Πανεπιστήμια, Υπουργεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση, Πολιτιστικές Εταιρείες και Ιδρύματα, Οικολογικές Οργανώσεις, EPΑ, UNESCO, κ.α.) αφορούν θέματα νοοτροπιών, τοπικής ιστορίας, ιστορικής και πολιτιστικής γεωγραφίας, κοινωνικής ιστορίας και πολιτισμού του νεότερου ελληνισμού καθώς και διαχρονικά ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας.
Στις δραστηριότητές της επίσης, συγκαταλέγονται διαλέξεις και ξεναγήσεις ιστορικού και αρχαιολογικού περιεχομένου, σε Έλληνες και αλλοδαπούς, μαθητές και ενήλικες, στον ευρύτερο χώρο του ελληνικού πολιτισμού. Ασχολείται με την ταξιδιωτική φωτογραφία με ελληνικές και διεθνείς συμμετοχές.