Στέλλος Κωνσταντίνος
Σταματελόπουλος Κίμων
Τουλουπάκη Μαρία
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
30/06/2023
Διάρκεια
00:39:36
Εκδήλωση
Greek Pioneers Discussion Series: Από την Ελλάδα στον Κόσμο. Έλληνες Πρωτοπόροι στην Ιατρική και τις Βιοϊατρικές Επιστήμες
Χώρος
Deree - The American College of Greece
Διοργάνωση
ARISTEiA - Institute for the Advancement of Research and Education in Arts, Sciences & Technology
The American College of Greece
Κατηγορία
Καρδιολογία
Ετικέτες
καρδιολογία, Έλληνες επιστήμονες
Στη συζήτηση μεταξύ σύγχρονων Ελλήνων ακαδημαϊκών και κλινικών καρδιολόγων, αποτυπώνεται η πνευματική κληρονομιά των Ελλήνων επιστημόνων του τομέα της καρδιολογίας. Ο Καθηγητής Κίμωνας Σταματελόπουλος και ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Στέλλος συζητούν με την Δρ. Μαρία Τουλουπάκη και ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων τη συνεισφορά της Ελλάδας στην εξέλιξη της καρδιολογίας. Από τους ερευνητές του παρελθόντος έως τους σύγχρονους καθηγητές, η συζήτηση αναδεικνύει τον ανεκτίμητο επιστημονικό πλούτο και τις ιστορικές συνεισφορές που οι Έλληνες πρωτοπόροι της Καρδιολογίας έχουν επιτύχει και έχουν διεθνή εμβέλεια.
Ο Κωνσταντίνος Στέλλος είναι Καθηγητής Ιατρικής και Κάτοχος της Έδρας Καρδιαγγειακής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία.
Είναι Καρδιολόγος στην Καρδιολογική Κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Mannheim του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης.
Επίσης, είναι καθηγητής Ιατρικής και Κάτοχος της Έδρας Καρδιαγγειακής Ιατρικής και Τροποποιήσεων του Μεταγραφώματος στο Πανεπιστήμιο του Newcastle.
Του έχει απονεμηθεί το Διεθνές Βραβείο Εξαίρετων Επιτευγμάτων της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, το οποίο δίνεται σε νέους ανεξάρτητους πετυχημένους ερευνητές κάτω των 45 ετών, που καταξιώθηκαν στον χώρο της βασικής επιστημονικής έρευνας στην Καρδιολογία.
Ο Κίμων Σταματελόπουλος είναι Καθηγητής Θεραπευτικής-Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Visiting Clinical Professor στο Newcastle University. Επιστημονικός Υπεύθυνος με ενεργό συμμετοχή στην οργάνωση, κλινική και ερευνητική δραστηριότητα της Μονάδας Αγγειολογίας και Παθοφυσιολογίας του Ενδοθηλίου της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1996 έως σήμερα. Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Δυσλιπιδαιμιών και Αθηροσκλήρυνσης της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι συνεργάτης στο Institute of Cardiovascular Regeneration, Centre of Molecular Medicine and Department of Cardiology, Centre of Internal Medicine, Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης. Έχει συμμετάσχει σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και πολυκεντρικές μελέτες ως κύριος ερευνητής και συν-ερευνητής. Από το έργο του έχουν προκύψει περισσότερες από 225 διεθνείς δημοσιεύσεις και έχουν λάβει περισσότερες από 8700 αναφορές.
Η Μαρία Τουλουπάκη είναι Καρδιολόγος με ειδικό ενδιαφέρον στις Κληρονομούμενες Καρδιαγγειακές Παθήσεις/Μυοκαρδιοπάθειες και στην Καρδιαγγειακή Απεικόνιση. Δραστηριοποιείται στην Αθήνα, σε ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι και ως συνεργάτης ιατρός, στο Νοσοκομείο Υγεία. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2007. Κατά τη φοίτησή της έλαβε Υποτροφία της Επιτροπής Κληροδοτήματος της Παγκρήτιας Ένωσης Αμερικής. Εν συνεχεία, ειδικεύτηκε στην Καρδιολογία, στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης όπου εκπονεί και τη διατριβή της. Έχει εξειδικευτεί στη διάγνωση και θεραπεία των Κληρονομούμενων Καρδιαγγειακών Νοσημάτων/ Μυοκαρδιοπαθειών στα νοσοκομεία Royal Brompton & Harefield, στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει λάβει υποτροφία εξωτερικού για τις Μυοκαρδιοπάθειες & την Προχωρημένη Καρδιακή ανεπάρκεια από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Έχει συμμετάσχει σε διεθνείς πολυκεντρικές μελέτες στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατέχει διεθνείς πιστοποιήσεις για τη διενέργεια Διαθωρακικού και Διοισοφάγειου υπερηχοκαρδιογραφήματος (ESC – European Society of Cardiology), Αξονικής Τομογραφίας Καρδιάς (SCCT-Society of Cardiovascular Computed Tomography) και Μαγνητικής Τομογραφίας Καρδιάς (SCMR-Society of Cardiovascular Magnetic Resonance).