Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Pioneers in Epidemiology & Public Health

Βασιλείου Βασίλης, Γαζούλη Μαρία, Καραμάνου Μαριάννα

25 Ιουλίου 2023

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:33:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 335

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία τριών σύγχρονων καθηγητών επιδημιολογίας αναδεικνύεται η συνεισφορά σημαντικών Ελλήνων επιστημόνων στη δημόσια υγεία και την επιδημιολογία. Η Καθηγήτρια Μαρία Γαζούλη (ΕΚΠΑ), η Καθηγήτρια Μαρία Καραμάνου (ΕΚΠΑ) και ο Καθηγητής Βασίλης Βασιλείου (Yale University) συζητούν για τη συνεχή προσπάθεια Ελλήνων διακεκριμένων ερευνητών και ιατρών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σήμερα, διατηρώντας ταυτόχρονα το φως που ρίχνουν οι προκάτοχοί τους στον δρόμο της έρευνας και της γνώσης.

Βασιλείου Βασίλης Καθηγητής, Yale University

Ο Δρ. Βασίλειου έλαβε το πτυχίο του στη Χημεία και το Διδακτορικό στη Βιοχημική Φαρμακολογία (1988) από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έπειτα εκπαιδεύτηκε ως Fogarty Fellow σε αλληλεπιδράσεις γονιδίου-περιβάλλοντος, μοριακή τοξικολογία και φαρμακογενετική στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Cincinnati (1991-1995). Το 1996, προσλήφθηκε στο καθηγητικό προσωπικό στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο όπου ανελίχθηκε για να γίνει Καθηγητής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Τοξικολογίας. Τον Ιούλιο του 2014, προσλήφθηκε στο Πανεπιστημίου Yale στη νέα του θέση. Έχει εδραιώσει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται συνεχώς από διάφορες ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ όπως το NEI/NIH, το NIAAA/NIH και το NIH/NIEHS από το 1997. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μηχανισμούς κυτταρικών αντιδράσεων στο περιβαλλοντικό στρες, τις αλληλεπιδράσεις γονιδίων-περιβάλλοντος, τον τραυματισμό των ιστών που προκαλείται από το αλκοόλ, τη φαρμακογενετική και τις εργαστηριακές μελέτες μεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη, και του καρκίνου.

Γαζούλη Μαρία Επίκουρη Καθηγήτρια Μοριακής Βιολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ

Βιολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στις ΗΠΑ στο τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Georgetown University Medical Center, Washington DC και εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια το Ινστιτούτο Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και αμέσως μετά κατείχε θέση Ειδικού Τεχνικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) στο εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Το 2007 εκλέχθηκε Λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο Βιολογία στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξελίχθηκε σε Επίκουρη Καθηγήτρια με γνωστικό αντικείμενο Μοριακή Βιολογία και στη συνέχεια σε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ. Το ερευνητικό της έργο εστιάζει κυρίως στην μοριακή και γενετική βάση των αυτοάνοσων και φλεγμονωδών νόσων και του καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος, και στην μοριακή ανίχνευση παθογόνων που ευθύνονται για νοσήματα στον άνθρωπο. Τελευταία, ασχολείται και με τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας στην στόχευση του καρκίνου, την απεικόνιση και τη μεταφορά φαρμάκων. Έλαβε υποτροφία Fulbright για την ανάπτυξη νανοανιχνευτών για την ανίχνευση κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων στον ορθοκολικό καρκίνο στο Πανεπιστήμιο Maryland, College Park, MD, USA. Από το έργο της έχουν προκύψει περισσότερες από 230 διεθνείς δημοσιεύσεις και έχουν λάβει περισσότερες από 8900 αναφορές. Συμμετέχει σε 1 διεθνή και 3 ευρωπαϊκές πατέντες.

Καραμάνου Μαριάννα Καθηγήτρια, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η Δρ. Μαριάννα Καραμάνου είναι ιατρός, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ιστορίας της Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Claude Bernard, Λύων, Γαλλία και ερευνήτρια (Research Associate) στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ιστορίας της Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λωζάννης, Ελβετία. Παράλληλα, με την ιδιότητα της επιστημονικής συνεργάτιδας του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετέχει στη διδασκαλία του μαθήματος «Αρχές Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Ιατρικής». Το ερευνητικό της έργο καλύπτει όλο το φάσμα της ιστορίας της ιατρικής και περιλαμβάνει τη μελέτη, ανάλυση, ερμηνεία και ανάδειξη ιστορικών δεδομένων που αφορούν στην εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερο ερευνητικό ενδιαφέρον υπάρχει στην ιστορία της ιατρικής του 18ου, 19ου και 20ου αιώνα (χρονολογικά) αλλά και στην ιστορία της δερματολογίας και αφροδισιολογίας, της καρδιαγγειακής ιατρικής και της ογκολογίας. Το ερευνητικό της έργο περιλαμβάνει περισσότερες από 205 δημοσιεύσεις σε ξενόγλωσσα περιοδικά, με συνολικό δείκτη απήχησης (Ι.F.) 368, καθώς επίσης και περισσότερες από 410 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Για το επιστημονικό της έργο έχει λάβει 17 τιμητικές διακρίσεις και βραβεία. Μεταξύ άλλων είναι μέλος της Γαλλικής Εταιρείας Ιστορίας της Ιατρικής (Societé Française d’Histoire de la Médecine) καθώς και της Διεθνούς Εταιρείας Ιστορίας της Ιατρικής (International Society for the History of Medicine).

Σχετικές ομιλίες

Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες) - Εισαγωγικές ομιλίες 13:33

Οκτ 04, 2018

Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες) - Εισαγωγικές ομιλίες

Δημόπουλος Μελέτιος-Αθανάσιος Μπασκόζος Γιάννης Ρόζενμπεργκ Θεόφιλος Σπηλιωπούλου Χαρά Λεμονίδου Χρυσούλα

Γλώσσα: Ελληνική