Κανελλόπουλος Νικόλαος
Μπουντουβής Ανδρέας
Γεωργάκης Χρήστος
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
15/07/2016
Διάρκεια
29:01
Εκδήλωση
4ο Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία
Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος
Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος
Κατηγορία
Χημεία
Ετικέτες
Hellenic Forum 2016, Χημική Μηχανική
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή χρονιά το 4th Hellenic Forum for Science, Technology and Innovation υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
Η «έρευνα» ως μοχλός ανάπτυξης για την χώρα.
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», το μεγαλύτερο διεπιστημονικό Κέντρο της χώρας, με σύγχρονη ανάπτυξη στους τομείς των θετικών επιστημών και εθνικής εμβέλειας εργαστηριακή υποδομή, διοργάνωσε για 4η συνεχόμενη χρονιά στις 11-15 Ιουλίου 2016 το Hellenic Forum for Science, Technology & Innovation (Ελληνικό Φόρουμ για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το Hellenic Forum έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς και του εσωτερικού, και έχει αναπτύξει ένα ισχυρό δίκτυο αμφίδρομων συνεργασιών ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτή την προσπάθεια «γεφύρωσης - δικτύωσης» με διακεκριμένους Έλληνες (αλλά και ξένους επιστήμονες) της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό και ξένο κοινό που θα παρακολουθήσει τις εργασίες του forum:
1. να αναπτύξουν συνεργασίες με Έλληνες επιχειρηματίες και επιστήμονες της Διασποράς που αφορούν στη μετατροπή ερευνητικών αποτελεσμάτων σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα σε τομείς αιχμής που ενδιαφέρουν την εθνική οικονομία,
2. να διερευνήσουν τη λειτουργία κοινών προγραμμάτων εκπόνησης διδακτορικών,
3. να συνάψουν συνεργασίες για την υποβολή κοινών ερευνητικών προγραμμάτων,
4. να αναπτύξουν αμφίδρομες μετακινήσεις νέων επιστημόνων ώστε να ελεγχθεί και να μειωθεί σε δεύτερη φάση το brain drain.
Το συνέδριο, που πλέον αποτελεί ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα, διαρκεί πέντε μέρες και πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου διοργανώνονται workshops, όπου διακεκριμένοι επιστήμονες ανεβαίνουν στο βήμα του ομιλητή και παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της νανοεπιστήμης και νανοτεχνολογίας, ενέργειας - περιβάλλοντος, βιοεπιστήμων, πληροφορικής – τηλεπικοινωνιών, ενώ διοργανώνεται και panel discussion για θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής για την έρευνα και την ανάπτυξη.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, προσελκύεται μια πληθώρα από διακεκριμένους επιστήμονες της ελληνικής Διασποράς, τον επιχειρηματικό κόσμο, σημαντικούς παραγωγικούς φορείς καθώς και την πανεπιστημιακή νεολαία, με στόχο να αναδειχθούν οι παγκόσμιες επιστημονικές εξελίξεις σε τομείς αιχμής, να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές και να δημιουργηθούν συνεργασίες που βασίζονται σε καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα.
Το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος», αποδεικνύει συνεχώς ότι ο τομέας της έρευνας μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως "μοχλός ανάπτυξης" για την ελληνική οικονομία ειδικά κατά την τρέχουσα οικονομική συγκυρία.
Το Plenary Session "Contribution of Greece in the evolution of Chemical Engineering" πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016. Οι συμμετέχοντες ομιλητές του πρώτου μέρους ανέλυσαν τις εξής θεματικές:
Καλωσόρισμα - Νικόλαος Κανελλόπουλος
Εναρκτήρια ομιλία - Ανδρέας Μπουντουβής
Process Control: The Last 50 Years – a Personal Prospective - Χρήστος Γεωργάκης
Design, synthesis and characterization of new nanostructures, one atomic layer at a time - Χρήστος Τακούδης
(Σημείωση: Η ομιλία του κ. Τακούδη δεν περιλαμβάνεται στη δημοσίευση του Blod, για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων).
Ο Νικόλαος Κανελλόπουλος αποφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1970 και έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα από το αντίστοιχο Τμήμα του Πανεπιστημίου Rochester των Η.Π.Α.. Είναι επικεφαλής του Εργαστηρίου «Μεμβράνες για Περιβαλλοντικούς Διαχωρισμούς» (“Membranes for Environmental Separations” Laboratory - MESL) του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην παραγωγή και χαρακτηρισμό νανοπορωδών μεμβρανών και συστημάτων νανοσωλήνων άνθρακα και τις εφαρμογές των στην αντιρρυπαντική τεχνολογία, αφαλάτωση και άλλες ενεργειακές εφαρμογές. Είναι συγγραφέας και συν-συγγραφέας περισσότερων από 150 άρθρων σε περιοδικά με και εκδότης τεσσάρων βιβλίων στο πεδίο των εφαρμογών των νανοπορωδών υλικών.
Έχει λάβει συνολικά χρηματοδότηση της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ από 50 και πλέον ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράμματα και συμμετέχει σε δύο εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο πεδίο των νανοπορωδών υλικών. Συμμετείχε από το 2001 έως το 2009 στην Ελληνική Εθνική Αντιπροσωπεία για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στον τομέα της Νανοτεχνολογίας. Είναι συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αριστείας στον τομέα χαρακτηρισμού νανοϋλικών και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Υποτρόφων του Ιδρύματος Fulbright. Την περίοδο 2011-2016 διετέλεσε Διευθυντής & Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».
Ο Ανδρέας Γ. Μπουντουβής είναι Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και Καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών, της οποίας έχει διατελέσει Κοσμήτορας. Είναι Διευθυντής του Κέντρου Πληροφορικής της Σχολής και του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Υπολογιστική Μηχανική" του ΕΜΠ. Είναι πτυχιούχος του ΕΜΠ (1982) και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Μινεσότα (1987).
Ο Χρήστος Γεωργάκης είναι Καθηγητής Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Tufts. Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος του «Circle of Hellenic Academics in Boston» (http: //www.hellenic-academics.org) και των Trustees του "Future Innovation in Process Systems Engineering", μιας κοινωνίας που διοργανώνει μια μοναδική σειρά τεχνικών συνεδρίων (http://fi-in-pse.org).
Από το 2004, είναι Καθηγητής Χημικής και Βιολογικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Tufts από το 2004 και Διευθυντής του Systems Research Institute for Chemical and Biological Processes. Έχει διατελέσει πρόεδρος του American Automatic Control Council.