Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πλεονεκτήματα της φυσικοθεραπείας στη φροντίδα των ασθενών με νόσο Alzheimer

Μητσικάρης Γεώργιος, Χατζηδαμιανός Θεόδωρος, Σταθόπουλος Σταύρος, Μάστορας Νίκος, Νάστου Ευτυχία, Ζίγκιρη Ελένη, Χρηστάκου Άννα, Παπαμιχαήλ Παναγιώτης, Γεωργακόπουλος Ευάγγελος, Λαμπροπούλου Σοφία

21 Σεπτεμβρίου 2024

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:50:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 95

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2024, στο νέο αμφιθέατρο του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», πραγματοποιήθηκε η σημαντική εκδήλωση με τίτλο «Μαζί στην Καθημερινότητα: Ενημέρωση, Υποστήριξη και Φυσικοθεραπευτική Διαχείριση της Νόσου Alzheimer». Η εκδήλωση, συνδιοργανωμένη από την Ελληνική Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, καθώς και από τα επιστημονικά τμήματα «Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία» και «Νευρολογική Φυσικοθεραπεία» του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΝΠΔΔ), επικεντρώνεται στην κατανόηση και φυσικοθεραπευτική διαχείριση της νόσου Alzheimer.

Με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, φυσικοθεραπευτών και ιατρών, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εισηγήσεις για τη σύγχρονη προσέγγιση στη διάγνωση, τη θεραπεία και την υποστήριξη των ατόμων με Alzheimer, καθώς και για το ρόλο της φυσικοθεραπείας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των φροντιστών τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην πρόληψη, ενδυνάμωση και υποστήριξη της κινητικότητας και της ισορροπίας των ασθενών.

Υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ» και του European Network of Active Living for Mental Health (ENALMH), η εκδήλωση αυτή προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ενημέρωση και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ επαγγελματιών υγείας, ατόμων που ζουν με τη νόσο Alzheimer, και των φροντιστών τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Μήνυμα του Υφυπουργού Υγείας αρμόδιου για θέματα ψυχικής υγείας, Βαρτζόπουλου Δημητρίου
Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόοου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Τσολάκη Μάγδα
Πρόεδρός ΝΠΔΔ Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Λυμπερίδης Πέτρος
Πρόεδρος Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ», Θεοδωρουλάκης Μενέλαος
European Network of Active Living for Mental Health (ENALMH) President,
Οικονόμου Αλέξανδρος

ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΝΟΣΟ ALZHEIMER
Προεδρείο: Θεοδωρουλάκης Μενέλαος, Οικονόμου Αλέξανδρος
Αιτιοπαθογένεση νόσου Alzheimer, νεότερα δεδομένα: Τσολάκη Ανθούλα
Σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση νόσου Alzheimer: Τζάρτος Σωκράτης
Ιατρικά θεραπευτικό πρωτόκολλα νόσου Alzheimer: Τσολάκη Μάγδα
Οι οικογενειακοί φροντιστές ατόμων με Alzheimer: Ντίνου Αριάδνη

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΝΟΣΟ ALZHEIMER
Προεδρείο: Γεωργακόπουλος Ευάγγελος, Λαμπροπούλου Σοφία
Πρόληψη, η συμβολή της φυσικοθεραπείας: Μητσικάρης Γιώργος
Πρόγραμμα θεραπευτικής άσκησης: Χατζηδαμιανός Θεόδωρος
ΠΟΥ, ο ρόλος του φυσικοθεραπευτή: Σταθόπουλος Σταύρος
Φυσικοθεραπευτικές Τεχνικές Εκπαίδευσης Ισορροπίας: Μάστορας Νίκος
Γνωστικές - Σωματικές Δραστηριότητες: Νάστου Ευτυχία
Συμβουλές Προσαρμογής του Περιβάλλοντος για Ασφάλεια: Ζίγκιρη Ελένη
Τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης: Χρηστάκου Άννα
Φροντίζοντας τους περιθάλποντες: Παπαμιχαήλ Παναγιώτης

Μητσικάρης Γεώργιος Φυσικοθεραπευτής

Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου ειδικότητα φυσικοθεραπεία. Πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ. Κάτοχος 2 μεταπτυχιακών τίτλων «ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΡΓΟΣΠΙΡΟΜΕΤΡΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ» στο πανεπιστήμιο Αθηνών και « Διδακτική των βιοεπιστημών» πανεπιστήμιο Θράκης. Είναι κάτοχος δύο πτυχίων ΣΕΥΠ Αθηνών από το τμήμα Φυσικοθεραπείας και το τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας. Έχει διδάξει στο ΠΑΔΑ τμήμα φυσικοθεραπείας ως ακαδημαϊκός υπότροφος. Έχει δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο χώρο της ειδικής αγωγής τόσο στη πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως ελεύθερος επαγγελματίας, εκπαιδευτικός σε ΔΙΕΚ, καθώς και σε ΚΑΠΗ και δημόσια νοσοκομεία. Επιπλέον έχει υπάρξει για αρκετά χρόνια φυσικοθεραπευτής αθλητικών ομάδων καθώς και αθλητικών ομάδων ειδικής αγωγής. Έχει υπάρξει μέλος οργανωτικών επιτροπών συνεδρίων, καθώς και εισηγητής σε αρκετές ημερίδες και συνέδρια. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη και εκλεγμένος στο ΔΣ του ΕΤ «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ» καθώς και μέλος του ΔΣ ΠΤ Αττικής και Νήσων καθώς και μέλος της Γενικής Συνέλευσης των Αντιπροσώπων του ΝΠΔΔ Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.

Χατζηδαμιανός Θεόδωρος Φυσικοθεραπευτής

Ο Θεόδωρος Χατζηδαμιανός είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικοθεραπείας (2006) από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Λαμίας, μεταπτυχιακού τίτλου στη Φυσικοθεραπεία (2009) και διδακτορικού τίτλου (2019) από το Manchester Metropolitan University, Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει παρακολουθήσει εξειδικευμένα σεμινάρια στη νευρολογική αποκατάσταση και στη φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία.

Κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Συντονιστή και Υπεύθυνου Διεθνών Σχέσεων του Επιστημονικού Τμήματος "Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία" του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.). Από το 2010 διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ από το 2020 εργάζεται ως ακαδημαϊκός υπότροφος στο Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Παράλληλα, εργάζεται ως κλινικός φυσικοθεραπευτής σε ασθενείς με νόσο Πάρκινσον και συναφείς κινητικές διαταραχές.

Είναι μέλος του Π.Σ.Φ., του Βρετανικού Συμβουλίου Επαγγελματιών Υγείας (HCPC) και του International Parkinson and Movement Disorder Society. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια, ενώ υπήρξε Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του 9ου Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Φυσικοθεραπευτών στην Ψυχική Υγεία (IOPTMH), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2022.

Σταθόπουλος Σταύρος Φυσικοθεραπευτής, Γ.Ν.Α «Ο Ευαγγελισμός» - Διευθυντής & Καθηγητής Μ.Π.Ε., Πανεπιστήμιο της Ρώμης «G.Marconi»

Εκπαίδευση
- Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: ΜΑ στην Ανοικτή και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση
- Δεύτερο Πανεπιστήμιο Ρώμης: Dott Αθλητική Νευρο-τραυματολογική Αποκατάσταση
- Δεύτερο Πανεπιστήμιο Ρώμης: Βασικές σπουδές στην Αποκατάσταση με ειδίκευση στη Νευρολογία και Νευροψυχολογία, αποφοιτώντας με άριστα (100/100)

Τρέχουσες Επαγγελματικές Δραστηριότητες:
- Σύμβουλος Ψυχικής και Σωματικής Ευεξίας (1989 - σήμερα)
- Εκπαιδευτής Ενηλίκων (1993 - σήμερα)
- Μέλος του ΔΣ Συμβούλων για την έρευνα, American Biographical Institute, ΗΠΑ (1998 - σήμερα)
- Φυσικοθεραπευτής,εξειδικευμένος στην αποκατάσταση νευρολογικών & νευροψυχολογικών δυσχερειών, Γενικό Νοσοκομείο "Ο Ευαγγελισμός", Αθήνα, Ελλάδα (1999 - σήμερα)
- Σύμβουλος Ανοικτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (2001 - σήμερα)
- Διευθυντής και Καθηγητής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στην "Παιδαγωγική και Διδακτική για Παιδιά με Κινητικές Δυσκολίες", Πανεπιστήμιο "G. Marconi", Ρώμη, Ιταλία (2012 - σήμερα)
- Διδάσκων, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Ελλάδα: MSc "Μοριακή και Εφαρμοσμένη Φυσιολογία", Διδασκαλία: "Πρωτόκολλα Θεραπευτικής Άσκησης σε Χρόνιες Ψυχιατρικές Παθήσεις" & "Διαταραχές Ύπνου - Εργαστηριακή και Κλινική Ιατρική του Ύπνου", Διδασκαλία: "Η σημασία της εργονομίας στον ύπνο" (2019 - σήμερα)
- Πρόγραμμα Αποκατάστασης του ΠΟΥ / Πακέτο Παρεμβάσεων για Αποκατάσταση / Μέλος της Ομάδας Ανάπτυξης για τη Σχιζοφρένεια (2020 - 2030)
- Διδάσκων Προσωπικό, Ιατρική Σχολή, ΑΠΘ, Ελλάδα: MSc: “Νευροεπιστήμες και Νευροεκφυλιστικές Παθήσεις” Διδασκαλία: “Πρόγραμμα βελτίωσης φυσικής κατάστασης για το Πάρκινσον στο σπίτι. Η συμβολή της φυσικοθεραπείας” (2021 - σήμερα)
- Chief Knowledge Officer, Aion Solutions / Elysium Academy, Ηνωμένο Βασίλειο (2021 - σήμερα)
- Μέλος Ομάδας Εργασίας για την Ψυχική Υγεία και Φυσικοθεραπεία, Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπείας / Περιφέρεια Ευρώπης (2024-2026)

Τρέχουσες Διοικητικές Δραστηριότητες:
- Ιδρυτής / Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Αγωγής Υγείας "ΒΙΟΑΓΩΓΗ", Ελλάδα (1994 - σήμερα)
- Ιδρυτής / Συντονιστής του ΕΤ "Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία" του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Ελλάδα (2014 - σήμερα)
- Ιδρυτής του ΕΤ "Νευρολογική Φυσικοθεραπεία" του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Ελλάδα (2016)
- Μέλος, ΔΣ, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών (Γενικός Γραμματέας: ΠΤ Αττικής και Κυκλάδων, Κεντρική Διοίκηση: Μέλος), Ελλάδα (2021 - σήμερα)
- Ιδρυτής / Γραμματέας της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής / μέλος της Ομάδας Ειδικού ενδιαφέροντος "Θεραπευτική Άσκηση" του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Ελλάδα (2023 – σήμερα)
- Αντιπρόεδρος, ΔΣ του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ενεργό Διαβίωση στην Ψυχική Υγεία (2023 – 2026)
- π. Πρόεδρος της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (AHEPA) / Παράρτημα Αθηνών HJ001 (2023 - σήμερα)

Αντιπροσωπείες:
- Εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία & μέλος της Επιτροπής Επικοινωνίας και Θεσμικών Σχέσεων (2014 - σήμερα)
- Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τη Σωματική Δραστηριότητα που Ενισχύει την Υγεία (ΠΟΥ / Ευρώπη) (2020 - σήμερα)
- Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ενεργό Διαβίωση στην Ψυχική Υγεία (2020 – σήμερα)

Συντακτικές και Αξιολογικές Δραστηριότητες:
- Αρχισυντάκτης, "Journal of Physiotherapy in Mental Health"
- Μέλος της Συντακτικής Επιτροπής 4 διεθνών περιοδικών και 1 εθνικού περιοδικού
- Αξιολογητής για 5 διεθνή επιστημονικά περιοδικά
- Αξιολογητής για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικοθεραπείας 2021, στις περιλήψεις για την ψυχική υγεία

Ομιλίες:
Κύριος Ομιλητής σε:
- 2 Παγκόσμια Συνέδρια
- 10 Διεθνή Συνέδρια
- πάνω από 50 Εθνικά Συνέδρια

Δημοσιεύσεις:
- Συγγραφέας 1 βιβλίου
- Συνεισφορά σε κεφάλαια 3 βιβλίων
- Δημοσίευση διαφόρων άρθρων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά
- Συντάκτης 1 αγγλικού βιβλίου

Έρευνα:
- Κύριος Ερευνητής σε 7 Ερευνητικά Πρωτόκολλα
- Συμμετοχή σε προγράμματα της Ε.Ε.: Διευθυντής Σπουδών σε 1, Εκπαιδευτής σε 4, με επίκεντρο την επαγγελματική ένταξη ατόμων με αναπηρία

Επαγγελματικές Ενώσεις:
Ενεργό μέλος σε πάνω από 15 επαγγελματικούς συλλόγους, περιλαμβανομένης της ειδικής ομάδας για τις διαταραχές ύπνου της World Physiotherapy και ατομικό μέλος της World Federation for Mental Health (WFMH)

Πιστοποιήσεις:
- Άσκηση, Υγεία και Πρότυπα στη Σωματική Δραστηριότητα & Σωματική Δραστηριότητα ως πρακτική τεκμηριωμένη στην Ψυχική Υγεία (Physioplus)
- Ευαισθητοποίηση Ψυχικής Υγείας για τον αθλητισμό και τη σωματική δραστηριότητα (Sport England)

Επιστημονικά Ενδιαφέροντα:
- Κλινικές εφαρμογές βιοανάδρασης (biofeedback) σε ψυχιατρικές ασθένειες
- Παραμετροποίηση της θεραπευτικής άσκησης στην ψυχική υγεία
- Επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS)
- Ανάπτυξη εφαρμογών (app) για την ψυχική υγεία

Διακρίσεις:
- Δημοσιογραφική Ταυτότητα “Honoris Causa” (1993 - σήμερα)
- Συμπερίληψη στο ελληνικό “Who is Who” (1998 - σήμερα)
- Βραβείο "AHEPA of the Year" το 2018 & 2019
- Βράβευση για την πολυετή προσφορά στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών, 2024

Μάστορας Νίκος Φυσικοθεραπευτής, Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Άνοια Ιωαννίνων, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης

O Νικόλαος Μάστορας είναι Φυσικοθεραπευτής, και μέλος της Θεραπευτικής Ομάδας του Κέντρου Ημέρας ατόμων με άνοια στα Ιωάννινα της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης. Από το 2006 έχει εργαστεί σε υπηρεσίες του τομέα της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές - Οικοτροφεία).

Εξειδικευμένες Πιστοποιήσεις
Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής από το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του προγράμματος Σωματικής και Νοητικής Άσκησης για ηλικιωμένους με Άνοια: "L.L.M. care Long Lasting Memories".

Και επίσης κατέχει την Πιστοποίηση ως υπεύθυνος του προγράμματος "Otago Exercise Programme (ΟΕΡ)", πρόγραμμα ασκήσεων για την Πρόληψη Πτώσεων των Ηλικιωμένων.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν Προγράμματα φυσιοθεραπευτικής παρέμβασης και αποκατάστασης, σε άτομα με νευροεκφυλιστικές παθήσεις και νευρολογικά προβλήματα, Νοητικής ενδυνάμωσης μέσω κατάλληλων ομαδικών φυσιοθεραπευτικών προγραμμάτων σωματικής άσκησης που στοχεύουν στη βελτίωση του λειτουργικού τους επιπέδου και της ποιότητας της καθημερινής διαβίωσής τους.

Συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια, ομιλίες και ερευνητικά προγράμματα
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια με παρουσιάσεις – εισηγήσεις σχετικά με «Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στους ασθενείς με νόσο Alzheimer» τα «Κατάγματα Ευπάθειας και Άνοια: Από την πρόληψη στην αποκατάσταση» &
«θεραπευτική Άσκηση ως μέσο παρέμβασης στο Κέντρο Ημέρας Άνοιας Ιωαννίνων».

Νάστου Ευτυχία Φυσικοθεραπεύτρια

Η Ευτυχία Νάστου (MSc., Υπ. Δρ.) είναι φυσικοθεραπεύτρια.

Ζίγκιρη Ελένη Φυσικοθεραπεύτρια

Η Ελένη Ζίγκιρη είναι υποψήφια διδάκτορας, στο Τμήμα Ιατρικής Σχολής-ΣΕΥ, του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, με ερευνητικό αντικείμενο: «ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΑ - STRESS KAI ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Μέτρηση- Παρέμβαση- Βιοδείκτες». Οι μεταπτυχιακές της σπουδές ήταν στο ΠΜΣ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με τίτλο «Επιστήμη του Στρες και Προαγωγή της Υγείας».

Από το Τμήμα Φυσιοθεραπείας των ΤΕΙ-Αθήνας αποφοίτησε το 1989 και στη συνέχεια το 1991 με κατατακτήριες εξετάσεις εισήχθη στην Ιατρική Σχολή των Ιωαννίνων.

Τον Ιανουάριο του 2024 πλειοψήφησε για τη θέση της συντονίστριας στο επιστημονικό τμήμα της «Εργασιακής Υγείας και Εργονομίας» του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

Έχει προϋπηρεσία 34 ετών ως επαγγελματίας υγείας. Τα τελευταία 22 χρόνια εργαζόταν ως κλινική φυσικο/τρια στο νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ από το 2002 έως 31 Μαρτίου 2024. Πλέον εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας σε κατ’ οίκων θεραπείες και ως εξωτερική συνεργάτης του Κέντρου Γηριατρικής Αξιολόγησης στο νοσοκομείο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital center.

Υπήρξε Προϊσταμένη φυσικοθεραπείας, στη Κλινική Αποκατάστασης Λαμίας, με σκοπό την οργάνωση του τμήματος φυσικοθεραπείας, το 2014. Ταυτόχρονα εκείνο το διάστημα συνεπικούρισε στο μάθημα «κλινική φυσικοθεραπεία μυοσκελετικών κακώσεων, του τμήματος φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Εαρινό εξάμηνο σπουδών 2014).

Τα 11 πρώτα χρόνια της επαγγελματικής της πορείας ήταν εργαστηριούχος φυσικοθεραπεύτρια, στις Κυκλάδες-Νάξο (από το 1992 έως 2003). Εκεί αποκόμισε γνώση και πολύτιμη εμπειρία του αντικειμένου καθώς ασχολήθηκε με πάνω από 2900 διαφορετικά περιστατικά ασθενών - περιπτώσεις.

Έχει λάβει πιστοποιήσεις ως εκπαιδεύτρια του προγράμματος πρόληψης πτώσεων Otago, από το ΠΑΔΑ, το 2022 και ως Υπεύθυνου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Data Protection Officer - DPO) -κατόπιν εξετάσεων- από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 2020.

Το 2009 κατοχύρωσε Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας από τον Ελληνικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), για μια ευρεσιτεχνία που αφορούσε σε συσκευή παθητικής κινητοποίησης γόνατος, κατάλληλης για αποκατάσταση εντός κλειστής κινητικής αλυσίδας. Η πατέντα εντάχθηκε και έλαβε έγκριση επιδότησης από το πρόγραμμα Νέας Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας- ΕΣΠΑ, το 2011.

Δημοσιεύσεις μπορείτε να δείτε στα παρακάτω link:

PubMed

Google Scholar

ORCID

Χρηστάκου Άννα Φυσικοθεραπεύτρια - Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Φυσικοθεραπείας ΠΑ.ΠΕΛ.
Παπαμιχαήλ Παναγιώτης Φυσικοθεραπευτής

Ο Παναγιώτης Παπαμιχαήλ είναι φυσικοθεραπευτής. Είναι Μεταπτυχιακός Φοιτητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Επιστημονικός Συνεργάτης της Βιοκλινικής Αθηνών.

Γεωργακόπουλος Ευάγγελος Φυσικοθεραπευτής MCMT, Ψυχοθεραπευτής Gestalt

Σπούδασε στο Leeds Metropolitan University αποκτώντας Higher Education Diploma in Health Sciences το 1993 και στη συνέχεια το 1994 BSc Hons in Health Sciences (physical therapy).

To 1999 αποφοίτησε από το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθηνών του τμήματος Φυσιοθεραπείας.

Ακολούθως ειδικεύτηκε και εκπαιδεύτηκε στην αποκατάσταση του χρόνιου και οξύ μυοσκελετικού πόνου στη Νέα Υόρκη των Ηνωμένων Πολιτειών αποκτώντας Mastery in Manual Therapy.

Στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακά κλινικά προγράμματα στα επιστημονικά πεδία των Manual Therapy, Dry Needling, Kinesiotaping, Craniosacral Therapy, κεφαλαλγίας και ιλίγγου και Μυοπεριτονιακής Απελευθέρωσης.

Το 2008 ολοκλήρωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου "Ψυχομετρία και Αυτοεκτίμηση".

Το 2011 αποφοίτησε από το Gestalt Edge ακολουθώντας τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψυχοθεραπείας Gestalt στους οργανισμούς.

Το 2015 αποφοίτησε από το Gestalt Foundation ολοκληρώνοντας το εκπαιδευτικό θεραπευτικό πρόγραμμα ψυχοθεραπείας Gestalt.

Έως και σήμερα έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων που αφορούν στη Φυσιοθεραπεία και Ψυχοθεραπεία και βρίσκεται σε συνεχή εκπαίδευση.

Διατηρεί κέντρο αποκατάστασης και ψυχικής υγείας στον Πειραιά.

Λαμπροπούλου Σοφία Μουσικός (κανονάκι)

Σχετικές ομιλίες

Μαζί στην Καθημερινότητα: Ενημέρωση, Υποστήριξη και Φυσικοθεραπευτική Διαχείριση της Νόσου Alzheimer - Χαιρετισμοί 00:25:59

Σεπ 21, 2024

Μαζί στην Καθημερινότητα: Ενημέρωση, Υποστήριξη και Φυσικοθεραπευτική Διαχείριση της Νόσου Alzheimer - Χαιρετισμοί

Τσολάκη Μάγδα Λυμπερίδης Πέτρος Θεοδωρουλάκης Μενέλαος Οικονόμου Αλέξανδρος Σταθόπουλος Σταύρος Θεοδωρόπουλος Διονύσιος

Γλώσσα: Ελληνική