Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ποιητική εν προόδω

Τσιριμώκου Λίζυ

10 Νοεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 11:27 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1741
Ομιλητές
Τσιριμώκου Λίζυ

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
10/11/2012

Διάρκεια
11:27

Εκδήλωση
Συνέδριο "Νικηφόρος Βρεττάκος: Ποίηση και Iστορία"

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς)

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη
Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Κατηγορία
Λογοτεχνία

Ετικέτες
Νικηφόρος Βρεττάκος, ποίηση

Με ένα διήμερο συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Μουσείο Μπενάκη και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στις 9 και 10 Νοεμβρίου, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις του «Έτους Νικηφόρου Βρεττάκου 2012», που έγιναν κατά τη  διάρκεια της χρονιάς με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από τη γέννηση του λάκωνα ποιητή και ακαδημαϊκού.
 
«Μαρτυρίες για τον Νικηφόρο Βρεττάκο», «Το λογοτεχνικό έργο», «Η συνάντηση της λογοτεχνίας με την ιστορία και την ιδεολογία» ήταν οι τρεις θεματικοί άξονες του συνεδρίου, το οποίο είχε στόχο να εστιάσει στον άνθρωπο και να αναδείξει τον δημιουργό Νικηφόρο Βρεττάκο. Παλιοί συνοδοιπόροι, φίλοι και ομότεχνοι έδωσαν τις δικές τους μαρτυρίες για τον άνθρωπο ενώ κριτικοί και μελετητές συζήτησαν για την ποιητική του, το βάρος της ιδεολογίας στο έργο του, τη συνομιλία του με την Ιστορία και την θέση του στον κανόνα της νεοελληνικής γραμματείας.
 
Το Blod.gr, συμμετέχοντας με τον τρόπο του στις εκδηλώσεις του «Έτους Βρεττάκου», βιντεοσκόπησε και αναρτά το Στρογγυλό Τραπέζι «Μαρτυρίες για τον Νικηφόρο Βρεττάκο», καθώς και πέντε ομιλίες από το θεματικό κύκλο «Το λογοτεχνικό έργο».

Τσιριμώκου Λίζυ Συγγραφέας - Ομότιμη Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Η Λίζυ Τσιριμώκου είναι Ομότιμη Καθηγήτρια γενικής και συγκριτικής γραμματολογίας του ΑΠΘ, δοκιμιογράφος και μεταφράστρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε φιλοσοφία και φιλολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Δίδαξε θεωρία λογοτεχνίας και συγκριτική γραμματολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ (1979-2016). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται προς τους τομείς της ιστορίας, της κριτικής και της θεωρίας της λογοτεχνίας.

Ασχολείται με τη λογοτεχνία της πόλης (αστυγραφία), την ευρωπαϊκή και ελληνική λογοτεχνία σε συνάφεια με την ιστορία (18ος-21ος αι.). Έχει εκδώσει δοκίμια για τη λογοτεχνία (Εσωτερική ταχύτητα, 2000), την αλληλογραφία της εξορίας των Ρίτσου-Αλεξάνδρου-Δρόσου (Τροχιές σε διασταύρωση, 2008). Μεταφράζει, κυρίως από τα γαλλικά, κριτικά και λογοτεχνικά κείμενα. Κείμενά της βρίσκονται σε αυτόνομους ή συλλογικούς και αφιερωματικούς τόμους, σε πρακτικά ημερίδων και συνεδρίων, σε περιοδικά κι εφημερίδες. Εδώ και χρόνια, δημοσιεύει βιβλιοκριτικά σημειώματα στο ΒΗΜΑ.

Σχετικές ομιλίες