Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ποιος ανθρωπισμός μετά την κρίση;

Σωτηροπούλου Έρση, Βαλτινός Θανάσης, Μακιός Βασίλειος, Σιγάλας Πάρις, Perotti Simone, Ferrari Antonio

16 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 77:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1117
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Το Progetto Mediterranea  είναι μια πολιτιστική, επιστημονική και ναυτική εκστρατεία με πενταετή διάρκεια, που περιλαμβάνει διαδρομές στη Μεσόγειο Θάλασσα, στον Εύξεινο Πόντο και στην Ερυθρά Θάλασσα και αποσκοπεί στο να μειωθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στους λαούς και τους πολιτισμούς της Μεσογείου.  Η αποστολή στελεχώνεται από ειδικούς συνεργάτες, ενώ  Πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από την Ιταλία και το εξωτερικό συμμετέχουν στις επιστημονικές δράσεις και τα πειράματα που διεξάγονται εν πλω για την προστασία της θάλασσας. Το εγχείρημα, που αποτελεί έμπενευση του ιταλού συγγραφέα Simone Perotti,τελεί υπό την αιγίδα του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Giorgio Napolitano.

Σε καθεμία από τις 29 χώρες όπου θα ταξιδέψει το ιταλικό σκάφος Mediterranea, που αποτέλει και το «όχημα» της αποστολής, τα μέλη της  θα συναντήσουν συγγραφείς, καλλιτέχνες και διανοούμενους για να συλλέξουν τη σκέψη τους και να τη μεταδώσουν μέσω της ιστοσελίδας του www.progettomediterranea.com  και μέσω του ιταλικού και διεθνούς Τύπου χάρη στη συνεργασία του με το πρακτορείο ειδήσεων της Ansa και την εφημερίδα Corriere della Sera.

Με την ευκαιρία της άφιξης του πλοίου Mediterranea στην Αθήνα - τον πρώτο σταθμό της διαδρομής του στη Μεσόγειο, τον Εύξεινο και την Ερυθρά Θάλασσα – και στο πλαίσιο των συναντήσεων των μελών της αποστολής του με τους έλληνες διανοούμενους, οργανώθηκαν στο Ιταλικό Ινστιτούτο Αθηνών δύο ανοιχτές συζητήσεις με τη συμμετοχή του Simone Perotti και σημαντικών εκπροσώπων του ελληνικού λογοτεχνικού και πολιτιστικού κόσμου.
 
ΠΡΩΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
 «Μεσόγειος και αφηγήσεις: οι συγγραφείς στον καιρό της κρίσης»
Θα μιλήσουν:
•             Kωνσταντίνος Τζαμιώτης (συγγραφέας και κριτικός τέχνης)
•             Maurizio De Rosa (δημοσιογράφος και μεταφραστής)
•             Kώστας Κουτσουρέλης (ποιητής και μεταφραστής)
•             Simone Perotti (συγγραφέας και δημιουργός του Progetto Mediterranea)
•             Συντονιστής: Γεράσιμος Ζώρας (Πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)
 
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ:
 «Ποιος ανθρωπισμός μετά την κρίση;»
Θα μιλήσουν:
•             Έρση Σωτηροπούλου (συγγραφέας)
•             Θανάσης Βαλτινός (πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας)
•             Βασίλειος Μακιός (διευθυντής του Corallia)
•             Πάρης Σιγάλας (μαθηματικός, οινοποιός)
•             Simone Perotti (συγγραφέας και δημιουργός του Progetto Mediterranea)
•             Συντονιστής: Antonio Ferrari (αρθρογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας Corriere della Sera)
 
Το Blod βιντεοσκόπησε και αναρτά χωριστά και τις δύο ανοιχτές συζητήσεις που έγιναν στην Ελληνική και την Ιταλική γλώσσα. Για τεχνικούς λόγους, δεν υπάρχει μετάφραση στις ομιλίες που έγιναν στα ιταλικά.

Σωτηροπούλου Έρση Συγγραφέας

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα, σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα κι έχει ασχοληθεί με την οπτική και τη συγκεκριμένη ποίηση. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία (με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και με το Βραβείο του Περιοδικού Διαβάζω για το μυθιστόρημα Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές, με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα Εύα, που ήταν επίσης υποψήφιο στη γαλλική του έκδοση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο, και με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος για τη συλλογή διηγημάτων Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα). Το μυθιστόρημα Τι μένει από τη νύχτα απέσπασε στη Γαλλία το Prix Méditerranée Étranger 2017 (Ce qui reste de la nuit, εκδ. Stock, μετάφραση Gilles Decorvet). Το βιβλίο ήταν επίσης υποψήφιο για το γαλλικό βραβείο FEMINA.

Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ισπανικά, σουηδικά, βουλγαρικά και ιταλικά.

Βαλτινός Θανάσης Συγγραφέας - Ακαδημαϊκός

Ο Θανάσης Βαλτινός (1932-2024) γεννήθηκε στο Καστρί Κυνουρίας, το 1932. Οικογενειακές μετακινήσεις, που συνδέονται με τις δυσκολίες των κατοχικών και μετακατοχικών χρόνων, τον ανάγκασαν να φοιτήσει κατά σειρά στα γυμνάσια Σπάρτης, Γυθείου και Τρίπολης. Το 1950 ήρθε στην Αθήνα. Σπούδασε κινηματογράφο. Μετά το 1974 έζησε κατά διαστήματα στο εξωτερικό: Αγγλία, Δυτικό Βερολίνο και Η.Π.Α., καλεσμένος από Πανεπιστήμια ή άλλα πνευματικά ιδρύματα. Είχε μεταφράσει τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη και την "Ορέστεια" του Αισχύλου, που παίχτηκαν στην Επίδαυρο το 1979 και 1980 αντιστοίχως, από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν.

Είχε γράψει σενάρια για τον κινηματογράφο. Το 1984 τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του Θ. Αγγελόπουλου "Ταξίδι στα Κύθηρα". Το 1990 τιμήθηκε επίσης με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο: "Στοιχεία για την Δεκαετία του '60". Διετέλεσε μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, καθώς και της Εταιρείας Συγγραφέων της οποίας υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών. Διετέλεσε γενικός Διευθυντής του 2ου Καναλιού της Εθνικής τηλεόρασης 1989-1990. Στις 5 Ιουνίου 2008 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, στην έδρα της Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Τον Δεκέμβριο του 2012 τιμήθηκε με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Μακιός Βασίλειος Καθηγητής - Γενικός Διευθυντής, Corallia Clusters Initiative
Σιγάλας Πάρις Μαθηματικός - Οινοποιός

Ο Πάρις Σιγάλας γεννήθηκε στον Πειραιά, τελείωσε την Ιονίδιο Σχολή, σπούδασε μαθηματικός στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και την περίοδο της δικτατορίας πήγε στο Παρίσι προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του. Το 1973 επέστρεψε στην Ελλάδα και λίγους μήνες μετά διορίστηκε καθηγητής σε σχολείο. Το 1979 επέστρεψε στο Παρίσι. Εκεί έζησε μια τετραετία και ήρθε σε επαφή με τους γαλλικούς αμπελώνες και τα διάσημα γαλλικά κρασιά. Οι λίγες γνώσεις που είχε από τους προσωπικούς του πειραματισμούς στη Σαντορίνη πολλαπλασιάζονται και μετά την επιστροφή του διορίζεται ξανά σε σχολείο αλλά φροντίζει να πάρει μετάθεση στη Σαντορίνη, ώστε να έχει χρόνο να ασχοληθεί και με την οινοποιία.

Το 1991 αποφασίζει ότι ο προορισμός της ζωής του είναι η οινοπαραγωγή. Με τη βοήθεια του ξαδέλφου του. Χρήστου Μαρκοζάνε και του Γιάννη δημιουργούν την εταιρεία «Σιγάλας Οινοποιία», με έδρα την παραδοσιακή κάναβα της οικογένειας. Καθώς το ελληνικό κρασί βρίσκει τον δρόμο του, στη Σαντορίνη δημιουργούνται και άλλες αξιόλογες οινοπαραγωγικές μονάδες με αποτέλεσμα το κρασί να βρει ξανά τη θέση του και να λειτουργεί πλέον συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τον τουρισμό.

Perotti Simone Συγγραφέας - Δημιουργός του Progetto Mediterranea

Ο Simone Perotti γεννήθηκε στο Frascati  (Ρώμη), και μοιράζει τη ζωή του ανάμεσα στο  Μιλάνο και στη Spezia.

Έχει δημοσιεύσει τα έργα:

  • I Ritmi, 1995
  • Tascabili, 2004
  • Stojan Decu, 2004
  • l’Altro Uomo, (Βραβείο Volpe d’Oro), 2005
Έχει δημοσιεύσει διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, έντυπα και ηλεκτρονικά, και έχει επιμεληθεί καταλόγους για το έργο σημαντικών ζωγράφων. Δημοσιεύει άρθρα και ιστορίες  για τα περιοδικά “Dove”, “Style”, “Yacht & Sail” και έχει δημιουργήσει το πρώτο περιοδικό που έχει ως αντικείμενο τα βιβλία με θέμα τη Θάλασσα (www.sailbook.info, μέσα στον ιστότοπο www.ilmarinaio.com). Είναι παθιασμένος σέρφερ και ιστιοπλόος. Είναι, τέλος, εμπνευστής και δημιουργός του Progetto Mediterranea, ενός σπουδαίου πολιτιστικού και επιστημονικού εγχειρήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ιστοτοπος του Progetto Μediterranea

Ferrari Antonio Aρθρογράφος και ανταποκριτής της εφημερίδας Corriere della Sera

Σχετικές ομιλίες