Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία

Καραγιάννης Μάνος, Μανώλη Παναγιώτα, Τσάκωνας Παναγιώτης, Λιναρδάτου Οντίν

1 Μαρτίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:13:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 511

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διεθνής και Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση και Πολιτική» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργάνωσαν διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Πόλεμος στην Ουκρανία»

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις διεθνείς σχέσεις, τη παγκόσμια και την ευρωπαϊκή ασφάλεια; Μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη απάντηση της Δύσης; Ποιοι θα είναι (διπλωματικά, οικονομικά και πολιτικά) κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι μετά το τέλος του πολέμου; Μπορεί η Ελλάδα να βγει κερδισμένη; Πώς θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Συζητούν:
Μάνος Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, King’s College London & Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Παναγιώτα Μανώλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας των Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ Ερευνήτρια, ΕΛΙΑΜΕΠ
Παναγιώτης Τσάκωνας, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Σπουδών Ασφάλειας, ΕΚΠΑ/ Επικεφαλής Προγράμματος Ασφάλειας, ΕΛΙΑΜΕΠ
Συντονίζει η Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας στο ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Μαρτίου 2022 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook

Καραγιάννης Μάνος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, King’s College London & Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ο Μάνος Καραγιάννης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σπούδασε Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεθνή Ασφάλεια από το Πανεπιστήμιο του Reading και διδακτορικό στην Πολιτική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Hull στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει διδάξει Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, τη Βουλγαρία και το Καζαχστάν, όπου και πραγματοποίησε εμπειρική έρευνα σχετικά με τις ριζοσπαστικές Ισλαμικές οργανώσεις στην Κεντρική Ασία. Επίσης, έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Solomon Asch Center for the Study of Ethnopolitical Conflict του Πανεπιστημίου Pennsylvania στις ΗΠΑ σε θέματα πολιτικού Ισλάμ και τρομοκρατίας.

Μανώλη Παναγιώτα Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Οικονομίας των Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου - Ερευνήτρια, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Παναγιώτα Μανώλη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια «Πολιτικής Οικονομίας των Διεθνών Σχέσεων» στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Πτυχιούχος του Τµήµατος Πολιτικής Επιστήμης και Δημοσίας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγορεύτηκε διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου του Warwick όπου σπούδασε µε υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύµατος A. Ωνάση.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ρόδος, 2007-2019), και υπήρξε Διευθύντρια Ερευνών στο Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου (Αθήνα, 2005-2009) και Γραμματέας της Οικονομικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Χωρών Ευξείνου Πόντου (Κωνσταντινούπολη, 2000-2004). Υπήρξε επισκέπτρια ερευνήτρια στο Hellenic Observatory, LSE (Λονδίνο, 2018), επισκέπτρια καθηγήτρια του Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (Pittsburgh, 2016), και επισκέπτρια ερευνήτρια στο Woodrow Wilson International Center for Scholars (Washington D.C., 2010).

Είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Greek Politics Specialist Group του Political Studies Association του Ηνωμένου Βασιλείου, Associate Editor του περιοδικού Journal of Southeast European and Black Sea Studies (Routledge) και μέλος του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου του European Neighbourhood Council (Βρυξέλλες). Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: περιφερισμός και παγκόσμια διακυβέρνηση, ασφάλεια και ανάπτυξη στον Εύξεινο Πόντο, Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας.

Τσάκωνας Παναγιώτης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής, ΕΚΠΑ - Επικεφαλής Προγράμματος Ασφάλειας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο Παναγιώτης Τσάκωνας είναι καθηγητής διεθνών σχέσεων, σπουδών ασφάλειας και ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του προγράμματος Ασφάλειας και Τουρκίας στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές «σπουδές για την ασφάλεια» στο Πανεπιστήμιο του Reading, Μεγάλη Βρετανία. Διετέλεσε Υπότροφος-Ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ), Research Fellow στο ΝΑΤΟ, μετα-διδακτορικός Υπότροφος-Ερευνητής στο Weatherhead Center for International Affairs του Πανεπιστημίου Harvard (1998-99), Fulbright Scholar στο Macmillan Center for Area Studies του Πανεπιστημίου Yale (2003) και Academic Visitor στο St Antony's College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Trinity Term 2015).

Εργάστηκε ως Επιστημονικός Σύμβουλος στη Διεύθυνση Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1996-98), ως Ειδικός Επιστήμων στο Υπουργείο των Εξωτερικών και ως Σύμβουλος του Υπουργού των Εξωτερικών (1999-2003). Υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2003-2019), όπου διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Έχει διδάξει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στην Ελλάδα και σε πανεπιστήμια στην Κύπρο, την Τουρκία, την Γερμανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε πληθώρα διεθνών συμποσίων, συνεδρίων και workshops. Διετέλεσε μέλος Διοικητικών και Επιστημονικών Συμβουλίων διαφόρων ερευνητικών και επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α) και συν-Εκδότης (co-editor) της ακαδημαϊκής επιθεώρησης Hellenic Studies/Etudes Helléniques.

Ερευνητικό και συγγραφικό έργο
Το ερευνητικό και συγγραφικό του έργο αφορά σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, θεωρίας διεθνών σχέσεων, ανάλυσης εξωτερικής πολιτικής, ελληνοτουρκικών σχέσεων, στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ιταλικά και σε επιστημονικά περιοδικά, όπως: Journal of Southeast Europe and Black Sea Studies, Millennium, Journal of Modern Hellenism, Turkish Studies, Politics, Etudes Helléniques, Security Dialogue, New Zealand International Review, The Hague Journal of Diplomacy, Welt Trends-Das Außenpolitische Journal κ.ά. Στα βιβλία του περιλαμβάνονται: Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας: Οικοδομώντας το Ελληνικό Μοντέλο στον Εικοστό Πρώτο Αιώνα (Αθήνα: Παπαζήσης, 2005, με Θ. Ντόκο); Multilateralism and Security Institutions in an Era of Globalization (Routledge, London, 2007, συν-επιμέλεια.) και The Incomplete Breakthrough in Greek-Turkish Relations. Grasping Greece’s Socialization Strategy (Palgrave-Macmillan, New York, 2010 [προτάθηκε από την Modern Greek Studies Association (MGSA) για το “Edmund Keeley Book Prize”].

Πρόσφατες δημοσιεύσεις
Οι Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (επιμέλεια με Σ. Μπλαβούκο και Δ. Μπουραντώνη, Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2019) και (με Θ. Ντόκο): Ο Δρόμος Είναι τα Βήματά μας. Οδικός Χάρτης Εθνικής Ασφάλειας για την Ελλάδα του Μέλλοντος (Ι. Σιδέρης, Αθήνα, 2019).

Λιναρδάτου Οντίν Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Οντίν Λιναρδάτου είναι δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σχετικές ομιλίες

H «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» συζητά διαδικτυακά για τις εξελίξεις που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ 02:03:13

Ιουν 23, 2020

H «Κίνηση Πολιτών για μια Ανοικτή Κοινωνία» συζητά διαδικτυακά για τις εξελίξεις που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά και την ΑΟΖ

Αποστολίδης Παύλος Βαΐτσης Χρήστος Ροζάκης Χρήστος Τσούκαλης Λουκάς Φίλης Κωνσταντίνος Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος

Γλώσσα: Ελληνική

Διαδικτυακή συζήτηση: "Ελλάδα και Τουρκία – Πώς βλέπει ο Ένας τον Άλλο: Τι δείχνει η 2η έρευνα κοινής γνώμης για τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών” 01:32:55

Μαρ 15, 2022

Διαδικτυακή συζήτηση: "Ελλάδα και Τουρκία – Πώς βλέπει ο Ένας τον Άλλο: Τι δείχνει η 2η έρευνα κοινής γνώμης για τις διμερείς σχέσεις των δυο χωρών”

Keyman Fuat Παγουλάτος Γιώργος Aydın-Düzgit Senem Γρηγοριάδης Γιάννης Τριανταφύλλου Δημήτριος Yanardağoğlu Eylem

Γλώσσα: Αγγλική