Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πόλεμος στο προϊστορικό Αιγαίο: ενδείξεις βίας και πολεμικής ετοιμότητας στην μινωική Κρήτη

Τσιποπούλου Μεταξία

13 Φεβρουαρίου 2019

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:43:16 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1472
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Τσιποπούλου Μεταξία

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
13/02/2019

Διάρκεια
00:43:16

Εκδήλωση
Διαλέξεις του Μουσείου Ηρακλειδών

Χώρος
Μουσείο Ηρακλειδών

Διοργάνωση
Μουσείο Ηρακλειδών

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
προϊστορικό Αιγαίο, πόλεμος, βία, μινωική Κρήτη, Μινωικά χρόνια, Μινωίτες, Μινωική εποχή

Η Μινωική αρχαιολογία μετρά 120 χρόνια ζωής. Εκατοντάδες επιστήμονες, διαφόρων γενεών και ειδικοτήτων από όλο τον κόσμο, φέρνουν στο φως νέα ευρήματα, τα μελετούν, και προτείνουν μοντέλα ερμηνείας για ένα πολιτισμό, η ουσία του οποίου θα μας διαφεύγει πάντα, εφόσον οι λίγες γραπτές πηγές που μας έχει κληροδοτήσει δεν έχουν αποκρυπτογραφηθεί. Επιπλέον η σκιά του μεγάλου πρωτοπόρου Arthur Evans βαραίνει πάντα στην προσπάθειά μας να προσθέσουμε αποχρώσεις στις πλατιές πινελιές με τις οποίες περιέγραψε αυτόν τον κόσμο.

Δεν διαθέτουμε μινωικές παραστάσεις πολεμικών συρράξεων και, ακόμα πιο παράξενο δεν υπάρχει απεικόνιση κανενός άρχοντα, ούτε εξιστόρηση των πολεμικών κατορθωμάτων του, πραγματικών ή φανταστικών σε γραπτό λόγο ή εικονογραφία. Εκπληκτικό παράδοξο για ένα πολιτισμό που ήταν σε στενή επαφή με την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή και ασφαλώς γνώριζε τις εκεί απεικονίσεις ενδόξων μαχών.

Όμως οι Μινωίτες είχαν δημιουργήσει κρατικές υποστάσεις, στηριγμένες σε ισχυρό γραφειοκρατικό σύστημα και μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει χωρίς αντίδραση, εσωτερική, από κοινωνικές ομάδες, ή εξωτερική, από γείτονες, εντός Κρήτης. Επίσης οι Μινωίτες κατάφεραν την εποχή των Νέων Ανακτόρων, να επικρατήσουν σε όλο σχεδόν το Αιγαίο εγκαθιστώντας μια πολιτιστική, αλλά πιθανότατα και πολιτική κοινή.

Η ομιλία προσπαθεί να ανιχνεύσει και να παρουσιάσει έμμεσες και άμεσες ενδείξεις για ύπαρξη βίας και πιθανών κινδύνων πολεμικών συρράξεων, καθώς και τη χρήση επιθετικών και αμυντικών όπλων τόσον για επίδειξη κοινωνικού κύρους, όσον και για πολιτική προπαγάνδα.

Στην ανάρτηση αυτή, η ομιλία δημοσιεύεται στην ελληνική γλώσσα. Αν θέλετε να παρακολουθήσετε την ομιλία δημοσιευμένη στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους, πατήστε εδώ.

Τσιποπούλου Μεταξία Αρχαιολόγος - Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ιστορικού Αρχείου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας

Η Δρ. Μεταξία Τσιποπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε το πτυχίο της και το διδακτορικό της δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα διατριβής την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου στην Ανατολική Κρήτη. Συνέχισε μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα στο Πανεπιστήμιο του Bristol, στην Αγγλία, για δύο χρόνια, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Ιταλίας, ως υπότροφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright. Πρόσφατα ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Bristol στην έδρα Peter Warren.

Εργάσθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1975, κυρίως στην Κρήτη, Δυτική και Ανατολική. Από το 2007 ως το τέλος του 2011 διηύθυνε τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση της ψηφιακής κληρονομιάς καθώς και για το Ιστορικό Αρχείο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και συντόνισε πολλά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχευαν στην προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών, ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana.

H Δρ. Τσιποπούλου είναι ειδική για την Εποχή του Χαλκού και την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου του Αιγαίου και ειδικότερα της Κρήτης και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μελέτη της κατανομής των οικισμών και την κεραμική. Διευθύνει σημαντικές συστηματικές ανασκαφές στην Κρήτη, περιλαμβανομένου του αστικού οικισμού, του ανακτόρου και του νεκροταφείου του Πετρά Σητείας, και τον οικισμό του τέλους της Εποχής του Χαλκού στο Χαλασμένο Ιεράπετρας. Έχει διευθύνει την ανασκαφή του Προανακτορικού τειχισμένου κτιρίου στην Αγία Φωτιά Σητείας, καθώς και τα Υστερομινωικά ΙΙΙ νεκροταφεία στην Κριτσά Μιραμπέλου και τα Αχλάδια Σητείας. Έχει επίσης πραγματοποιήσει επιφανειακές έρευνες, έχει οργανώσει μουσειακές εκθέσεις, καθώς και διεθνή συνέδρια και έχει δώσει πολλές διαλέξεις και σεμινάρια στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Έχει επίσης επιμεληθεί ιστοτόπους για την Ελληνική και τη Μινωική Αρχαιολογία. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν περισσότερα από 100 άρθρα και αρκετές μονογραφίες, καθώς και επιμέλεια τόμων συνεδρίων.

Σχετικές ομιλίες