Τσιλένης Σάββας
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
13/05/2023
Διάρκεια
00:41:58
Εκδήλωση
Διαλέξεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα»
Χώρος
Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα
Διοργάνωση
Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)
Κατηγορία
Αρχιτεκτονική
Ετικέτες
Ακύλας Μήλλας, Πέρα, Κωνσταντινούπολη, πολεοδομικός σχεδιασμός, Μεγάλη Οδός του Πέραν
Η έκθεση - αφιέρωμα στην μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη: Πέρα δια χειρός Ακύλα Μήλλα έλαβε χώρα το Μάιο του 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα». Η έκθεση που παρουσίασε τη Μεγάλη οδό του Πέρα στην Κωνσταντινούπολη όπως ήταν μέχρι τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, αποτέλεσε μία πρωτοβουλία του Γραφείου Πολιτισμού του Δημάρχου Αθηναίων, υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και διήρκησε από τις 2 έως τις 31 Μαΐου 2023.
Την έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μεγάλου Φεστιβάλ της πόλης, Athens City Festival και του προγράμματος Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens, επιμελήθηκε η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου για τον Πολιτισμό. Σε αυτή παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε μεγέθυνση τα χειροποίητα σχέδια του Ακύλα Μήλλα, με τρόπο που επιτρέπει στο θεατή να σχηματίσει μια εικόνα του κεντρικότερου δρόμου της πλέον κοσμοπολίτικης και πολυπολιτισμικής συνοικίας της Πόλης, στην πιο ευημερούσα εποχή της.
Η Oδός του Πέρα αρχίζει από την πλατεία Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και φτάνει μέχρι τον Γαλατά. Κατά μήκος της οδού υπάρχει πλήθος ιστορικών κτιρίων του 19ου αιώνα, κατά κύριο λόγο σε νεοκλασικό ρυθμό, όπως, μεταξύ άλλων, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, το Σισμανόγλειο Μέγαρο, το Λύκειο του Γαλατά (ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Πόλη) και η καθολική εκκλησία του Αγίου Αντωνίου της Πάντοβα.
Η έκθεση περιελάμβανε επιπλέον οπτικοακουστικό υλικό από την ευρύτερη περιοχή με πλούσιο ιστορικό, αρχιτεκτονικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Ο Ακύλας Μήλλας (γεν. 1934 στην Πόλη), είναι γιατρός, ιστοριοδίφης και συγγραφέας. Στα περίφημα βιβλία του αποτυπώνεται μια πλούσια συλλογή κτηρίων, ενσφράγιστων εγγράφων και εντύπων, μικρασιατικών κυρίως κοινοτήτων και ενοριών, τεκμηριωμένη με φωτογραφικό υλικό και σκίτσα. Δημιουργώντας ένα σημαντικό αρχείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και γενικότερα του διεθνούς και ετεροδόξου μόνιμου πληθυσμού της, ο Ακύλας Μήλλας αναδεικνύει τόσο το υψηλό πνευματικό και πολιτισμικό επίπεδο των κατοίκων της Πόλης, όσο και τα ιδιαίτερα και άγνωστα, σήμερα, στους περισσότερους, στοιχεία της καθημερινότητάς τους. Η Ακαδημία Αθηνών τον έχει τιμήσει με το Χαλκούν Μετάλλιο για την Προσφορά του.
Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν δύο διαλέξεις στο χώρο της έκθεσης:
Το Σάββατο 13 Μαΐου, ο αρχιτέκτονας Σάββας Τσιλένης μίλησε με θέμα: «Ο πολεοδομικός σχηματισμός του Ίσιου Δρόμου του Πέραν», και το Σάββατο 27 Μαΐου, ο ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ, Ι. Θ. Ευδοκιμίδης μίλησε με θέμα: «Η εικονική αναπαράσταση της μνήμης».
Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη (1951) και σπούδασε στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της, από το 1975 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πάντειου Πανεπιστήμιου (1979) και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον Τομέα Πολεοδομίας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ (2009). Αρχικά εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας σε διάφορα αρχιτεκτονικά γραφεία και από το 1982 ήταν για 36 χρόνια υπάλληλος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης. Τα τελευταία 12 χρόνια της δημοσιοϋπαλληλικής σταδιοδρομίας του υπηρέτησε ως Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Σήμερα είναι συνταξιούχος και συνεχίζει να ασχολείται με την πολεοδομική και αρχιτεκτονική ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Παλαιότερα εργάσθηκε στις αποκαταστάσεις ναών της Πόλης, όπως η Αγία Τριάδα στην πλατεία Ταξίμ και τα Εισόδια της Παναγίας της Κοινότητας Σταυροδρομίου, ενώ ταυτόχρονα είναι Πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής της Εταιρείας Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής, από το 2013, που εκδίδει δύο περιοδικά και διάφορα βιβλία.