Μιχελάκης Γιάννης
Δένδιας Νίκος
Καμίνης Γιώργος
Ζαραφωνίτου Χριστίνα
Τσίγκανου Ιωάννα
Φαρσεδάκης Ιάκωβος
Οικονόμου Ελευθέριος
Τόλιος Άρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
30/01/2013
Διάρκεια
124:42
Εκδήλωση
Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης
Χώρος
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων
Διοργάνωση
Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
ΠΜΣ Εγκληματολογία «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών
Κατηγορία
Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
οικονομική κρίση, εγκληματικότητα
Το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου «Η σύγχρονη εγκληματικότητα και η αντιμετώπισή της» και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών διοργάνωσαν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013, στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, ημερίδα με θέμα: «Πόλη, εγκληματικότητα και ανασφάλεια στην εποχή της οικονομικής κρίσης». Κατά την εκδήλωση εισαγωγικές τοποθετήσεις έκαναν ο Πρόεδρος Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας.
Εισηγητές ήταν:
· Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης (με θέμα ομιλίας: «Το πρόβλημα της βίας στην Αθήνα»)
· Η Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Διευθύντρια Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Χριστίνα Ζαραφωνίτου (με θέμα ομιλίας: «Φόβος του εγκλήματος, θυματοποίηση και ποιότητα ζωής στο περιβάλλον της ελληνικής πρωτεύουσας»)
· Η Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών κ. Ιωάννα Τσίγκανου (με θέμα ομιλίας: «Οικονομική κρίση και εγκληματικότητα»)
· Ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος του Νομικού Τμήματος του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Ιάκωβος Φαρσεδάκης (με θέμα ομιλίας: «Εγκληματολογική προσέγγιση του φαινομένου της σύγχρονης εγκληματικότητας στην Αθήνα»)
· Ο τ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ελευθέριος Οικονόμου (με θέμα ομιλίας: «Η αντιμετώπιση της ανομίας στην πράξη» )
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος κ. 'Aρης Τόλιος.
Γεννήθηκε στις 10 Απριλίου το 1960 στην Κάλυμνο. Κατάγεται από τα Χανιά της Κρήτης και μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Έχει κάνει σπουδές στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς και εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1979, μέχρι που ανέλαβε Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Έχει εργαστεί στις εφημερίδες «Ελευθεροτυπία», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος» «Βραδυνή», «Ακρόπολη», «24 ώρες» και «Κέρδος». Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και στους τηλεοπτικούς σταθμούς «MEGA» και «MEGA Κύπρου», καθώς και Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στη τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Πριν αναλάβει Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» που επανεκδόθηκε το 2009.
Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.
Ο Νίκος Δένδιας γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατάγεται από τους Παξούς.
Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και αριστούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master of Laws (LL.M.) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με ειδίκευση στο Ναυτικό και Ασφαλιστικό Δίκαιο στο University College (U.C.L.) και στην Εγκληματολογία στο London School of Economics and Political Science (L.S.E.).
Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά.
Δραστηριοποιείται πολιτικά στη Νέα Δημοκρατία από το 1978. Υπήρξε μέλος της ΔΑΠ/ΝΔΦΚ, της Γραμματείας Φοιτητικού της ΟΝΝΕΔ και της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας της ΟΝΝΕΔ «Δημοκρατική Πρωτοπορία» από το 1979 ως το 1981.
Το Μάρτιο του 2004 εξελέγη Βουλευτής Κέρκυρας με τη Νέα Δημοκρατία. Επανεξελέγη το Σεπτέμβριο του 2007, τον Οκτώβριο του 2009 και τον Ιούνιο του 2012, κερδίζοντας τη μοναδική έδρα για τη Νέα Δημοκρατία στην Κέρκυρα.
Διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης από τον Ιανουάριο του 2009 έως τις εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009, Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2014 και Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας απο τον Ιούνιο ως το Νοέμβριο του 2014. Στις 3 Νοεμβρίου 2014 ανέλαβε Υπουργός Εθνικής Άμυνας, θέση που διατήρησε ως τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015..
Τον Δεκέμβριο του 2009 ορίσθηκε Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη και ένα χρόνο αργότερα Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, κατόπιν αποφάσεων του Προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά.
Έχει διατελέσει μέλος πολλών Επιτροπών της Βουλής: Αναθεώρησης του Συντάγματος, Παραγωγής & Εμπορίου, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Προστασίας Περιβάλλοντος και Παρακολούθησης Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το 2013 και Αντιπρόεδρος για το 2012. Είναι μέλος της Επιτροπής από το 2004.
Έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Από το Μάρτιο του 2008 μέχρι το Φεβρουάριο του 2009 ήταν Πρόεδρος του Παραρτήματος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας στην Κέρκυρα.
Είναι πρόεδρος του Πολιτιστικού Σωματείου «Επτανησίων Πολιτεία» και μέλος των περισσότερων Κερκυραϊκών σωματείων, όπως της Αναγνωστικής Εταιρείας, της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος», της Λέσχης Προστασίας Περιβάλλοντος κλπ.
Ο Γιώργος Καμίνης, χιακής καταγωγής, γεννήθηκε το 1954 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris II και το 1989 έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Paris I. Το 1990 εξελέγη Λέκτορας του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1998 Επίκουρος Καθηγητής. Το 2003 εξελέγη από την διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής «Συνήγορος του Πολίτη», θέση στην οποία επανεξελέγη τον Φεβρουάριο του 2008. Το 2010 παραιτήθηκε από την θέση του «Συνηγόρου του Πολίτη» προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία και εξελέγη στις εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010. Ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου 2011. Επανεξελέγη τον Μάιο του 2014, για μία πενταετή θητεία. Εκτός από τη μητρική του γλώσσα τα ελληνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά.
Η Χριστίνα Ζαραφωνίτου είναι Καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι πτυχιούχος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1981). Στη συνέχεια, απέκτησε το D.E.A. des Sciences Pénales - Criminologie, του Παν/μίου του Δικαίου, της Οικονομίας & των Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού (PARIS 2), (1983). Είναι Διδάκτωρ του Université de Droit, d'Économie et des Sciences Sociales de Paris, (PARIS 2), μετά από εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα: "Criminalité violente en contexte urbain - A Athènes, produit d'urbanisation rapide", (1989).
Έχει εκδόσει 5 μονογραφίες και έχει συμμετάσχει σε συλλογικούς τόμους. Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων σε ελληνικά σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Η Ιωάννα Τσίγκανου είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και μέλος του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ. Από τον Φεβρουάριο του 2003 εκτελεί μετά από ανάθεση καθηκόντων χρέη Αναπληρώτριας Διευθύντριας του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ μέχρι το διορισμό Διευθυντού.
Το γνωστικό της αντικείμενο είναι η Πολιτική Κοινωνιολογία με έμφαση στους κοινωνικούς θεσμούς, την αποκλίνουσα συμπεριφορά και την εγκληματικότητα.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών - Τμήμα Νομικό. Το 1986 απέκτησε το Πτυχίο της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και το1988 Διδακτορικό Δίπλωμα από το Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science, U.K.). Ο τίτλος της Διδακτορικής της Διατριβής ήταν “The development of policies regulating drug - use in Greece”, (“Η εξέλιξη της νομοθετικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος των ναρκωτικών στην Ελλάδα”).
Γεννήθηκε στην Κόνιτσα Ιωαννίνων στις 12 Απριλίου 1956.
Αποφοίτησε από τα εξατάξιο Γυμνάσιο της Κόνιτσας.
Κατετάγη το Σεπτέμβριο του 1974 στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1981.
Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες κυρίως Κρατικής Ασφαλείας.
Παρακολούθησε πολλαπλά εξειδικευμένα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και έλαβε μέρος σε Ομάδες Εργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη μετανάστευση και την επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων.
Αποτελεί έναν από τους πρωτεργάτες που ίδρυσαν το 1989 την Ένωση Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας και συμμετείχε δυναμικά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Για την προσφορά του στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των αστυνομικών του απονεμήθηκε ο τίτλος «Επίτιμος Α΄ Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας».
Υπήρξε ο πρώτος Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, θέση την οποία υπηρέτησε από το Μάρτιο του 2001 έως το Μάρτιο του 2006. Είχε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την επικοινωνιακή στρατηγική κατά την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17Ν και Ε.Λ.Α., την άσκηση της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα το 2003 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, πάντα από πλευράς ασφαλείας.
Από το 2006 ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε, με το βαθμό του Ταξιάρχου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι τον Μάρτιο του 2008, όταν και προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων.
Την 3 Μαρτίου 2009 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος.
Την 5 Νοεμβρίου 2009, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Διετέλεσε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας από τις 5 Νοεμβρίου 2009 έως τις 17 Οκτωβρίου 2011.
Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέπτυξε μία σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες που συνέβαλαν καθοριστικά στην καθιέρωση ενός νέου δόγματος στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας.
Προς αυτή την κατεύθυνση αναβάθμισε την Άμεση Δράση συστήνοντας τις Ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙ.ΑΣ.) και ενίσχυσε την επιχειρησιακή δράση και αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας στην καταπολέμηση του ηλεκτρονικού και οικονομικού εγκλήματος, μέσα από την ίδρυση της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δύο εξειδικευμένων Υπηρεσιών, στελεχωμένων με επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου.
Επί της ηγεσίας του συνελήφθη μεγάλος αριθμός εμπλεκομένων σε τρομοκρατικές οργανώσεις (συνολικά 32 άτομα), όπως επί παραδείγματι, ο Επαναστατικός Αγώνας και η Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς.
Στον τομέα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες, με την ανάκτηση αντικειμένων μοναδικής ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας, μεταξύ των οποίων είναι τα αγάλματα δύο Κούρων και η ανάκτηση του πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Peter Paul Rubens, που εκλάπη στις 13 Ιουνίου 2001 από το Κρατικό Μουσείο του Βελγίου.
Στις 17 Οκτωβρίου 2011, αφού ολοκληρώθηκε η θητεία του ως Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, του απονεμήθηκε ο τίτλος «Επίτιμος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας».
Με κοινή απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, την 5 Νοεμβρίου 2011, ορίστηκε Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου, την 7 Μαρτίου 2012, ορίστηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, ανέλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.
Επί σειρά ετών, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, (ΕΛΙΑΜΕΠ), εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και μέχρι σήμερα συμμετέχει ενεργά στο έργο της ανάδειξης και διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ηπειρωτών.
Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (που ιδρύθηκε από την Βιργινία Τσουδερού).
Στις 9 Ιουλίου 2019, με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ορίστηκε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική.
Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.