Hilton Vikki
Γλώσσα
Αγγλική
Ημερομηνία
26/01/2016
Διάρκεια
15:45
Εκδήλωση
Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού - Ανταλλαγή Βέλτιστων Πρακτικών στην Ευρώπη
Χώρος
The Hub Events
Διοργάνωση
Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.)
Κατηγορία
Περιβάλλον
Ετικέτες
νερό, αστικό νερό, βιώσιμη διαχείριση, Ευρώπη, δημόσια διαβούλευση, συμμετοχικές διαδικασίες
Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) ολοκληρώνουν μια προσπάθεια εστιασμένη στην προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό, το πρόγραμμα ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό! που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος, και με αφορμή την ολοκλήρωσή του, διοργανώθηκε Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Βιώσιμη Διαχείριση Αστικού Νερού - Ανταλλαγή Βέλτιστων Πρακτικών στην Ευρώπη» στις 26 & 27 Ιανουαρίου 2016, στο χώρο «The HUB Events» στην Αθήνα.
Με βασικό άξονα την Ανταλλαγή καλών πρακτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη βιώσιμη διαχείριση του αστικού νερού, το Συνέδριο αφενός παρουσιάζει τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες από την υλοποίηση του προγράμματος ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ, και αφετέρου προσεγγίζει τα ευρύτερα θέματα βιώσιμης διαχείρισης του αστικού νερού σε πολιτικό, τεχνολογικό και επικοινωνιακό επίπεδο προτείνοντας παράλληλα καλές πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις.
Για το σκοπό αυτό στο Συνέδριο συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών θεσμικών φορέων, αρμόδιων υπουργείων, επιχειρήσεων ύδρευσης, πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, εταιριών κ.λπ. από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η διαμορφωθείσα ατζέντα περιλαμβάνει πολιτικά ζητήματα και θέματα ορθής διακυβέρνησης, καθώς επίσης και τεχνικά θέματα και ζητήματα διαχείρισης του νερού των πόλεων.
Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 2ης ενότητας του συνεδρίου με τίτλο "Ορθές πρακτικές διακυβέρνησης". Η δεύτερη ενότητα, αλλά και οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου, ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση της Διευθύντριας του Hilton Associates κ. Vikki Hilton, η οποία αναφέρθηκε στις βέλτιστες μεθοδολογίες ενεργοποίησης των ενδιαφερόμενων μερών στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διαβούλευσης. Η κ. Hilton υπογράμμισε ότι η ουσιαστική δέσμευση, που βασίζεται σε μια δομημένη διαδικασία σχεδιασμού, μπορεί να ενισχύσει ένα έργο και να συμβάλει στην επίτευξη καλών αποτελεσμάτων. Αντίθετα, ο εσπευσμένος και μινιμαλιστικός σχεδιασμός, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε καθυστέρηση του έργου. Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της, η κ. Hilton, περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, προχώρησε σε μια mini συμμετοχική δράση με το παρευρισκόμενο κοινό.
Η Vikki Hilton είναι πολύ έμπειρη εκπαιδευτής, διαμεσολαβητής και ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ένωσης για τη Συμμετοχή του Κοινού (International Association for Public Participation – www.IAP2.org). Έχει μεταπτυχιακές σπουδές και επαγγελματικά προσόντα στη διαμεσολάβηση, τη συμμετοχή του κοινού και έχει άδεια εκπαιδεύτριας του IAP2. Ανέπτυξε το μάθημα «Καινοτόμοι τρόποι συμμετοχής των ανθρώπων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων» που παραδίδεται τόσο σε συνέδρια της IAP2 διεθνώς και για οργανισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η εμπειρία της Vikki έχει εξελιχθεί καθώς εργαζόταν στην Παπούα Νέα Γουινέα τη δεκαετία του 1980, στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου και ήταν Επιτιμο Μέλος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, ενώ στο παρόν διευθύνει τη δική της επιχείρηση παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στις Συμμετοχικές Προσεγγίσεις, την Περιβαλλοντική Συναίνεση και την επίλυση συγκρούσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο εξωτερικό. Επίσης, συντονίζει τις διαδικασίες συμμετοχής του κοινού και των μεταλλαγών για κυβερνήσεις, ΜΚΟ, κοινότητες και βιομηχανίες. Στην εμπειρία της συγκαταλέγονται προγράμματα στρατηγικής συμμετοχής του κοινού για έργα σταθεροποίησης εδάφους, εταιρειών αιολικής ενέργειας, όπως επίσης και συμμετοχικές διαδικασίες για την δέσμευση κοινοτήτων σε θέματα πρόσβασης, κοινοτικών αιολικών πάρκων και υγείας. Η Vikki είναι παθιασμένη με το να ακούγονται οι φωνές των ανθρώπων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και ιδιαιτέρως των ατόμων που συχνά περιθωριοποιούνται στη διαδικασία. Σχέσεις, Εμπιστοσύνη και Σεβασμός είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για τη δουλειά της.