Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πολιτική, Επικοινωνία και Κοινωνικά Υποκείμενα στα χρόνια των social media

Βερναρδάκης Χριστόφορος, Σιώμος Θωμάς, Κάσδαγλης Χριστόφορος, Κοσμάς Ελευθέριος, Μπογδάνος Ηρακλής, Παπαναστασίου Τατιάνα, Χασανάκος Γιάννης, Καραγιάννης Γιάννης

27 Μαρτίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 149:54 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1652
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Άλλοτε η πολιτική επικοινωνία διαμορφωνόταν με τρόπο μονοσήμαντο μέσα από τα παραδοσιακά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Σήμερα, η καθιέρωση και η  τεράστια διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλάζουν ραγδαία και με τρόπο θεαματικό τα δεδομένα στη δημόσια σκηνή και επηρεάζουν - ιδιαίτερα σ’ αυτή την εποχή της κρίσης - τις εξελίξεις, χάρη στην ταχύτητα, την αμεσότητα και το διαδραστικό χαρακτήρα που τα χαρακτηρίζει.  

Ποιές δυνατότητες υπόσχεται, ποιες ευκολίες φέρνει και ποιους κινδύνους κρύβει  αυτή η ηλεκτρονική επανάσταση της εποχής μας;  Σ’ αυτά τα καίρια, αλλά και σε άλλα συναφή ερωτήματα επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις οι ομιλητές (συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πολιτικοί επιστήμονες, κοινωνιολόγοι και Bloggers) της ημερίδας με τίτλο “Πολιτική, Επικοινωνία και Κοινωνικά Υποκείμενα στα χρόνια των social media” που οργάνωσε η “Ελληνική Εταιρεία Πολιτικής Επιστήμης”.
 

Βερναρδάκης Χριστόφορος Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Μέλος του ΔΣ της ΕΕΠΕ

O Χριστόφορος Βερναρδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ στο αντικείμενο «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά».

Από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2009 υπηρέτησε ως Λέκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και στο γνωστικό αντικείμενο «Ποσοτική Ανάλυση Πολιτικής».

Απόφοιτος το 1985 του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος (D.E.A.) Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris II) το 1987.

Κατά την περίοδο 1987-1988 πραγματοποίησε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Φιλοσοφία (Σορβόννη - Πανεπιστήμιο Paris I). Η διδακτορική του διατριβή (1995) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε ως αντικείμενο τα πολιτικά κόμματα της περιόδου 1974-1985 και την ενσωμάτωση-λειτουργία στο νομικό – πολιτικό θεσμικό σύστημα της περιόδου.

Το 1993 ίδρυσε την εταιρεία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC, της οποίας παρέμεινε Πρόεδρος έως τον Νοέμβριο του 2004, αναλαμβάνοντας κατόπιν τη θέση του Επιστημονικού Συμβούλου, την οποία κατέχει και σήμερα. Ως εμπειρογνώμονας στον τομέα των ερευνών συμμετέχει από τον Νοέμβριο του 2011 στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ασχολείται ιδιαίτερα με τη θεωρία των πολιτικών κομμάτων, την πολιτική συμπεριφορά και την εκλογική-κοινωνική έρευνα. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2011 από τις εκδόσεις Σάκκουλα με τίτλο:Πολιτικά Κόμματα, Εκλογές και Κομματικό Σύστημα - Οι μετασχηματισμοί της πολιτικής αντιπροσώπευσης 1990-2010. Από το 2000 επιμελείται την έκδοση Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, η οποία περιλαμβάνει αναλύσεις πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας βασισμένες στα δεδομένα των ερευνών της VRRC, αλλά και άλλων ερευνητικών φορέων. Έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό στα σχετικά αντικείμενα, καθώς και συστηματική παρουσία σε διεθνή συνέδρια.

Από το 1984-1988 υπήρξε μέλος της Συντακτικής Ομάδας του μηνιαίου περιοδικού ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ενώ κατά την περίοδο 1986-1990 μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ΘΕΣΕΙΣ.

Είναι σήμερα μέλος των Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (ΕΕΠΕ), στο οποίο από τον Ιούνιο του 2010 κατέχει τη θέση του ταμία, του Ινστιτούτου "Νίκος Πουλαντζάς", καθώς και του Ιδρύματος Γληνού. Επίσης είναι μέλος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ), καθώς και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Από τον Δεκέμβριο του 2006 έως το Νοέμβριο του 2009 διετέλεσε εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σιώμος Θωμάς Δημοσιογράφος – Υπ. Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης ΑΠΘ

Ο Θωμάς Σιώμος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1968 στο χωριό Γρίβα του Δήμου Γουμένισσας του Κιλκίς. Το 1986 μετανάστευσε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει στην Οδοντιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία την οποία ασκεί μέχρι σήμερα επαγγελματικά. Ασχολείται ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, τη video art και με μελέτες που αφορούν στη ψηφιακή εποχή και το διαδίκτυο. Είναι απόφοιτος του τμήματος «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην "Πολιτική Ανάλυση" στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και είναι υποψήφιος διδάκτορας στο ίδιο τμήμα.

Κάσδαγλης Χριστόφορος Δημοσιογράφος, Συγγραφέας

Ο Χριστόφορος Κάσδαγλης γεννήθηκε το 1958. Έχει γράψει τα βιβλία Απολύομαι και τρελαίνομαι (1988), Επικίνδυνη ευρεσιτεχνία (1991), Σπλιτ! (2009), Η Αριστερά και ο κακός ο λύκος - Το γαμώτο ενός Αρι­στερού (2009), Το γαμώτο ενός παναθηναϊκού (2010), Ανώνυμοι χρεοκοπημένοι (2012). Έχει δουλέψει σε εφημερίδες, σε περιοδικά, στο ραδιόφωνο και στο ίντερνετ. Σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ. Ζει στην Αθήνα, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Κοσμάς Ελευθέριος Open source blogger, Μέλος του hackerspace.gr

Ο Ελευθέριος Κοσμάς είναι open source blogger και μέλος του hackerspace.gr.

Μπογδάνος Ηρακλής Μηχανικός Λογισμικού, Δημοσιογράφος

Ο Ηρακλής Μπογδάνος είναι μηχανικός λογισμικού και δημοσιογράφος.

Παπαναστασίου Τατιάνα Υποψήφια Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Οξφόρδη

Η Τατιάνα Παπαναστασίου είναι Υποψήφια Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Χασανάκος Γιάννης Blogger, Μέλος της κοινότητας Radiobubble

Ο Γιάννης Χασανάκος είναι blogger και μέλος της κοινότητας Radiobubble.

Καραγιάννης Γιάννης Διδάσκων Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πολιτικός Επιστήμων. Σπουδές πολιτικής επιστήμης, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και Διδακτορικό Δίπλωμα με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης). Μεταδιδάκτορας Ερευνητής στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ Ι» (2004-2006). Συμμετοχή σε συνέδρια, σε διεθνή και εγχώρια ερευνητικά δίκτυα (Comparative National Election Project, SOCIALDATANET) και αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά. Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης (1998) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (περίοδος 2004-2006 και 2010-2012). Κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα: πολιτική ανάλυση, ανάλυση Λόγου, πολιτική επικοινωνία, πολιτική συνηγορία, πολιτικές ταυτότητες, ελληνική κοινωνία και κομματικό-πολιτικό σύστημα.

Σχετικές ομιλίες