Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πολιτικό Ισλάμ και Δημοκρατία: οι εντάσεις και η πρόκληση της ενσωμάτωσης

Βασιλάκη Ρόζα, Καραγιάννης Μάνος, Παναγιωτόπουλος Παναγής, Σεβαστάκης Νικόλας, Λιναρδάτου Οντίν

1 Δεκεμβρίου 2020

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:38:55 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 604

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) διοργάνωσε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα: «Πολιτικό Ισλάμ και Δημοκρατία: οι εντάσεις και η πρόκληση της ενσωμάτωσης».

Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και στην Αυστρία και οι πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης έχουν προκαλέσει ζωηρό δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση έχει επεκταθεί και στην επιτυχημένη ή μη ενσωμάτωση των μουσουλμάνων μεταναστών, αλλά και στην αξιολόγηση των πολυπολιτισμικών πολιτικών.

Πώς μπορούν να συνυπάρξουν στη σημερινή εποχή ο σεβασμός στις διαφορετικές θρησκείες με την ελευθερία της έκφρασης, το Ισλάμ με το κοσμικό κράτος; Έχουν αποτύχει οι πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης μουσουλμάνων μεταναστών; Ποιοι είναι οι παράγοντες που ευνοούν την ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες; Είναι το μετριοπαθές Ισλάμ σύμμαχος στην αντιμετώπιση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας; Ποιες πολιτικές πρόληψης και συνεργασίας με τις μουσουλμανικές κοινότητες μπορούν να είναι αποτελεσματικές;

Ομιλητές:
Ρόζα Βασιλάκη, Ερευνήτρια, ΕΛΙΑΜΕΠ/ Διδάσκουσα, College Year in Athens (CYA)
Μάνος Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, King’s College London & Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Παναγής Παναγιωτόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Νικόλας Σεβαστάκης, Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τη συζήτηση συντονίζει η Οντίν Λιναρδάτου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.

Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.

Βασιλάκη Ρόζα Ερευνήτρια, ΕΛΙΑΜΕΠ - Διδάσκουσα, College Year in Athens (CYA)

Η Ρόζα Βασιλάκη είναι ερευνήτρια. Εργάστηκε στο πρόγραμμα ‘Enhancing the Integration of Women, Beneficiaries of International Protection by Development and Implementation of Multifaceted Integration Training (INTEGRA-TRAIN)’. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Ιστορίας της Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol. Έχει διδάξει ιστορία και κοινωνιολογία σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και στη Μεγάλη Βρετανία. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην μεταβαλλόμενη θέση της θρησκείας στη νεωτερικότητα, στην ανάδυση των μετα-κοσμικών και μετα-δυτικών γνώσεων και θεωριών και στις εκφάνσεις και την γενεαλογία της βίας στον σύγχρονο κόσμο, όπως η θρησκευτικά και πολιτικά υποκινούμενη βία και ο ιδιαίτερος ρόλος των σωμάτων ασφαλείας στα σύγχρονα κράτη. Το άρθρο της “Provincializing IR? Prospects and Deadlocks in post-Western IR Theory” (2012) κέρδισε το βραβείο Northedge Essay Prize του περιοδικού Millennium Journal of International Studies, ενώ η ερευνητική της πρόταση “Policing the Greek Crisis: Public Order and Civil Unrest in Times of Turmoil” (2015) κέρδισε το δεύτερο βραβείο του Greek Politics Specialist Group στο διαγωνισμό “Innovative Approaches for the Study of Greek Society and Politics”.

Καραγιάννης Μάνος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας, King’s College London & Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ο Μάνος Καραγιάννης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Σπούδασε Ευρωπαϊκές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο South Bank του Λονδίνου. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διεθνή Ασφάλεια από το Πανεπιστήμιο του Reading και διδακτορικό στην Πολιτική Επιστήμη από το Πανεπιστήμιο του Hull στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει διδάξει Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, τη Βουλγαρία και το Καζαχστάν, όπου και πραγματοποίησε εμπειρική έρευνα σχετικά με τις ριζοσπαστικές Ισλαμικές οργανώσεις στην Κεντρική Ασία. Επίσης, έχει διατελέσει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Solomon Asch Center for the Study of Ethnopolitical Conflict του Πανεπιστημίου Pennsylvania στις ΗΠΑ σε θέματα πολιτικού Ισλάμ και τρομοκρατίας.

Παναγιωτόπουλος Παναγής Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ

Γεννήθηκε το 1971. Το 1993 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Το 1994 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην κοινωνιολογία από την École des Hautes Études en Sciences Sociales. Το 2000 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο «Κομμουνιστική ηθική: Γαλλία, Σοβιετική Ένωση, Ελλάδα» στο Πανεπιστήμιο Paris X-Nanterre υπό την επίβλεψη του Étienne Balibar. Από το 2000 μέχρι το 2007 υπηρέτησε στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Είναι επίκουρος καθηγητής κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Επιμελήθηκε (με τον Β. Βαμβακά) την έκθεση «GR80S. Η Ελλάδα του Ογδόντα» στην Τεχνόπολη (2017).

Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Το γεγονός. Βαναυσότητα, πόλεμος και πολιτική μετά την 11η Σεπτεμβρίου", (εκδ. Βιβλιόραμα, 2003) και "Τεχνολογικές καταστροφές και πολιτικές του κινδύνου. Παλινδρομήσεις του κοινωνικού εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, 1947-2000". Είναι συνεπιμελητής του συλλογικού τόμου "Η Ελλάδα στη δεκαετία του ’80. Κοινωνικό, πολιτικό, πολιτισμικό λεξικό", (εκδ. To Πέρασμα, 2010• εκδ. Επίκεντρο, 2014).

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά καθώς σε συλλογικούς τόμους.

Σεβαστάκης Νικόλας Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ

O Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στη Σάμο το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Lumières- Lyon II και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα με θέμα τη σκέψη του Heidegger από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Παντείου. Από το 1999 ως το 2006 δίδαξε πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έκτοτε διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ με γνωστικό αντικείμενο τη «Σύγχρονη Πολιτική και Κοινωνική Φιλοσοφία». Ασχολείται ερευνητικά με ζητήματα θεωρίας και κριτικής της νεωτερικότητας καθώς και με προβλήματα αξιών και ιδεολογίας.

Στις κυριότερες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται οι συλλογές δοκιμίων Η ψυχή και τα είδωλα (Κριτική, Αθήνα 1997), Προς τη ρομαντική κρίση (Έρασμος, Αθήνα 1998) και τα βιβλία Η αλχημεία της ευτυχίας (Πόλις, Αθήνα 2000), Κοινότοπη χώρα (Σαββάλας, Αθήνα 2004) και Φιλόξενος μηδενισμός. Σπουδή στον homo democraticus (Εστία, Aθήνα 2008). Δοκιμές και Αναγνώσεις. Πολιτική, φιλοσοφία, λογοτεχνία, εκδόσεις Opportuna, 2011 (μαζί με Γιάννη Σταυρακάκη), Λαϊκισμός, αντιλαϊκισμός και κρίση (Νεφέλη, Αθήνα 2012). Αρθρογραφία: «Η διαλεκτική της Αμνησίας», Σύγχρονα Θέματα, τχ. 120, Ιούλιος 2013, «Θεωρία, κριτική, Αριστερά. Κάποιες σκέψεις», στον τόμο Θεωρία, λογοτεχνία, Αριστερά, εκδόσεις Ταξιδευτής, 2013, «Ο ελληνικός νεοναζισμός και η κρίσιμη καμπή», Σύγχρονα Θέματα, τχ. 121, Οκτώβριος 2013, «Υστερόγραφο. Σκέψεις για τη διακυβέρνηση και τους κινδύνους του παρόντος», Σύγχρονα Θέματα, τχ. 130-131, Δεκέμβριος 2015, «Να ξεχάσουμε τον ολοκληρωτισμό; Μεταξύ θεωρίας, μνήμης και ιστορίας», Νέο Πλανόδιον, τχ. 2, Καλοκαίρι 2014, «Ο φιλελευθερισμός, η ‘ριζική κριτική’ και τα πέπλα της κρίσης», Νέο Πλανόδιον, τχ. 3, Φθινόπωρο 2015, «Χρήμα-εμπόρευμα, λογοτεχνία και πολιτισμική κριτική. Κάποιες σκέψεις», στον τόμο Η λάμψη του χρήματος στη νεοελληνική λογοτεχνία. Από την Κρητική Αναγέννηση στον 21ο αιώνα, Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, 2016.

Τελευταίο του μυθιστόρημα: Καταγωγή ή οι ιστορίες των άλλων (Πατάκης, 2023). Μόλις κυκλοφόρησε η μελέτη του Πολιτική χειραφέτηση και κοινωνική κριτική (Πόλις, 2024).

Λιναρδάτου Οντίν Δημοσιογράφος - Υπεύθυνη Επικοινωνίας, ΕΛΙΑΜΕΠ

Η Οντίν Λιναρδάτου είναι δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Σχετικές ομιλίες