Καρράς Χρήστος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
31/05/2013
Διάρκεια
18:19
Εκδήλωση
Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών σε Περίοδο Κρίσης
Χώρος
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Διοργάνωση
ΠΜΣ Πολιτιστική Διαχείριση - Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
πολιτισμός, οικονομική κρίση
Η ομιλία αυτή έγινε στο πλαίσιο της διημερίδας "Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών σε Περίοδο Κρίσης" που διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα για την Πολιτιστική Διαχείριση του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.
Η σύνοψη της ομιλίας, όπως δημοσιεύθηκε στο Πρόγραμμα της Διημερίδας:
Η κρίση που βιώνει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά η Ευρώπη στο σύνολο της, επιβάλλει να θεωρήσουμε τον σχεδιασμό πολιτιστικής στρατηγικής μέσα από μια πολυεπίπεδη προσέγγιση, αντίστοιχη των σύνθετων συμπτωμάτων της ίδιας της κρίσης. Πέρα από τις καθαρά οικονομικές διαστάσεις, η κρίση έχει φανερώσει όχι μόνο ρήγματα αλλά και νέες δυναμικές συλλογικότητας, όχι μόνο εθνοκεντρικές ιδεολογίες αλλά και μία πολυπολιτισμική κοινωνική πραγματικότητα. Τέλος, στο πλαίσιο μεταβαλλόμενων διεθνών δυνάμεων, η κρίση μας ωθεί να σκεφτούμε την σημασία του πολιτιστικού τομέα για την οικονομία, ειδικά μέσα από στην πορεία μετάβασης σε μία κοινωνία γνώσης (knowledge based society). Πέρα από την απαραίτητη ενθάρρυνση της πρωτοποριακής δημιουργικότητας, οι σύγχρονες στρατηγικές πρέπει να ενισχύσουν την συμμετοχικότητα, την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ καλλιτεχνών και φορέων της πολιτιστικής βιομηχανίας, προκειμένου να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην κοινωνική ευμάρεια.
Ο Χρήστος Καρράς γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1962. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και στη συνέχεια ολοκλήρωσε επιτυχώς το διδακτορικό του στη Σορβόννη (Paris I) το 1989. Η διατριβή του είχε τίτλο «Φιλοσοφία της μουσικής και της σύνθεσης από το 1945 – Σχετικά με τις συνθήκες της κριτικής». Όταν μετακόμισε στην Ελλάδα το 1990, εργάστηκε για αρκετά χρόνια στον τομέα του οίνου και των βιολογικών τροφίμων. Μεταξύ άλλων ήταν συν-ιδρυτής των Δρόμων του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας. Από το 2000 και εξής εργάζεται στον πολιτιστικό τομέα, αρχικά ως Διευθυντής Έργου του δικτύου MediMuses, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2006 ορίστηκε πρώτος Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη στην Αθήνα. Το 2009 εντάχθηκε στο δυναμικό του Ιδρύματος Ωνάση ως Εκτελεστικός Διευθυντής της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, που άνοιξε τις πόρτες της στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2010. Από τότε επιμελείται το μουσικό πρόγραμμα και έχει επίσης συντονίσει διάφορες παραγωγές εικαστικών έργων και συνέδρια. Είναι υπεύθυνος για τον γενικό συντονισμό της Στέγης και την υποβολή εκθέσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος.