Αραχωβίτης Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
07/11/2018
Διάρκεια
21:24
Εκδήλωση
Επιστημονικό συμπόσιο: Πειραιάς. Το λιμάνι και η πόλη
Χώρος
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Διοργάνωση
Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (Ιδρυτής: Σχολή Μωραΐτη)
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Πειραιάς, λιμάνι, πόλη, Πολιτιστική Ακτή Πειραιά, τουρισμός, πολιτισμός, γειτονιά μουσείων, δημόσιος χώρος
Η Εταιρεία Σπουδών, Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη διοργάνωσε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα "Πειραιάς: Το λιμάνι και η πόλη" στις 7-8 Νοεμβρίου 2018 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Αρχικά, μια σύντομη ιστορική αναδρομή διαγράφει τη διπλή φύση και τη λειτουργία της πόλης στο παρελθόν, που προφανώς προσδιόρισε και το παρόν της. Στη συνέχεια, επιστημονικές παρουσιάσεις θεμάτων και δραστηριοτήτων συνδέουν τη σημερινή πόλη με το παρελθόν και το μέλλον της. Π.χ., οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι προσφυγουπόλεις, το αρχείο του Πειραιά, η πολεοδομική ανάπτυξη, η εκλογική συμπεριφορά, τα εμβληματικά κτήρια, οι συγκοινωνίες, αλλά και ο ΟΛΠ, η ναυτιλία, ο τουρισμός, η Cosco, προφανώς και ο Ολυμπιακός. Το παρόν δηλαδή ενός μεγάλου λιμανιού της Μεσογείου, που τα τελευταία χρόνια καταγράφει συνεχή «ανάπτυξη», αλλά και της πόλης ως χώρου ζωής. Στόχος του συμποσίου, τελικά, είναι η διατύπωση και ανάπτυξη ερωτημάτων όπως: Σήμερα το λιμάνι «αναπτύσσεται»• η πόλη ακολουθεί; Ποια είναι η φύση και ποια η εξέλιξη των πολύπλοκων σχέσεων μεταξύ των δύο αυτών πυλώνων; Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί μια ισόρροπη συνύπαρξη με αμοιβαία οφέλη;
Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίας της πρώτης ημέρας του συμποσίου.
Πολιτιστική Ακτή Πειραιά – Μια χαμένη ευκαιρία;
Α. Η Πολιτιστική Ακτή Πειραιά αποτέλεσε ένα φιλόδοξο εγχείρημα, που επιχειρήθηκε το 2010, με πρωτοβουλία του ΟΛΠ, για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης λιμανιού - πόλης - τουρισμού - πολιτισμού. Αποσκόπησε, σε συνύπαρξη με τις δραστηριότητες του λιμανιού, στη δημιουργία μιας «γειτονιάς μουσείων» και ενός ευρύτατου δημόσιου χώρου, σε επαφή με τη θάλασσα. Ο μετασχηματισμός αυτός προωθήθηκε μέσω δύο διεθνών διαγωνισμών, που προκάλεσαν μεγάλη αποδοχή και αισιοδοξία για τη νέα ποιότητα που εξήγγειλε. Β. Στο master plan που έχει καταθέσει ο ΟΛΠ, η Πολιτιστική Ακτή έχει αποσιωπηθεί. Κατατίθενται σκέψεις για να παραμείνει ορατό το ίχνος αυτής της πρωτοβουλίας.
O Γιώργος Αραχωβίτης (γενν. 1972) είναι απόφοιτος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ.
1978-1982: Δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας και για ένα διάστημα, πρόεδρος της επιτροπής Πολεοδομίας και Συγκοινωνιών.
1984 έως σήμερα: Διατηρεί το αρχιτεκτονικό γραφείο «Δομόρινθος και συνεργάτες», το οποίο εκπονεί μεγάλης και μικρής κλίμακας, αρχιτεκτονικά και αστικού σχεδιασμού, έργα.
2010-2015: Υπεύθυνος Ανάπτυξης της Πολιτιστικής Ακτής Πειραιά.
Έχει ασχοληθεί με έρευνες, δημοσιεύσεις και δράσεις για το κοινωνικό, πολιτικό και αστικό πλαίσιο της πόλης, θεωρώντας την πόλη το κατεξοχήν αποτύπωμα και κοινό τόπο της ανθρώπινης κοινωνίας.