Μπένος Σταύρος
Ρόκκου Ελένη
Καββαθάς Γεώργιος
Κωνσταντινίδης Γιάννης
Πενθερουδάκης Στέλιος
Τζάκου Νέλλη
Κλαριδοπούλου Ελίνα
Νικολόπουλος Γιάννης
Κρεντς Νατάσσα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
22/04/2018
Διάρκεια
132:47
Εκδήλωση
5η Συνάντηση Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τα Εταιρικά του Μέλη «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα - Λαύριο»
Χώρος
Elefsina Hotel
Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"
Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση
Ετικέτες
Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, Τριλογία της Αθήνας, Ελευσίνα, Αθήνα, Λαύριο, αρχαία Αθήνα, αρχαίο θέατρο, Ήπειρος, πολιτιστική διαδρομή αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου
Το διήμερο της 21ης και 22ας Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της 5ης Συνάντησης των Εταιρικών μελών του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην Ελευσίνα και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «ELEFSINA HOTEL». Κεντρικό θέμα της συνάντησης ήταν «Η Τριλογία της Αθήνας: Ελευσίνα – Αθήνα – Λαύριο».
Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τη δράση του επιθυμεί να συμβάλει στην ποικιλόμορφη σύνδεση της πόλης της Ελευσίνας με την ιστορία της και τους ανθρώπους της, προκειμένου η αναγόρευσή της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 να μην είναι κάτι φευγαλέο και εφήμερο, αλλά να αποτελέσει προίκα για τους κατοίκους και την πόλη, αλλά και για την ίδια τη χώρα.
Τις εργασίες του διημέρου άνοιξαν ο Δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Τσουκαλάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Γιάννης Βασιλείου και η Επικεφαλής του Τμήματος Τύπου και Μ.Μ.Ε. της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Κλημεντίνη Διακομανώλη. Την Κυριακή, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Λυδία Κονιόρδου.
Την πρώτη μέρα των εργασιών παρουσιάστηκε η «Τριλογία της Αθήνας», μια προσπάθεια που καταβάλλεται από τους αρμόδιους φορείς και το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» για την υλοποίηση ενός ολιστικού προγράμματος για την Αττική. Στόχος του εγχειρήματος είναι η αποκατάσταση στη σύγχρονη εποχή, της λειτουργικής σύνδεσης που είχε η πόλη της αρχαίας Αθήνας με το Ιερό της Ελευσίνας, το Λαύριο με τα ορυχεία αργύρου, καθώς και με το επίνειό της, τον Πειραιά. Οι πτυχές αυτές φώτιζαν το πολιτικό, πνευματικό, φιλοσοφικό, οικονομικό και εμπορικό μεγαλείο της αρχαίας Αθήνας. Ακολούθησε η παρουσίαση των προγραμμάτων που σχεδιάζουν από κοινού όλοι οι αρμόδιοι φορείς και το «ΔΙΑΖΩΜΑ» στην πόλη της Ελευσίνας με στόχο την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξή της.
Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκαν τα ολιστικά προγράμματα (Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, Αρχαιολογικό Πάρκο Ασκληπιείου Επιδαύρου, Πολιτιστική και Περιβαλλοντική Διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας, Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Ηρακλείου και Διαδρομή Σαντορίνης), που υλοποιούνται από το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με τους αρμόδιους φορείς και με την καταλυτική συμβολή των εταιρικών του μελών, τα οποία έχουν στόχο την ανάδειξη των μνημείων και τη συνάντησή τους με την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η διάρθρωση έγινε σε στρογγυλά τραπέζια (πάνελ) μέσω των οποίων αποτυπώθηκε η δύναμη των συνεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα.
Στη συνάντηση καταγράφηκε η βιωματική πορεία του Σωματείου και το πνευματικό κεφάλαιο που έχει ως τώρα παραχθεί με όλους τους φορείς και τα εταιρικά του μέλη, καθώς και η αξία της δύναμης των συνεργειών, η οποία έχει επιτρέψει τη μόχλευση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για την υλοποίηση των παραπάνω έργων πολιτισμού, που αποτελούν ένα τεράστιο αναπτυξιακό και οικονομικό όφελος για τη χώρα.
Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004, Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
Οικογενειακή κατάσταση: Έγγαμος (πατέρας 3 τέκνων)
Τόπος και έτος γεννήσεως: Αθήνα, 1960
Σπουδές
Απόφοιτος Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Αξιωματικών Ε.Ν.
Τελειόφοιτος ΚΑΤΕΕ - Μηχανολόγων Μηχανικών
Επαγγελματική εμπειρία
1982-1985: Αξιωματικός Ε.Ν.
1985-1987: Έφεδρος Π.Ν. (Α΄ Μηχανικός σε πολεμικό πλοίο)
1987-1989: Τεχνικός Διευθυντής ADAM'S ΕΠΕ - Αθήνα
1989-1999: Διευθυντής - Ιδιοκτήτης Εστιατορίου "Τερψιχόρη" - Αγ. Παρασκευή
1999-2005: Διευθυντής - Ιδιοκτήτης Εστιατορίου Αναψυκτηρίου "a.p. Stadium Club" - Αγ. Παρασκευή
2003-σήμερα: Διευθυντής - Ιδιοκτήτης Εστιατορίου "Δαιδαλίδες" & "gk catering" - Αγ. Παρασκευή
Κοινωνικές-συνδικαλιστικές δραστηριότητες
2005-σήμερα: Αντιπρόεδρος Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος)
2003-σήμερα: Γεν. Γραμματέας Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων)
2010-σήμερα: Πρόεδρος της "ΕΣΤΙΑΣ" Αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας για την προώθηση της ελληνικής διατροφής & γαστρονομίας
2011-σήμερα: Αντιπρόεδρος του "Κινήματος Πολιτών" για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
2009-σήμερα: Μέλος Δ.Σ. του Σωματείου Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Αν. Αττικής "Ο Διόνυσος"
2007-σήμερα: Μέλος Δ.Σ. Ι.Μ.Ε. Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. (Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων)
2010-σήμερα: Μέλος Δ.Σ. ΕΤΕΑΝ Α.Ε.
2012-σήμερα: Πρόεδρος Π.Ο.Ε.Σ.Ε. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων)
Έχει επίσης διατελέσει μέλος σε Διοικητικά Συμβούλια Ο.Τ.Α., Ν.Π.Δ.Δ., Συνδικαλιστικών ενώσεων, Κοινωνικών φορέων και Συλλόγων.
Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης είναι Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού & Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ από το Νοέμβριο του 2015, έχοντας διατελέσει Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Μετασχηματισμού από τον Ιούνιο του 2011. Από το 2000 μέχρι το 2011 κατείχε σειρά ανώτατων διευθυντικών θέσεων στην OTEGLOBE, θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ, με τελευταία αυτήν του Εκτελεστικού Γενικού Διευθυντή (COO), υπεύθυνου για τα εμπορικά και τεχνολογικά θέματα της εταιρείας. Σήμερα, παράλληλα με τα καθήκοντά του στον ΟΤΕ, είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της OTEGLOBE καθώς και των εταιρειών OTE Rural North & South. Πριν από τον Όμιλο ΟΤΕ συνεργάστηκε με την εταιρεία Global One Hellas S.A, στην οποία κατείχε τη θέση του Επικεφαλής της Τεχνικής Διεύθυνσης. Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με εξειδίκευση στις Τηλεπικοινωνίες.
Ο Στέλιος Πενθερουδάκης, είναι Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.), από το 1984.
Από την αρχή της καριέρας του έως και σήμερα, έχει αναλάβει θέσεις Διευθυντή Κατασκευής και Γενικού Διευθυντή σε μεγάλα έργα υποδομής, κυρίως οδοποιίες, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Μετά από θητεία 5 ετών στην θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή Κατασκευής της Κατασκευαστικής Κοινοπραξίας των αυτοκινητοδρόμων Νέας & Κεντρικής Οδού, ανέλαβε την θέση του Τεχνικού Διευθυντή των αντίστοιχων Εταιρειών Παραχώρησης από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Από τον Μάρτιο του 2016 εκτελεί καθήκοντα Γενικού Διευθυντή (CEO), και των δύο έργων παραχώρησης.
Η Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου ορίστηκε Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2013, με αρμοδιότητες την εποπτεία και το συντονισμό των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη λιανική τραπεζική, το Δίκτυο των Καταστημάτων και τα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης πελατείας. Είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας.
Από το Δεκέμβριο του 2012 ήταν Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών, Οργάνωσης και Πληροφορικής της Τράπεζας και του Ομίλου της Εθνικής, ενώ εντάχθηκε στην Τράπεζα τον Ιούλιο του 2007 ως Γενική Διευθύντρια Λειτουργιών Ομίλου.
Είναι πρόεδρος Δ.Σ. της Εθνικής Χρηματιστηριακής και της NBG Bancassurance Insurance Broker Α.Ε.. Είναι, επίσης, αντιπρόεδρος Δ.Σ. των εταιριών ΔΙΑΣ Α.Ε. και μέλος Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και της Εθνικής Factors A.E. Επιπλέον, είναι μέλος του Euro Banking Association (EBA – Παρίσι), του SEPA High Level Meeting (ECB), του EFMA Operational Excellence Advisory Council, καθώς και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΝ (Σωματείο «Επιχειρηματικότητα Νέων»).
Πριν ενταχθεί στην Εθνική Τράπεζα εργάστηκε στην EFG Eurobank-Ergasias (1990-2007), όπου διετέλεσε Γενική Διευθύντρια, υπεύθυνη των Τραπεζικών Εργασιών και της επιχειρηματικής μονάδας Global Transaction Services. Συμμετείχε ενεργά σε εξαγορές τραπεζών που πραγματοποίησε η EFG Eurobank-Ergasias στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στις λειτουργικές συγχωνεύσεις των τραπεζών αυτών. Η τραπεζική της καριέρα ξεκίνησε το 1982 στην Τράπεζα Societé Generale, στο υποκατάστημα Αθήνας, στον Οργανωτικό και Διοικητικό έλεγχο της Τράπεζας (MIS/Budget/Profitability). Έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. των εταιριών EFG Eurobank Χρηματιστηριακή, EFG Asset Management, EFG e-Solutions, ΔΙΑΣ (Διατραπεζικά Συστήματα), καθώς και του Κεντρικού Αποθετηρίου Ελλάδος.
Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικής Επιστήμης από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Πειραιά, καθώς και κάτοχος MBA (με διάκριση) από το University of Wales & Manchester Business School.
Η Ελίνα Κλαριδοπούλου εντάχθηκε στην ομάδα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το 2014, ως μέλος της Ομάδας Διαχείρισης Δωρεών. Τα προηγούμενα 15 χρόνια, απασχολούταν επαγγελματικά στον τομέα της Ιδιωτικής Τραπεζικής. Πέρασε οκτώ χρόνια με την Unicredit Bank ως Private Banker, στο υποκατάστημα της Αθήνας, εξυπηρετώντας άτομα υψηλής οικονομικής αξίας. Πριν από αυτό, διαχειριζόταν χαρτοφυλάκια επενδύσεων για εύπορους πελάτες της Citibank στην Ελλάδα (Citigold). Είναι κάτοχος πτυχίου B.Sc. στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο Πειραιά. Ακολουθεί τις τέχνες, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέατρο και την κλασική μουσική. Η Ελίνα έχει δύο παιδιά.
Ο Γιάννης Νικολόπουλος γεννήθηκε στις 8/5/1986 στην Πάτρα, φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός εκεί. Από πολύ νωρίς θέλησε να ενεργοποιηθεί επιχειρηματικά ιδρύοντας σε ηλικία 21 χρονών εταιρεία εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών πάρκων. Αργότερα, το 2011 ενεργοποιήθηκε στον τομέα ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Σήμερα, συνδυάζει τις 2 μεγάλες του αγάπες: τεχνολογία και πολιτισμό, ως συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής στην διεθνώς βραβευμένη εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών για τον πολιτισμό, ClioMuse ΙΚΕ, με συνεργάτες όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Μπιενάλε της Αθήνας, το Διάζωμα κ.α.