Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας: «Τα μονοπάτια της ιστορίας»

Μπένος Σταύρος, Μπακογιάννης Κώστας, Υπερήφανος Λουκάς, Κολώνια Ροζίνα, Παπαδοπούλου Εύη, Νικολόπουλος Γιάννης

15 Μαρτίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:53:10 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1813
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εκδήλωση με θέμα Πολιτιστική και Περιβαλλοντική διαδρομή της Στερεάς Ελλάδας: «Τα μονοπάτια της ιστορίας» πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Megaron Plus, σε συνεργασία με το σωματείο "Διάζωμα". Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Σωματείου "Διάζωμα", Σταύρος Μπένος, ενώ σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος Ορχομενού, Λουκάς Υπερήφανος. Ακολουθούν τα βασικά σημεία των κύριων ομιλιών της εκδήλωσης.

Τα αρχαία θέατρα της Στερεάς Ελλάδας. Στα βήματα του Απόλλωνα και του Διονύσου

Ροζίνα Κολώνια, επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων

Η ανακοίνωση είναι μια βιωματική περιδιάβαση στα θέατρα και στα θεατρικά τοπία της Εύβοιας, της Βοιωτίας και στους Δελφούς, που έχει ως στόχο, με αφορμή τα σωζόμενα θεατρικά οικοδομήματα, να εικονογραφήσει τη θεατρική ζωή και το θεατρικό κόσμο στις περιοχές αυτές την εποχή της διάδοσης και της ακμής της διονυσιακής λατρείας και των συναφών με αυτή ακροαμάτων και θεαμάτων. Η παρουσίαση περιστρέφεται κυρίως γύρω από τους μουσικούς και δραματικούς αγώνες που διεξάγονταν στο πλαίσιο των θρησκευτικών γιορτών στις πόλεις και τα υπαίθρια ιερά των τόπων της περιήγησης: τις λατρείες και τις παραστάσεις που συνδέονταν με αυτές, τις κατηγορίες του καλλιτεχνικού προσωπικού –των γνωστών στις πηγές «τεχνιτών του Διονύσου»– που οργάνωνε τα καλλιτεχνικά δρώμενα και συμμετείχε σε αυτά, τις επαγγελματικές συντεχνίες των ποιητών, μουσικών και ηθοποιών που είχαν συγκροτηθεί τα χρόνια, στα οποία λειτουργούσαν τα θέατρα της υπό πραγμάτευση περιοχής.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας αφιερώνεται στον τελευταίο σταθμό της διαδρομής, τους Δελφούς, όπου έχει διασωθεί μια πλούσια τεκμηρίωση για τις ποιητικές, μουσικές και σκηνικές παραστάσεις στο ιερό του Πύθιου Απόλλωνα από τα αρχαϊκά χρόνια έως το τέλος του αρχαίου κόσμου. Οι επιγραφικές μαρτυρίες και άλλα ευρήματα των Δελφών μας χάρισαν πολύτιμες γνώσεις για την ιστορία της αρχαίας μουσικής που διαπνέει όλα τα είδη του αρχαίου θεάτρου και σε ολόκληρη τη διάρκειά του, διαφώτισαν τη θεατρική γενικότερα εξέλιξη κατά την ελληνιστική κυρίως εποχή, ανατροφοδότησαν το διάλογο για τη σχέση της απολλώνιας και της διονυσιακής θρησκείας και τέχνης, ενέπνευσαν μουσικούς και δραματουργούς, άνοιξαν νέους δρόμους στην επανάχρηση των αρχαίων θεάτρων και την αναβίωση του αρχαίου δράματος.

Το ψηφιακό πανόραμα της Φύσης και του Πολιτισμού

Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Δρ. Αρχαιολογίας

Γιάννης Νικολόπουλος, συνιδρυτής της Clio Muse

Το Διάζωμα σε συνεργασία με την Clio Muse και τη Δρ. Αρχαιολογίας Ευαγγελία Παπαδοπούλου δημιούργησαν ένα ψηφιακό πανόραμα ή αλλιώς ένα ψηφιακό ταξίδι στους αρχαιολογικούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας, χαρίζοντας «φωνή» στις αφηγήσεις της αρχαιότητας που διαθέτουν τη δύναμη να χτίσουν τις μνήμες του μέλλοντος.

Η Clio Muse είναι ίσως από τις ελάχιστες τεχνολογικές εταιρείες που δεν αποθεώνουν την τεχνολογία, αλλά προσπαθούν συνεχώς να την τιθασεύουν για να τη θέτουν στην υπηρεσία του πολιτισμού και του ανθρώπου. Η εταιρεία δημιούργησε συγκεκριμένες προδιαγραφές περιεχομένου και τεχνικές που αναδεικνύουν το παγκόσμιο πολιτιστικό απόθεμα, βάζοντας στο επίκεντρο πάντα το φυσικό έκθεμα. Απώτερος στόχος κάθε ψηφιακής διαδρομής είναι να δοθούν οι αφορμές και τα ερεθίσματα που θα οδηγήσουν τους χρήστες της ψηφιακής πλατφόρμας να επισκεφθούν οι ίδιοι από κοντά τους χώρους πολιτισμού και να βιώσουν προσωπικές εμπειρίες.

Μπένος Σταύρος Τοπογράφος Μηχανικός - Πρόεδρος Σωματείου "ΔΙΑΖΩΜΑ" - πρώην υπουργός - Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας

Ο Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και είναι τοπογράφος-μηχανικός. Υπηρέτησε το δημόσιο βίο της χώρας ως: Δήμαρχος Καλαμάτας (1979-1990), Βουλευτής (Μεσσηνίας 1990-2004,  Β΄ Αθήνας 2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Οι σημαντικότεροι σταθμοί στη διαδρομή του στη δημόσια σφαίρα είναι: α) η ανασυγκρότηση της Καλαμάτας μετά τους καταστρεπτικούς σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 που βραβεύθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας) και από την Europa Nostra (Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης), β) η ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) και γ) η ίδρυση και λειτουργία του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».

Μπακογιάννης Κώστας Δήμαρχος Αθηναίων

Ο Κώστας Μπακογιάννης υπηρέτησε από το 2014 έως το 2019 ως περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και από το 2011 έως και το 2014 ως δήμαρχος Καρπενησίου.

Γεννημένος το 1978 στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Millfield School (Ηνωμένο Βασίλειο) το 1996 και σπούδασε Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Brown (ΗΠΑ). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης και των Πολιτικών Επιστημών µε εξειδίκευση στα μακροοικονομικά, στη Σχολή Τζον Φ. Κέννεντυ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ (ΗΠΑ). Το 2019 απέκτησε διδακτορικό τίτλο (Ph.D.) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο) στο γνωστικό αντικείμενο των Πολιτικών Επιστημών και των Διεθνών Σχέσεων.

Έχει εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στην Παγκόσμια Τράπεζα στο Κόσσοβο, έχει διατελέσει σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών και έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος στον ιδιωτικό τομέα. Είναι μέλος του European Council on Foreign Relations και συμμετέχει στο συμβούλιο προσωπικοτήτων του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (SDSN).

Υπερήφανος Λουκάς Δήμαρχος Ορχομενού Βοιωτίας

Ο Λουκάς Υπερήφανος του Ιωάννη και της Βαρβάρας, το γένος Παπαγιαννάκη, γεννήθηκε στην Καρυά.

Είναι παντρεμένος με την Ευγενία Παϊδούση και έχουν ένα γιό. Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και έως το έτος 1974 εργάστηκε ως επιβλέπων μηχανικός στο Ολυμπιακό Στάδιο κατόπιν συμβάσεως με την επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Από το 1975 διατηρούσε τεχνικό γραφείο στον Ορχομενό με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών, οικοδομικών αδειών, την επίβλεψη και την κατασκευή ιδιωτικών οικοδομικών και τεχνικών έργων.

Διανύει την τρίτη θητεία ως Δήμαρχος Ορχομενού αφού επανεξελέγη στις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 (προηγούμενες θητείες: 2003-2006 & 2007-2010). Τον Οκτώβριο του 2014 εκλέχτηκε πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας για την περίοδο 2014-2019.

* Δήμαρχος Ορχομενού 2003 - 2006, 2007 - 2010.
* Επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Ορχομενού (2011-2014).
* Νομαρχιακός σύμβουλος Βοιωτίας για δύο τετραετίες από το 1994 έως το 2002.
* Πρόεδρος κοινότητας Καρυάς 1982 - 1986.
* Αντιπρόεδρος ΤΕΔΚ Νομού Βοιωτίας από το 2003 έως το 2006.
* Μέλος ΤΕΔΚ Νομού Βοιωτίας από το 2007 έως το 2010.
* Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΚΕ από το 2003 έως το 2006.
* Μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ΚΕΔΚΕ από το 2007 έως το 2010.
* Εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ στην επιτροπή παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ενίσχυση Προσπελασιμότητας 2007-2013" του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. 
* Πρόεδρος Αθλητικής Ένωσης Καρυάς 1980 - 1982.
* Πρόεδρος Αθλητικής Ένωσης Ορχομενού 1991 - 1993.

Κολώνια Ροζίνα Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων

Γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα, όπου και σπούδασε Αρχαιολογία. Είναι επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων και δραστηριοποιείται σε θέματα προστασίας αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Παπαδοπούλου Εύη Δρ. Αρχαιολόγος

Η Δρ. Εύη Παπαδοπούλου είναι αρχαιολόγος, Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1996 υπήρξε ενεργό μέλος σε ανασκαφές στην Πάτρα, στη Ν. Όλυνθο Χαλκιδικής, στη Δωδώνη, στην Ιθάκη και στην Ιορδανία, εποπτεύοντας την αρχαιολογική έρευνα και εκπαιδεύοντας παράλληλα φοιτητές στην τεχνική της ανασκαφής.

Έχει εργαστεί στην Α΄ και Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανασκάπτοντας σε σωστικές ανασκαφές, καταγράφοντας ευρήματα, διοργανώνοντας εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιώντας ξεναγήσεις υψηλών επισκεπτών. Στο πλαίσιο της αρχαιολογικής της δραστηριότητας εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Έχει μετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια, δημοσιεύοντας άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Υπήρξε επιμελήτρια, μαζί με τους συναδέλφους Δρ. Αιγυπτιολογίας Βασίλη Χρυσικόπουλο και Δρ. Αρχαιολογίας Γιούλικα Χριστακοπούλου, του τόμου “ACHAIOS”, που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2016, από τις εκδόσεις ARCHAEOPRESS στην Οξφόρδη, προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων, Θανάση Ι. Παπαδόπουλου.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δράσης γράφει Αρχαιολογικά Παραμύθια, με απώτερο σκοπό την προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και τη μετάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό.

Νικολόπουλος Γιάννης Ηλεκτρολόγος μηχανικός - Συνιδρυτής και υπεύθυνος τεχνολογίας της ClioMuse

Ο Γιάννης Νικολόπουλος γεννήθηκε στις 8/5/1986 στην Πάτρα, φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός εκεί. Από πολύ νωρίς θέλησε να ενεργοποιηθεί επιχειρηματικά ιδρύοντας σε ηλικία 21 χρονών εταιρεία εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών πάρκων. Αργότερα, το 2011 ενεργοποιήθηκε στον τομέα ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Σήμερα, συνδυάζει τις 2 μεγάλες του αγάπες: τεχνολογία και πολιτισμό, ως συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής στην διεθνώς βραβευμένη εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών για τον πολιτισμό, ClioMuse ΙΚΕ, με συνεργάτες όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Μπιενάλε της Αθήνας, το Διάζωμα κ.α.

Σχετικές ομιλίες

ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Ήπειρος: 10 χρόνια μετά - Χαιρετισμοί 01:20:27

Σεπ 10, 2023

ΙΣΤ΄ Γενική Συνέλευση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ Ήπειρος: 10 χρόνια μετά - Χαιρετισμοί

Μπένος Σταύρος Καχριμάνης Αλέξανδρος Μενδώνη Λίνα Τσιρογιάννης Χρήστος Καράμπελας Νίκος Δ. Μόσχος Γιάννης Ψαθάς Βασίλης Παπαδοπούλου Βαρβάρα Κουτσιανάς Νίκος Κεΐσογλου Γιάννης Λαμπρόπουλος Νίκος Σμπώκου Αγάπη

Γλώσσα: Ελληνική

Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2023 και Προγραμματισμός δράσεων για το έτος 2024 01:51:23

Σεπ 10, 2023

Απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2023 και Προγραμματισμός δράσεων για το έτος 2024

Ρόκκου Ελένη Μπένος Σταύρος Χατζηνικολάου Μπέττυ Σακκάς Βαγγέλης Φρέγκογλου Ευδόκιμος Παπανικολάου Εύη Σταγκίκας Αριστοτέλης Κιτσάκη Γεωργία Λαμπρινουδάκης Βασίλειος Νταής Παναγιώτης Καχριμάνης Αλέξανδρος Ζηρίνης Γιάννης Σμύρης Γεώργιος

Γλώσσα: Ελληνική