Τσεκλένης Γιάννης
Χατζηστεργίου Γιώργος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
21/03/2019
Διάρκεια
01:11:15
Εκδήλωση
Ώσμωση των πολιτισμών
Χώρος
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Διοργάνωση
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Κατηγορία
Τέχνες / Πολιτισμός
Ετικέτες
Ώσμωση των Πολιτισμών, Γιάννης Τσεκλένης, σχεδιασμός ρούχων, ύφασμα, συλλογή ρούχων, μόδα
Η «Ώσμωση των Πολιτισμών» –ο κύκλος διαλέξεων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που ξεκίνησε το περυσινό Φθινόπωρο με πρωτοβουλία και διοργάνωση του Αν. Προέδρου του Συμβουλίου Γιώργου Χατζηστεργίου– συνεχίζεται και φιλοξένησε την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019 στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ το σχεδιαστή Γιάννη Τσεκλένη.
Με τίτλο «...Πώς λειτουργεί η Ώσμωση Πολιτισμών στον σχεδιασμό των Ρούχων» ο Γιάννης Τσεκλένης στην διάλεξη / παρουσίασή του ανέλυσε την επιτυχημένη πρακτική του να δημιουργεί θεματικές ενότητες υφασμάτων για τις εκάστοτε συλλογές ρούχων του, αντλώντας από trendy πηγές πολιτισμού, οικουμενικές ιδέες.
Ανάπτυξε αλλά και παρουσίασε φωτογραφικό υλικό από κορυφαίες συλλογές του όπως τα Αττικά αγγεία, τα Βυζαντινά χειρόγραφα, τους εμπρεσιονιστές, τον El Greco, τον Γαΐτη, την Ρωσσική τέχνη, τα έντομα, την τέχνη Βουντού, τα Μακεδονικά μωσαϊκά, τις ταπισερί Unicorns, τον Henri Rousseau, κ.α., ενώ παράλληλα πρόβαλε και εικόνες από διθυραμβικά δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου για τις συλλογές αυτές.
Ο Γιάννης Τσεκλένης θεωρείται ως ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής μόδας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, ο οποίος εισήγαγε την ελληνική μόδα στον σύγχρονο διεθνή κόσμο. Οι δημιουργίες του από το 1965 έως το 1991, πωλήθηκαν παγκοσμίως από τα κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες.
Την εικοσαετία 1960-1980, άντλησε τα θέματα για τα σχέδια των υφασμάτων του, από τις δημιουργίες του ελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού. Πηγή έμπνευσής του ήταν τα αρχαία ελληνικά αγγεία,τα βυζαντινά χειρόγραφα, τα ελληνικά παραδοσιακά ξυλόγλυπτα και έργα ζωγραφικής, τα αφρικάνικα, τα κινέζικα, τα ινδονησιακά, τα ρώσικα και τα ισπανικά έργα τέχνης, τα εραλδικά σύμβολα, τα έντομα, τα κινούμενα σχέδια, τα περσικά χαλιά, τα ταπισερί “The Lady and the Unicorn”και τέλος οι πίνακες των ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco), του Ανρί Ρουσσώ και του Γιάννη Γαΐτη.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τη δεκαετία του 1980, υπέγραφε με τη φίρμα TSEKLENIS στολές εργασίας, κάλτσες, βαλίτσες, καθώς και μια σειρά από οικιακά προϊόντα, όπως λευκά είδη, υφάσματα διακόσμησης εσωτερικών χώρων και επίπλων, πλακάκια τοίχου και δαπέδου κ.λπ. Επίσης σχεδίαζε τους εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων, αεροσκαφών και ξενοδοχείων. Το έργο του εγκωμιάστηκε παγκοσμίως από κορυφαίους συντάκτες μόδας της εποχής, όπως η Bernadine Morris (New York Times), Sally Kirkland (Life Magazine), η Eugenia Sheppard (International Herald Tribune, Los Angeles Times) και πολλοί άλλοι.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείτο αποκλειστικά με τον σχεδιασμό (εσωτερικό-εξωτερικό) και την ανακαίνιση ξενοδοχείων, πολυτελών κατοικιών και μέσων μαζικής μεταφοράς.