Ζάννας Αλέκος
Στοφόρος Κώστας
Ντεκάστρο Μαρίζα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
28/04/2015
Διάρκεια
82:44
Εκδήλωση
Ημερίδες για γονείς και εκπαιδευτικούς
Χώρος
Πολυχώρος Μεταίχμιο
Διοργάνωση
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Κατηγορία
Λογοτεχνία
Ετικέτες
Πηνελόπη Δέλτα, παιδική λογοτεχνία, εφηβική λογοτεχνία, ιστορική λογοτεχνία, δημοτική γλώσσα
Η Πηνελόπη Δέλτα (1874-1941), μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες στον χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, μας κληροδότησε μερικά από τα σημαντικότερα έργα λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Πηγή έμπνευσης για το έργο της αποτέλεσαν σημαντικές περίοδοι της Ιστορίας μας (Βυζάντιο, Μακεδονικός Αγώνας, Βαλκανικοί πόλεμοι), και στα θέματα των βιβλίων της πρωτοστατούν η αγάπη και η θυσία για την πατρίδα, η φιλία, η αυταπάρνηση, ο ηρωισμός. Γράφοντας στη δημοτική γλώσσα και με προοδευτικές παιδαγωγικές απόψεις που είναι εμφανείς στο έργο της, η Δέλτα θεμελίωσε στις αρχές του 20ού αιώνα τη νεότερη ελληνική παιδική λογοτεχνία, χαρίζοντάς μας βιβλία που μεγάλωσαν και μεγαλώνουν γενιές και γενιές και ξαναδιαβάζονται από τους μεγάλους, αφού συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να προκαλούν το ενδιαφέρον των αναγνωστών κάθε ηλικίας.
Το έργο της Δέλτα διαθέτει εγγενή παιδαγωγική διάσταση, καθώς η ίδια η συγγραφέας επικεντρώθηκε στις δυνατότητες παιδαγωγικής αξιοποίησής του και πρόβαλε έντονα τη διδακτική της πρόθεση. Η Ακαδημία Αθηνών την έχει μάλιστα τιμήσει για την εκπαιδευτική της προσφορά το 1930. Στα βιβλία της, το λογοτεχνικό κείμενο συνυφαίνεται με την ιστορική καταγραφή, με ήρωες που αποτελούν ηθικά πρότυπα, με ισχυρές αξιακές πεποιθήσεις. Όταν μία από τις σημαντικότερες πεζογράφους του 20ού αιώνα γράφει αποσκοπώντας συνειδητά στην ηθική, ιστορική και γλωσσική καλλιέργεια της νέας γενιάς, το αποτέλεσμα είναι ένα ανεκτίμητης αξίας διδακτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και γονείς.
Εβδομήντα και πλέον χρόνια από τον θάνατό της εξακολουθεί να είναι η μεγάλη δασκάλα για τους συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας, να συζητούνται οι σκέψεις και οι απόψεις της, να διαβάζονται τα έργα της και να εκδίδονται τα κατάλοιπά της. Αυτό οφείλεται, πέρα από το ταλέντο της, στη διαχρονικότητα του έργου της.
Στην ημερίδα «Πώς να διαβάσουμε την Πηνελόπη Δέλτα σήμερα» συζητείται ο τρόπος ολοκληρωμένης διδακτικής αξιοποίησης του έργου της συγγραφέα στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο. Θα αναφερθούμε στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής που γράφτηκαν τα έργα, καθώς και σε ποια θέματα πρέπει να εστιάσει ο εκπαιδευτικός που θα κουβεντιάσει με τα παιδιά κάποιο από τα μυθιστορήματά της. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να κατανοήσουν σε βάθος την εκπαιδευτική διάσταση του έργου της Δέλτα, ώστε να το χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά για τους διδακτικούς τους στόχους, αλλά και να εμπνευστούν ευρύτερα για το πώς μπορεί ένα λογοτεχνικό κείμενο να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά μέσα στην τάξη.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Επιμελητής του αρχείου Π.Σ. Δέλτα. Σπούδασε κοινωνιολογία και οικονομία στα πανεπιστήμια της Grenoble II και ParisX-Nanterre. DEA Économie et Societé. Εργάστηκε στη μέση εκπαίδευση, στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Έχει επιμεληθεί πέντε τόμους του αρχείου Π. Σ. Δέλτα, κ.ά.
Born in Athens, 1954. Curator of the Penelope S. Delta archive. Studied sociology and economy in Grenoble II and Paris X-Nanterre universities. DEA Économie et Societé. Worked in secondary education, at the Hellenic Foundation of Culture and the Historical Archives of the Benaki Museum. Published five volumes of the P. S. Delta archives et al.
Ο Κώστας Στοφόρος γεννήθηκε στη Ρώμη. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κινηματογράφου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Παρακολούθησε σεμινάρια για τις νέες Τεχνολογίες, τις Διεθνείς Σχέσεις & τη Δημοσιογραφία, για τη Διατροφή και για την Εκπαίδευση Ενηλίκων . Από το 1986 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, τηλεόραση και εφημερίδες. Έγραψε το σενάριο και παρουσίασε μια σειρά ντοκιμαντέρ για διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα Δρόμος, όπου είναι υπεύθυνος πολιτιστικών θεμάτων, με το περιοδικό Votre Beauté, όπου είναι υπεύθυνος για θέματα βιβλίου, με την ιστοσελίδα για τη λογοτεχνία literature.gr κ.α. Για τρία χρόνια εργάστηκε στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Υπουργείου Παιδείας και στη συνέχεια στο Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. Από το φθινόπωρο του 2011 μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη δημιούργησαν την Παραμυθοκουζίνα και επισκέπτονται σχολεία, δημιουργούν παραμύθια μαζί με τα παιδιά, υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιούν σεμινάρια για παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς. Συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης στο σχεδιασμό και στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού –Ηλεκτρονικού Τύπου. Έχει συγγράψει βιβλία λογοτεχνικά για μικρούς και μεγάλους, ενώ έχει συμμετάσχει και σε συλλογικά συγγραφικά έργα.
Η Μαρίζα Ντεκάστρο γεννήθηκε το 1953 στην Αθήνα. Από το 1973 μέχρι το 1982 έζησε στο Παρίσι όπου σπούδασε στη Σορβόννη παιδαγωγικά και λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε να διδάσκει ιστορία και λογοτεχνία από μια άλλη, ιδιαίτερη σκοπιά σε παιδιά του δημοτικού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Η Μαρίζα Ντεκάστρο γράφει βιβλία για παιδιά, πάνω σε θέματα ιστορίας και τέχνης, καθώς και πολλά άρθρα και μεταφράζει λογοτεχνία για νέους και ενηλίκους. Από το 1998 ασχολείται με την κριτική παιδικού και νεανικού βιβλίου. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας και έχει επισκεφθεί πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα.
Διακρίσεις:
Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων (2006, 2018, 2019)
Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων της ΙΒΒΥ - Ελληνικό Τμήμα (2012, 2016, 2021)
Βραβείο Μετάφρασης Νεανικού Βιβλίου της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας (2014)
Βιβλία της έχουν αναγραφεί στον κατάλογο White Ravens (2017, 2018) της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου.