Berry Gérard
Ιωαννίδης Ιωάννης
Γλώσσα
Ελληνική, Γαλλική
Ημερομηνία
29/04/2015
Διάρκεια
55:44
Εκδήλωση
Megaron Plus - Διαλέξεις
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Megaron Plus
Κατηγορία
Πληροφορική
Ετικέτες
χρόνος, μέτρηση του χρόνου, παγκόσμια ώρα, γραμμή του χρόνου, συστήματα πληροφόρησης, καινούρια προσέγγιση του χρόνου
Ο διαπρεπής καθηγητής του Collège de France (έδρα «Αλγόριθμοι, μηχανές και γλώσσες») Gérard Berry [Ζεράρ Μπερρύ] παρουσίασε τη διάλεξη με θέμα «Πώς να μιλήσει κανείς για το χρόνο, ακόμη και στους υπολογιστές;» την Τετάρτη 29 Απριλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus. Συντόνισε ο Γιάννης Ιωαννίδης, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου ΑΘΗΝΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Collège de France, τη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Ο χρόνος που περνά παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο, ένα μυστήριο που η καθομιλουμένη ανέκαθεν αδυνατούσε να αποδώσει με ακρίβεια: συχνά περιορίζεται σε μεταφορές ή παράξενες εκφράσεις σύμφωνα με τους νόμους της Φυσικής («ο χρόνος περνά γρήγορα», «ατελείωτα λεπτά»). Επιπλέον, η μέτρηση του χρόνου γίνεται πραγματικά αξιόπιστη μόνο από τα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ η παγκόσμια ώρα υπάρχει μόλις από τα τέλη του 19ου. Στη Φυσική μιλούμε παραδοσιακά για την πραγματική γραμμή του χρόνου («το βέλος του χρόνου»). Αλλά στην Πληροφορική η ανάγκη να μιλήσουμε πολύ συγκεκριμένα για τον χρόνο ενισχύεται από τη γενίκευση των κυβερνο-φυσικών συστημάτων, δηλαδή των συστημάτων αυτόματης πλοήγησης αυτοκινήτων, αεροπλάνων, ρομπότ ή των ποικίλων συσκευών, καθώς και από τη γενίκευση των συστημάτων πληροφόρησης που είναι συγχρονισμένα σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτές οι εφαρμογές απαιτούν μια εντελώς καινούργια προσέγγιση του χρόνου.
Στην εκδήλωση του Megaron Plus, ο Ζεράρ Μπερρύ εξηγεί στο κοινό πώς μπορούμε να μιλάμε ρητά για αυτά τα νέα ήδη χρόνου, αλλά και γιατί οι σχετικές γλώσσες Πληροφορικής χρησιμοποιούνται σε τόσο διαφορετικά πεδία όπως είναι τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, τα λογισμικά υψηλής ασφάλειας ή και η μουσική.
Ο Ζεράρ Μπερρύ έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, της Ακαδημίας Τεχνολογιών και της Academia Europaea. Εργάστηκε ως ερευνητής στην École des Mines του Παρισιού και του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Πληροφορικής και Αυτοματισμών-INRIA (1970-2000). Κατείχε τη θέση του επιστημονικού διευθυντή στην εταιρεία Εsterel Technologies (2001-2009) και στο INRIA, καθώς και του προέδρου της Επιτροπής Αξιολόγησης του INRIA (2009-2012). Από το 2012 είναι κάτοχος της έδρας «Αλγόριθμοι, μηχανές και γλώσσες» στο Collège de France, όπου δίδαξε και στο παρελθόν (έδρες «Τεχνολογική καινοτομία» Liliane Bettencourt/2007-8 και «Πληροφορική και ψηφιακές επιστήμες»/2009-2010).
Η συμβολή του Ζεράρ Μπερρύ στην επιστήμη της Πληροφορικής είναι πολύπλευρη και αφορά κυρίως: στην τυπική επεξεργασία των γλωσσών προγραμματισμού και των σχέσεών τους με τη μαθηματική λογική, στον παράλληλο προγραμματισμό και τον πραγματικό χρόνο, στην υποβοηθούμενη από Η/Υ ανάπτυξη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων και στην τυπική επαλήθευση προγραμμάτων και κυκλωμάτων. Στον Ζεράρ Μπερρύ οφείλεται επίσης η δημιουργία της γλώσσας προγραμματισμού Esterel. Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγεται ακόμη η μελέτη των επιπτώσεων της Πληροφορικής Επανάστασης στους χώρους της εκπαίδευσης και στις άλλες επιστήμες, καθώς και στην κοινωνία εν γένει.
O Zεράρ Μπερρύ είναι επίσης Πρόεδρος του Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Έρευνας της École Polytechnique της Γαλλίας, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Σχολής Μηχανικών ESIEE του Παρισιού, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του γαλλικού Ινστιτούτου Έρευνας και Ακουστικού Συντονισμού/Μουσικής (IRCAM) και μέλος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας της Γαλλίας. Το 2014, το έργο του βραβεύτηκε με τη μεγαλύτερη επιστημονική διάκριση της Γαλλίας, το Χρυσό Μετάλλιο του CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας).
Ο Γιάννης Ιωαννίδης είναι Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά» και Καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας δημιουργήσει το εργαστήριο MaDgIK, ενώ πιο πριν ήταν μέλος ΔΕΠ στο University of Wisconsin-Madison. Κατέχει πτυχίο από τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, MSc στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Επιστήμη των Υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ.
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν βάσεις δεδομένων και πληροφοριακά συστήματα, υποδομές δεδομένων και ψηφιακά αποθετήρια, κλιμακώσιμη επεξεργασία δεδομένων, εξατομίκευση και κοινωνικά δίκτυα, αναλυτική δεδομένων και κειμένων, θέματα για τα οποία έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε κορυφαία περιοδικά και συνέδρια. Το έργο του εφαρμόζεται σε προβλήματα διαχείρισης δεδομένων που ανακύπτουν στο χώρο της βιομηχανίας ή σε άλλα επιστημονικά πεδία, όπως οι επιστήμες ζωής, οι φυσικές επιστήμες, η βιοποικιλότητα και πολιτιστική κληρονομιά.
Για την ερευνητική του συνεισφορά, έχει βραβευτεί, μεταξύ άλλων, το 1991 από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ με το Presidential Young Investigator Award και το 2003 από το συνέδριο Very Large Data Bases με το 10-Year Best Paper Award, ενώ το 2004 και το 2010 αναγορεύτηκε «ACM Fellow» και «IEEE Fellow» από την Association for Computing Machinery και το Institute of Electrical and Electronics Engineers, αντίστοιχα. Έχει επίσης λάβει πολλά βραβεία διδασκαλίας, μεταξύ των οποίων το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Ξανθόπουλου-Πνευματικού» από το ΙΤΕ το 2006, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, καθώς και το Chancellor's Award for Excellence in Teaching από τον Πρύτανη του University of Wisconsin-Madison το 1996.
Είναι (συν-) συντονιστής όλων των μέχρι τώρα έργων της υποδομής OpenAIRE, και έχει συμμετάσχει ως εταίρος σε πολλά άλλα έργα έρευνας και καινοτομίας, όπως τα ενεργά έργα OpenMinTeD, OpenUP, BlueBRIDGE, MD-Paedigree και το Human Brain Project. Ήταν ή είναι επιστημονικός υπεύθυνος σε περισσότερα από τριάντα ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από οργανισμούς στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην Ελλάδα, καθώς και από τη βιομηχανία. Έχει εκλεγεί και υπηρετεί τετραετή θητεία ως πρόεδρος του ACM SIGMOD μετά από μια επιτυχημένη τετραετία ως αναπληρωτής πρόεδρος.
Είναι Fellow των επιστημονικών οργανώσεων ACM και IEEE, είναι μέλος της Academia Europaea. Είναι μέλος επιστημονικών συμβουλίων διαφόρων οργανισμών στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Οργανισμού Μαξ Πλανκ, ενώ επίσης διετέλεσε σύμβουλος Πληροφορικής του Υπουργού Υγείας της Ελλάδας για δύο χρόνια. Είναι ο εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Φόρουμ Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Ερευνητικές Υποδομές (European Strategy Forum on Research Infrastructures – ESFRI), μέλος του ESFRI Executive Board και εκπρόσωπος του ESFRI στην Ομάδα Προβληματισμού για τις Ηλεκτρονικές Υποδομές (e-Infrastructures Reflection Group – e-IRG).
Η επιστημονική πορεία του υπήρξε αντικείμενο συνέντευξης που παραχώρησε στον Καθηγητή Γ. Γραμματικάκη, η οποία προβλήθηκε από την ΕΤ1 τον Ιανουάριο του 2009, στα πλαίσια της σειράς «Μονοπάτια της Επιστήμης».