Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πώς θα ζήσω με το Διαδίκτυο;

Βαφόπουλος Μιχάλης

1 Οκτωβρίου 2013

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 79:26 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1735
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Βαφόπουλος Μιχάλης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
01/10/2013

Διάρκεια
79:26

Εκδήλωση
Ημερίδες για γονείς και εκπαιδευτικούς

Χώρος
Πολυχώρος Μεταίχμιο

Διοργάνωση
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Κατηγορία
Τεχνολογία, Εκπαίδευση

Ετικέτες
Ιnternet, Διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα, on line πληροφορία, e-learning

Το Διαδίκτυο βρίσκεται πλέον παντού. Ειδικότερα, ο σημερινός δάσκαλος λειτουργεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Και δεν είναι η είσοδος του υπολογιστή που αλλάζει τη διδασκαλία. Από τη φωτογράφιση μέσα στην τάξη μέχρι τα υβριστικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, η τάξη δεν είναι περιχαρακωμένος χώρος. Ο δάσκαλος δεν είναι ο απομονωμένος θηριοδαμαστής. Είναι ένας κρίκος με την πολύπλοκη πραγματικότητα. Δεν είναι πια η αποκλειστική πηγή γνώσης και επιβαρύνεται με ένα πολυσύνθετο έργο: να μεσολαβήσει ανάμεσα στην απέραντη online πληροφορία και τον μαθητή. 

Εξαιτίας αυτού, ο λόγος του πρέπει να ανανεώνεται και να διαχειρίζεται τις νέες δυνατότητες. Η αυθεντία της έδρας δεν λειτουργεί όπως τη γνωρίζαμε. Το υλικό της χρονιάς δεν είναι κατάλληλο για την επόμενη. Η διαδικασία μάθησης δεν είναι απλή συλλογή ιστοσελίδων. Είναι η κατάκτηση των κομβικών γνώσεων και των δεξιοτήτων σε κάθε πεδίο. Αυτή η προσέγγιση υπήρχε και πριν από το Διαδίκτυο. Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι τρόποι εφαρμογής και ανανέωσης των γνώσεων εμπλουτίζονται ριζικά. Ένα μέρος του κόσμου έχει γυρίσει ανάποδα. Οι μαθητές γράφουν στις εγκυκλοπαίδειες και οι δάσκαλοι ξαναγίνονται μαθητές.

Στην ημερίδα με τίτλο «Πώς να ζήσω με το Διαδίκτυο;» που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου και επιστημονικός συνεργάτης του Ε.Μ.Π. Μιχάλης Βαφόπουλος ανέλυσε τα βασικά στοιχεία για το Διαδίκτυο τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός για να εμπλουτίσει τους τρόπους διδασκαλίας του: με απτά παραδείγματα και δράσεις και μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και δημιουργικότητας και με την πίστη ότι η ζωή παραμένει έξω από το Διαδίκτυο, αλλά μπορεί να γίνει καλύτερη ή χειρότερη μέσα από αυτό - κάτι που εξαρτάται και από εμάς. 

Η ημερίδα απευθυνόταν κατά προτεραιότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε γονείς με έντονες ανησυχίες για το συγκεκριμένο θέμα.

Βαφόπουλος Μιχάλης Επιστημονικός συνεργάτης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ο Μιχάλης Βαφόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Είναι παντρεμένος με τη Σοφία Μπανάκη με την οποία έχουν αποκτήσει ένα γιο, τον Αχιλλέα. Σπούδασε την Οικονομική επιστήμη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και την Πληροφορική στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Πατρών. Η διδακτορική του διατριβή σχετικά με την οικονομία του Διαδικτύου έγινε δεκτή στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 1999 έως το 2001 εργάστηκε στον χρηματοοικονομικό τομέα και στη συνέχεια απασχολήθηκε ως υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Επιμελητήριο Χίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου. Από το 2005 έως το 2009 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Από το 2009 έως το 2011 δίδαξε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Από το 2011 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα». Το 2007 μετέφρασε το βιβλίο του εφευρέτη του Web, Tim Berners-Lee με τίτλο “το πλαίσιο της επιστήμης του Web” το οποίο διδάσκεται στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Από το 2008 μέχρι σήμερα συνδιοργανώνει με τη διεθνή κοινότητα της Web science (webscience.org) τα συνέδρια της διδακτικής και της επιστημολογίας του Διαδικτύου. Το 2009 διετέλεσε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 1ου Διεθνούς συνεδρίου της επιστήμης του Web (websci09.org). Το 2009 ίδρυσε σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Web science. Το 2010 δημοσίευσε την επίσημη κατηγοριοποίηση της Web science (Web Science Subject Categorization. Το 2011 συνίδρυσε την εθελοντική πρωτοβουλία Webvistas.org για τη βελτίωση της διαβίωσης με το Διαδίκτυο. Το 2012 δημοσίευσε την μονογραφία «The Web Economy: Goods, Users, Models, and Policies» στο επίσημο περιοδικό της Web Science. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικά υπεύθυνος σε εθνικά και ευρωπαϊκά έργα σχετικά με την Νέα Οικονομία και το Διαδίκτυο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα και το δημοσιευμένο ερευνητικό του έργο αφορούν στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα στο Διαδίκτυο, τη διδασκαλία του Διαδικτύου, τις ανοικτές υποδομές στο Διαδίκτυο, τα Διασυνδεδεμένα Δεδομένα (Linked Data), τη φιλοσοφία του Διαδικτύου και τη διαχείριση γνώσης. Έχει δώσει ομιλίες, μεταξύ άλλων, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Σαουθάμπτον.

Προσωπική ιστοσελίδα του Μιχάλη Βαφόπουλου

Σχετικές ομιλίες