Βαφόπουλος Μιχάλης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
01/10/2013
Διάρκεια
79:26
Εκδήλωση
Ημερίδες για γονείς και εκπαιδευτικούς
Χώρος
Πολυχώρος Μεταίχμιο
Διοργάνωση
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Κατηγορία
Τεχνολογία, Εκπαίδευση
Ετικέτες
Ιnternet, Διαδίκτυο, κοινωνικά δίκτυα, on line πληροφορία, e-learning
Το Διαδίκτυο βρίσκεται πλέον παντού. Ειδικότερα, ο σημερινός δάσκαλος λειτουργεί σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Και δεν είναι η είσοδος του υπολογιστή που αλλάζει τη διδασκαλία. Από τη φωτογράφιση μέσα στην τάξη μέχρι τα υβριστικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, η τάξη δεν είναι περιχαρακωμένος χώρος. Ο δάσκαλος δεν είναι ο απομονωμένος θηριοδαμαστής. Είναι ένας κρίκος με την πολύπλοκη πραγματικότητα. Δεν είναι πια η αποκλειστική πηγή γνώσης και επιβαρύνεται με ένα πολυσύνθετο έργο: να μεσολαβήσει ανάμεσα στην απέραντη online πληροφορία και τον μαθητή.
Εξαιτίας αυτού, ο λόγος του πρέπει να ανανεώνεται και να διαχειρίζεται τις νέες δυνατότητες. Η αυθεντία της έδρας δεν λειτουργεί όπως τη γνωρίζαμε. Το υλικό της χρονιάς δεν είναι κατάλληλο για την επόμενη. Η διαδικασία μάθησης δεν είναι απλή συλλογή ιστοσελίδων. Είναι η κατάκτηση των κομβικών γνώσεων και των δεξιοτήτων σε κάθε πεδίο. Αυτή η προσέγγιση υπήρχε και πριν από το Διαδίκτυο. Αυτό που αλλάζει είναι ότι οι τρόποι εφαρμογής και ανανέωσης των γνώσεων εμπλουτίζονται ριζικά. Ένα μέρος του κόσμου έχει γυρίσει ανάποδα. Οι μαθητές γράφουν στις εγκυκλοπαίδειες και οι δάσκαλοι ξαναγίνονται μαθητές.
Στην ημερίδα με τίτλο «Πώς να ζήσω με το Διαδίκτυο;» που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο, ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου και επιστημονικός συνεργάτης του Ε.Μ.Π. Μιχάλης Βαφόπουλος ανέλυσε τα βασικά στοιχεία για το Διαδίκτυο τα οποία θα πρέπει να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός για να εμπλουτίσει τους τρόπους διδασκαλίας του: με απτά παραδείγματα και δράσεις και μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και δημιουργικότητας και με την πίστη ότι η ζωή παραμένει έξω από το Διαδίκτυο, αλλά μπορεί να γίνει καλύτερη ή χειρότερη μέσα από αυτό - κάτι που εξαρτάται και από εμάς.
Η ημερίδα απευθυνόταν κατά προτεραιότητα σε εν ενεργεία εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και σε γονείς με έντονες ανησυχίες για το συγκεκριμένο θέμα.