Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πότε τελείωσαν οι χούντες; Το φά(ντα)σμα των μεταβάσεων στην συλλογική μνήμη και την δημόσια ιστορία στην Ελλάδα και την Ισπανία

Κορνέτης Κωστής

16 Δεκεμβρίου 2012

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 32:39 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2157
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η εισήγηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Μεταπολίτευση: Από τη μετάβαση στη δημοκρατία στην οικονομική κρίση;» στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Οι Συγκριτικές Διαστάσεις των Μεταπολιτεύσεων".

Αυτή η ανακοίνωση δεν καταπιάνεται τόσο με τις ίδιες τις δημοκρατικές μεταβάσεις της δεκαετίας του 1970 στην Ελλάδα και την Ισπανία, αλλα με τις κληρονομιές τους και τον τρόπο αντιμετώπισης τους στη δημόσια σφαίρα. Πραγματεύεται το ακανθώδες ζήτημα της σχέσης ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν και το πώς η δημόσια μνήμη όσον αφορά τις μεταβάσεις έχει μετασχηματιστεί απο την εποχή των μεταβάσεων ως την παρούσα οικονομική κρίση που έπληξε τις δυο χώρες ταυτόχρονα, δημιουργώντας την ανάγκη επανεκτίμησης των μετα-αυταρχικών φαινομένων.Η ανακοίνωση συμπεραίνει πως ενώ η Ισπανία περνάει απο την φαση της αμνησίας στην φάση της ανάκτησης της μνήμης, και απο τον απόλυτο εξωραϊσμό της μετάβασης στην αποκαθήλωση της, στην ελλάδα η πεποίθηση ότι η Μεταπολίτευση ήταν μια ακαθόριστη διαδικασία μακράς διάρκειας συνεχίζει να δίνει λαβή σε παρανοήσεις και προβολές κάθε είδους.

Κορνέτης Κωστής Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης

Με σπουδές Ιστορίας και Πολιτικών Επιστημών στο Μόναχο, το Λονδίνο και τη Φλωρεντία, ο Κωστής Κορνέτης δίδαξε ιστορία στο Brown University, στο New York University και στο University of Sheffield, ενώ διετέλεσε Marie Curie Fellow στη Μαδρίτη και Santander Fellow στην Οξφόρδη. Το βιβλίο του «Τα παιδιά της δικτατορίας. Φοιτητική αντίσταση, πολιτισμικές πολιτικές και η μακρά δεκαετία του 60 στην Ελλάδα» (εκδ. Πόλις, μτφ. Πελαγία Μαρκέτου, 2015) απέσπασε το βραβείο Edmund Keeley. Έχει συνεπιμεληθεί τρείς τόμους σχετικά με τις μεταβάσεις στη δημοκρατία στον ευρωπαϊκό νότο στη δεκαετία του ‘70 και έχει δημοσιεύσει σχετικά με το ζήτημα των εβραϊκών περιουσιών στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως επίκουρος καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας  στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης.

Σχετικές ομιλίες