Δεμερτζή Μαρία
Εμμανουηλίδης Γιάννης
Παγουλάτος Γιώργος
Παλαιολόγος Γιάννης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
08/04/2020
Διάρκεια
01:04:09
Εκδήλωση
Δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ
Χώρος
Διαδικτυακή δημόσια συζήτηση
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
ευρωζώνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, πανδημία, κορωνοϊός, COVID-19, μένουμε σπίτι
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), με την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct που φιλοξενείται στο ΕΛΙΑΜΕΠ, άνοιξε έναν νέο κύκλο διαδικτυακών δημόσιων συζητήσεων σχετικά με τις προκλήσεις που προκύπτουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από τη ραγδαία εξάπλωση του COVID-19.
H πρώτη συζήτηση εστίασε στις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωζώνη και σε αυτή συμμετείχαν οι:
Μαρία Δεμερτζή, Aναπληρώτρια Διευθύντρια, Bruegel, Βρυξέλλες
Γιάννης Εμμανουηλίδης, Διευθυντής Ερευνών, European Policy Centre (EPC), Βρυξέλλες
Γιώργος Παγουλάτος, Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ/ Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάννης Παλαιολόγος, Δημοσιογράφος, Καθημερινή.
Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020 και μεταδόθηκε ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑΜΕΠ και της Καθημερινής και στους επίσημους λογαριασμούς του ΕΛΙΑΜΕΠ στο YouTube και στο Facebook.
Το BLOD ευχαριστεί τους διοργανωτές για την παραχώρηση του βίντεο της εκδήλωσης.
Η Μαρία Δεμερτζή είναι Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Bruegel. Εργάστηκε στο παρελθόν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο ερευνητικό τμήμα της Ολλανδικής Κεντρικής Τράπεζας. Κατείχε ακαδημαϊκές θέσεις στο Harvard Kennedy School of Government στις ΗΠΑ και στο University of Strathclyde στο Ηνωμένο Βασίλειο, από όπου κατέχει διδακτορικό στην οικονομία. Έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά.
Ο Γιάννης Α. Εμμανουηλίδης είναι πολιτικός αναλυτής, σύμβουλος πολιτικής, πολιτικός επιστήμονας και Διευθυντής Σπουδών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πολιτικής (EPC) στις Βρυξέλλες.
Έχει δημοσιεύσει ευρέως σχετικά με διάφορα θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην «πολυ-κρίση» της ΕΕ, τη θεσμική μεταρρύθμιση, τη διεύρυνση, την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ και τη διαφοροποιημένη ολοκλήρωση.
Έχει επίσης μακρά εμπειρία ως εμπειρογνώμονας και δοκιμιογράφος για θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Ο Γιάννης Α. Εμμανουηλίδης μιλάει Γερμανικά, Αγγλικά και Ελληνικά.
Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.
Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).
Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.
Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.
Ο Γιάννης Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Είναι δημοσιογράφος στο Inside Story και αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου έλαβε πτυχίο Πολιτικής, Φιλοσοφίας και Οικονομικών και μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφία. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης ειδικών εκδόσεων στην εφημερίδα City Press (2006-2009) και ως διευθυντής στην εφημερίδα Free Sunday (2009-2012). To 2014 εκδόθηκε το βιβλίο του The Thirteenth Labour of Hercules με θέμα την ελληνική κρίση (Portobello Books, Λονδίνο). Ακολούθησε η ελληνική έκδοση (Εκδόσεις Εστία). Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Wall Street Journal, ενώ έχει συνεισφέρει άρθρα σε άλλα διεθνή μέσα, όπως οι Financial Times και το Politico Europe, και τα περιοδικά Time και New Republic. Το 2012 ήταν ο πρώτος νικητής του ελληνικού διαγωνισμού οικονομικής δημοσιογραφίας της Citi για ρεπορτάζ του με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το PSI. Εκπροσώπησε την Ελλάδα ως Marshall Memorial Fellow για την περίοδο 2015-2016. Το 2008-9, ήταν συν-σεναριογράφος των σατιρικών σκετς «Ελλάδα είσαι Πρέζα» και της παράστασης «Μαμά Ελλάδα 2», που έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό και ευρείας κάλυψης από το διεθνή Τύπο.