Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πού οδεύει το Brexit;

Hix Simon, Παγουλάτος Γιώργος, Οικονομίδης Σπύρος, Σοφιανός Νίκος

5 Φεβρουαρίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 69:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 1824
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Hix Simon
Παγουλάτος Γιώργος
Οικονομίδης Σπύρος
Σοφιανός Νίκος

Γλώσσα
Αγγλική

Ημερομηνία
05/02/2018

Διάρκεια
69:03

Εκδήλωση
Hellenic Observatory Athens Lectures

Χώρος
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών

Διοργάνωση
LSE Hellenic Observatory

Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις

Ετικέτες
Βρετανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Brexit, διαπραγματεύσεις για το Brexit

Πού οδεύει το Brexit; 

Εκδήλωση του κύκλου "Hellenic Observatory of LSE Athens Lectures"

Προλογίζει ο Νίκος Σοφιανός, Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science

Συντονίζει ο Σπύρος Οικονομίδης,  Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE - Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου LSE

Ομιλητής: Simon Hix, Harold Laski Professor of Political Science, Department of Government, LSE - Academic Director, LSE Institute of Public Affairs

Σχολιάζει ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής & Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών,  Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 

Σύνοψη: Ποιο είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αποτελεί η μη-συμφωνία πράγματι πιθανότητα; Ο καθηγητής Simon Hix αναλύει τα λανθάνοντα αίτια της ψήφου υπέρ του Brexit και το πώς αυτά διαμορφώνουν τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά, αναπτύσσει τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον τρόπο με τον οποίο αυτά με τη σειρά τους διαμορφώνουν τη δική της θέση. Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, εξετάζει διαφορετικά σενάρια, από ένα ‘καλό Brexit’ (μία συνολική εμπορική συμφωνία, που καλύπτει αγαθά και υπηρεσίες), έως ένα ‘σκληρό Brexit’ (μία ελάχιστη συμφωνία) ή ακόμα και ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Επιπλέον, διερευνά τις πιθανές οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις των αποτελεσμάτων τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρώπη συνολικά.

Hix Simon Harold Laski Professor of Political Science, Department of Government, LSE - Academic Director, LSE Institute of Public Affairs

Διευθυντής της ερευνητικής ομάδας Πολιτικής Επιστήμης και Πολιτικής Οικονομίας και συνεπιμελητής του επιστημονικού περιοδικού ‘European Union Politics’. Ο Simon Hix έχει διατελέσει επισκέπτης ερευνητής σε πολλά κορυφαία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Stanford, Berkeley, UC San Diego, Sciences-Po (Παρίσι), Hertie School of Governance (Βερολίνο),το  Ευρωπαϊκό Κολλέγιο (Μπρυζ) και το Korean Institute for International Economic Policy (Σεούλ). Ο Simon έχει εκτεταμένη εμπειρία στη συμβουλευτική. Παρείχε τις υπηρεσίες του στο Βρετανικό Υπουργικό Συμβούλιο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Κομισιόν, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, στην Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης και έχει καταθέσει στοιχεία στις Επιτροπές Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων με θέμα την ΕΕ και τη Συγκριτική Πολιτική, με πιο πρόσφατο το "What's Wrong With the EU and How to Fix It" (Polity, 2008). Το 2008 κέρδισε το σημαίνον βραβείο Fenno του Αμερικανικού Συνδέσμου Πολιτικής Επιστήμης για το βιβλίο του "Democratic Politics in the European Parliament" (Cambridge, 2007). O Simon ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο LSE και το Διδακτορικό του στο European University Institute, στη Φλωρεντία.

Παγουλάτος Γιώργος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Γενικός Διευθυντής, ΕΛΙΑΜΕΠ

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτης Καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης, Bruges, Βέλγιο. Είναι Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του European Policy Centre (EPC) στις Βρυξέλλες, και μέλος του Advisory Board του περιοδικού Social Europe. Έχει διατελέσει Μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2010-13), Πρόεδρος της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΕΠΕΕΣ), και μέλος διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών.

Έχει εκτενή συμβουλευτική εμπειρία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Συμμετέχει τακτικά ως προσκεκλημένος ομιλητής (keynote speaker) σε διεθνή συνέδρια και εταιρικές εκδηλώσεις. Διετέλεσε διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Σύμβουλος των Πρωθυπουργών Λ. Παπαδήμου και Π. Πικραμμένου (2011-2012).

Αρθρογραφεί τακτικά από το 2007 στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή. Δηλώσεις και συνεντεύξεις του φιλοξενούνται συχνά στα διεθνή ΜΜΕ.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν: Πολιτική Οικονομία και Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΟΝΕ, την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη. Κρίση της Ευρωζώνης. Οικονομική και Χρηματοπιστωτική Πολιτική. Πολιτική Οικονομία των Μεταρρυθμίσεων.

Έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά (West European Politics, Journal of Common Market Studies, Journal of Public Policy, Public Administration, European Journal of Political Research, Government and Opposition, κ.ά.). Έχει συγγράψει, μόνος ή από κοινού, έξι βιβλία. Η μονογραφία του Greece’s New Political Economy: State, Finance and Growth from Postwar to EMU (Oxford St. Antony’s Series, Palgrave Macmillan, 2003) βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Έχει συμμετάσχει σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα και δίκτυα αριστείας χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ. Συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα του ερευνητικού Προγράμματος DOSEI (Domestic Structures and European Integration), του μόνου προγράμματος κοινωνικής έρευνας που προτάθηκε για το βραβείο επιστημονικής αριστείας Descartes 2006 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάστερ και Διδακτορικό Δίπλωμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (1997), όπου σπούδασε με υποτροφία Rhodes. Διετέλεσε μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ με αντικείμενο τη Συγκριτική Οικονομική Πολιτική.

Ιστότοπος του Γιώργου Παγουλάτου

Οικονομίδης Σπύρος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, London School of Economics (LSE) - Διευθυντής, Hellenic Observatory του LSE

Ο Σπύρος Οικονομίδης είναι διευθυντής του Eλληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic Observatory) και Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο LSE. Η διδακτορική του διατριβή με θέμα τις διεθνείς επιπτώσεις του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου έχει τιμηθεί με το βραβείο Robert Mackenzie. To συγγραφικό έργο του επικεντρώνεται σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

Αυτή την περίοδο γράφει για την βαλκανική εμπειρία της ΕΕ από το 1991. Έχει υπάρξει Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Αμυντικών Μελετών, King’s College, και του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο.

Πιο πρόσφατα υπήρξε Επισκέπτης Καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βελιγραδίου και Ζάγκρεμπ, καθώς και Επισκέπτης Ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Ένωσης της Σιγκαπούρης. Έχει τελέσει ειδικός σύμβουλος στη Βουλή των Λόρδων για την αναφορά 'Responding to the Balkan Challenge: The Role of EU Aid' και είναι τακτικός σχολιαστής στα διεθνή μέσα για θέματα σχετικά με τις Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ελλάδας.

Έλαβε το πτυχίο του στις Διεθνείς Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές και Διδακτορικές σπουδές του στο LSE. Είναι μέλος του προσωπικού του LSE από το 1991.

Σοφιανός Νίκος Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics and Political Science

Ο Νίκος Σοφιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966.

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών (1985), το Deree College (B.Sc. Marketing Management, 1989), το Ελληνικό Ωδείο (Πτυχίο Violoncello, 1989) και το London School of Economics and Political Science – LSE (M.Sc. European Studies, 1991).

Ανήκει στην τάξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ασχολείται με την διοίκηση των εταιρειών N. Σοφιανός ε.ε. – Παρκέτα ΣΟΦΙΑΝΟΣ, Ξενοδοχείο Λητώ Υδρας α.ξ.ε., Nasia Real Estate Development s.r.l. (Ρουμανία), ενώ είναι και αντιπρόεδρος του ΔΣ της εισηγμένης εταιρείας ALCO A.E..

Ασχολείται με τα κοινά από τα μαθητικά του χρόνια και διετέλεσε ταμίας, γραμματέας και αντιπρόεδρος της μαθητικής κοινότητας του Κολλεγίου Αθηνών (1982-1984), ταμίας και αντιπρόεδρος της φοιτητικής ένωσης του Deree College (1986-1988), μέλος του Γ.Σ. του Σ.Ε.Β. (1999 – 2005), αντιπρόεδρος των ξένων επενδυτών Ρουμανίας (2006-2009), μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (1997 – σήμερα) και μέλος του Δ.Σ. του Invest in Greece (2009 – 2010).

Τον Ιούνιο του 2006 εξελέγη στη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Α. στη θέση του Οικονομικού Επόπτη.

Τον Δεκέμβριο του 2011 επανεξελέγη στη Διοικητική Επιτροπή του Ε.Β.Ε.Α. στη θέση του Γενικού Γραμματέα.

Τον Απρίλιο του 2016 εξελέγη πρώτος σε ψήφους στις εκλογές του συλλόγου αποφοίτων του LSE.

Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.

Σχετικές ομιλίες