Νατάν Μπένης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
15/10/2019
Διάρκεια
00:51:30
Εκδήλωση
Hub Science
Χώρος
The HUB Events
Διοργάνωση
The HUB Events
Κατηγορία
Επιστήμες μηχανικών, Περιβάλλον
Ετικέτες
Hub Science, αεροδιαστημική, πύραυλος, πράσινα καύσιμα, ρύπανση, στερά καύσιμα, υγρά καύσιμα, καύσιμα σε μορφή τζελ
Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για ένατη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.
Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, έλαβε χώρα η πρώτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του καθηγητή αεροδιαστημικής στο πανεπιστήμιο Technion – Israel Institute of Technology Μπένη Νατάν με θέμα «Πράσινα καύσιμα για πυραύλους».
Πράσινα καύσιμα για πυραύλους
• Πόσο ρυπαίνουν οι πύραυλοι;
• Είναι εφικτή η δημιουργία πιο πράσινων καυσίμων;
• Μπορούμε να κάψουμε τζελ καυσίμων στο διάστημα;
Στη διάλεξή του, ο καθηγητής Μπένης Νατάν απαντά σε αυτά τα ερωτήματα και μας ταξιδεύει οικολογικά στον κόσμο της αεροδιαστημικής. Οι κινητήρες των πυραύλων χρησιμοποιούν κυρίως δύο είδη καυσίμων, στερεά και υγρά. Τα στερεά καύσιμα είναι απλούστατα και έχουν χαμηλό κόστους, ωστόσο έχουν χαμηλές επιδόσεις και είναι ανεξέλεγκτα μετά την ανάφλεξη. Τα υγρά καύσιμα έχουν υψηλότερες επιδόσεις και είναι ελεγχόμενα, αλλά απαιτούν μεγάλο χρόνο προετοιμασίας. Μάλιστα, μερικά από τα υγρά καύσιμα είναι πολύ τοξικά για τον άνθρωπο και επικίνδυνα για το περιβάλλον. Το νέο είδος καυσίμων που παρουσιάζει ο καθηγητής Νατάν είναι σε μορφή τζελ και διαθέτει εξαιρετικές ιδιότητες: είναι πιο πράσινο, έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος και επίσης ελάχιστο χρόνο ανάφλεξης.
Ο Μπένης Νατάν είναι Καθηγητής Αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο Technion (Israel Institute of Technology). Κατέχει την έδρα Stephen Berger της μηχανικής και παράλληλα τελεί διευθυντής του Κέντρου Πυραυλικής στη Σχολή Αεροδιαστημικής Μηχανικής του ίδιου πανεπιστημίου. Γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη και το 1971 μετακόμισε στο Ισραήλ για σπουδές. Έλαβε όλα τα πτυχία του από τη σχολή αεροδιαστημικής μηχανικής του Technion: Bachelor (1977), Master (1982) και διδακτορικό (1988). Την περίοδο 1989-91 εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Naval Postgraduate School στο Monterey, California, ενώ από το 1991 ως σήμερα είναι καθηγητής στο Technion. Από το 2017 έχει αναλάβει χρέη αναπληρωτή πρύτανη επί φοιτητικών θεμάτων. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Το εργαστήριό του διαθέτει 25μελές επιστημονικό προσωπικό. Ο καθηγητής Νατάν έχει πάνω από 150 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει βραβευθεί 15 φορές από τους φοιτητές με το βραβείο εξαιρετικής διδασκαλίας. Επίσης, έχει 2 παιδιά και 3 εγγόνια.
Η έρευνα του καθηγητή Νατάν επικεντρώνεται στους κινητήρες των πυραύλων, τους κινητήρες Ramjet και τα καύσιμα σε μορφή πηκτώματος (gel). Το 2004, εφηύρε ένα νέο είδος πυραυλικού κινητήρα, το οποίο αποτέλεσε τον πυλώνα της startup εταιρείας με την ονομασία «NewRocket».