Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Preserving and sharing music treasures: A Greek tale

Μεράκου Στεφανία, Blažeković Zdravko

20 Φεβρουαρίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:54:42 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 57
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

O Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και η ερευνητική ομάδα "Music and Cultural Studies" της International Musicological Society συνδιοργάνωσαν ένα διεθνές συνέδριο με τίτλο: "Musicology and Music Librarianship in Cultural Context", για να τιμήσουν την προσφορά της Στεφανίας Μεράκου που διετέλεσε Διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» από το 2005 έως τον Απρίλιο του 2024.

Το συνέδριο διεξήχθη στις 20 και 21 Φεβρουαρίου του 2025 και η γλώσσα διεξαγωγής ήταν τα αγγλικά.

Το συνέδριο διοργανώθηκε για να τιμήσει το πολύπλευρο έργο της Στεφανίας Μεράκου, μουσικολόγου, διευθύντριας της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής του RILM, ταμίας του Ελληνικού Παραρτήματος της IAML και ακούραστη διοργανώτρια εκθέσεων, μουσικών, μουσικολογικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

Η Στεφανία Μεράκου έζησε 14 χρόνια στην Αμερική, όπου σπούδασε μουσικολογία και ειδικεύτηκε στη Βυζαντινή και Δυτική μουσική. Σύντομα μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, ξεκίνησε να εργάζεται στην νεοσυσταθείσα τότε Μουσική Βιβλιοθήκη που ίδρυσε ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής το 1995.

Η Βιβλιοθήκη ξεκίνησε να λειτουργεί το 1997 με μία συλλογή 70.000 βιβλίων, παρτιτούρων και οπτικοακουστικού υλικού. Πολύ σύντομα μετά την έναρξη λειτουργίας της Βιβλιοθήκης ήρθε το πρώτο μεγάλο αρχείο, αυτό του Μίκη Θεοδωράκη.

Σήμερα, μετά από σχεδόν 30 χρόνια εργασίας και 20 χρόνια από τότε που η Στεφανία Μεράκου είχε αναλάβει τη διεύθυνση της Βιβλιοθήκης, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 150.000 τίτλοι βιβλίων, ηχογραφήσεων και παρτιτούρων καθώς και 54 αρχείων Ελλήνων συνθετών, μουσικών και δασκάλων του διαμετρήματος των Μανώλη Καλομοίρη, Νίκου Σκαλκώτα, Πέτρου Πετρίδη, Αντίοχου Ευαγγελάτου και πολλών άλλων. Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού έχει ψηφιοποιηθεί.

Η Στεφανία Μεράκου ενσάρκωσε το ιδεώδες που οραματίστηκε ο Donald Jay Grout ήδη από το 1941, του να είναι διευθύντρια μίας μουσικής βιβλιοθήκης αλλά και ενεργή μουσικολόγος. Οδήγησε τη Βιβλιοθήκη μέσα σε περιόδους ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων, που όχι μόνο ακολούθησε με ενδιαφέρον αλλά και υιοθέτησε σε μία από τις μεγαλύτερες μουσικές βιβλιοθήκες στην Νοτιοανατολική Ευρώπη η οποία συνεχίζει να ακμάζει υπό τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής.

Η εμπειρία της ως επικεφαλής της Ελληνικής Επιτροπής του RILM της επέτρεψε να παραμένει ενήμερη με τις εξελίξεις της έρευνας και των τεχνολογικών εργαλείων. Επιπλέον προωθεί ενεργά την Ελληνική μουσική κληρονομιά, παρέχοντας χειρόγραφα, παρτιτούρες και ηχογραφήσεις σε διεθνείς ερμηνευτές και ερευνητές χάρη στο ευρύ επαγγελματικό της δίκτυο.

Το BLOD βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει την κεντρική ομιλία που έδωσε στο πλαίσιο του συνεδρίου, και 2 συνεδρίες.

Μεράκου Στεφανία Μουσικολόγος

Η Στεφανία Μεράκου είναι κάτοχος πτυχίου B.A. στη μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο Μπάφαλο καθώς και κάτοχος M.A. στο ίδιο αντικείμενο από το Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ. Εργάστηκε στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ, ενώ αργότερα, μετά την απόκτηση του διπλώματος διδασκαλίας από το Ίδρυμα Σουζούκι πάνω στην ομώνυμη μέθοδο, ξεκίνησε να την διδάσκει σε παιδιά.

Από το 1995, εργάστηκε στη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι τη Μουσικής αρχικά ως υπεύθυνη του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής και κατόπιν ως διευθύντρια από τον Μάρτιο του 2005 έως το 2024. Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται η εφαρμογή νέων τεχνολογιών με σκοπό την προβολή και διάθεση πληροφοριακού και εκπαιδευτικού υλικού. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμβάλει στην υλοποίηση πολλών εφαρμογών, αποθετηρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» αλλά και σε συνεργασία με άλλους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς. Έχει παρουσιάσει εργασίες της σε διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά και στο διαδίκτυο πάνω σε ζητήματα εκπαίδευσης, πληροφοριακής παιδείας, ελληνικής μουσικής και της διάσωσής της.

Είναι μέλος της International Musicological Society (IMS), της International Association of Music Libraries (IAML), της Committee for the Support of Greek Libraries (CSL) και της Ελληνικής επιτροπής του Répertoire International de Littérature Musicale (RILM).

Blažeković Zdravko City University of New York

O Zdravko Blažeković είναι Διευθυντής του Research Center for Music Iconography στο Graduate Center του City University of New York και Εκτελεστικός Διευθυντής του Répertoire International de Littérature Musicale.

Ακολουθεί ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα στα αγγλικά:

Zdravko Blažeković is director of the  and executive editor of Répertoire International de Littérature Musicale. In 1998 he founded an annual journal for music iconography Music in Art, and in 2016 a monograph series Music in Visual Cultures (Brepols), both of which he has been editing since. His research areas concern 18th- and 19th-century music of Central Europe, music iconography, organology, historiography of music, reception of Greek and Roman organology in modern times, musical contacts between Europe and China before the early 19th century, and music symbolism in medieval and renaissance astrology.

Σχετικές ομιλίες