Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προβιοτικά & Ευβιοτικά (γιατί; -πότε; -για ποιόν)

Αδαμόπουλος Αδάμ Β.

16 Απριλίου 2011

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 16:05 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2661
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η σύγχυση γύρω από τους όρους «προβιοτικό» και «πρεβιοτικό» επιβάλλει καλή γνώση των ορισμών τους. Ως «προβιοτικά» εννοούνται ζώντες οργανισμοί (προσοχή! Όχι ιοί!) οι οποίοι, καταναλισκόμενοι από τον ξενιστή και εποικίζοντας τον, δεν προκαλούν νόσο, είναι ικανοί να συμβιώνουν με την εντερική χλωρίδα του και να ασκούν ευεργετική δράση τόσο στον πεπτικό σωλήνα όσο και σε άλλα όργανα. Υπό αυτή την έννοια ο όρος που θα τους ταίριαζε είναι «ευβιοτικά».

Με τον όρο «πρεβιοτικά» νοείται η έτοιμη τροφή για τη χλωρίδα του πεπτικού σωλήνα, η οποία είναι δυνατόν να καταναλωθεί από αυτήν εκλεκτικά, ώστε να επαναφέρει διαταραγμένες της ισορροπίες ή να ασκήσει ευεργετική δράση μέσω των προϊόντων του μεταβολισμού της. Οι ουσίες αυτές είναι αληθή προβιοτικά.

Ως συμβιωτικά θεωρούνται οι μίξεις ευβιοτικών με αληθή προβιοτικά. Ο όρος αυτός είναι εντελώς άσχετος με την ελληνική γλώσσα, όσο και παραπλανητικός. Αν είναι να προτιμηθεί μονολεκτικός όρος προτείνεται η λέξη «βιοτικά» (αν και περισσότερο δόκιμος θα ήταν ο όρος «μίγμα ευ και προβιοτικών»).

Αν και από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν γνωστά σε πολλούς λαούς - αναφέρονται δε ακροθιγώς και από τον Ιπποκράτη - σε πιο συστηματική βάση για επιστημονική έρευνα αναφέρονται από τον Metchnikoff.

Η ιατρική κοινότητα αποδέχεται τέσσερις δράσεις των παραπάνω ουσιών: καταστολή της ανάπτυξης ή της προσκόλλησης ή της διείσδυσης στον εντερικό βλεννογόνο παθογόνων βακτηρίων, βελτίωση του εντερικού φραγμού, ανοσοτροποποιητική ευεργετική δράση, μετριασμό των εντερικών αλγεινών ερεθισμάτων.

Τα ευεργετικά οφέλη της χορήγησης ευβιοτικών έχουν τεκμηριωθεί σε παιδιά που υποφέρουν από διάρροιες οφειλόμενες σε ροταϊούς, καθώς και σε άτομα που πάσχουν από διάρροιες των ταξιδιωτών.

Σε ό,τι αφορά στη διάρροια που προκαλείται από τη χρήση αντιβιοτικών, το τοπίο παραμένει ομιχλώδες, ιδιαίτερα ως προς την δοσολογία αυτών των ουσιών. Περισσότερες μελέτες θα απαιτηθούν για να διαλευκανθεί η όποια ευεργετική επίδραση των προβιοτικών και βιοτικών, ενώ για τα ευβιοτικά οι κλινικές εφαρμογές είναι καλύτερα τεκμηριωμένες.

Αδαμόπουλος Αδάμ Β. Επίκουρος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας, Γ' Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική, Νοσοκομείο "Σωτηρία"

Σχετικές ομιλίες