Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προηγμένα Νανοδομικά Μαγνητικά Υλικά για εφαρμογές στην βιομηχανία και την ιατρική

Τροχίδου Καλλιόπη

16 Ιουλίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 41:38 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 2130
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Τροχίδου Καλλιόπη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
16/07/2014

Διάρκεια
41:38

Εκδήλωση
49ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος"

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Φυσικές επιστήμες

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2014, νανοδομικά μαγνητικά υλικά, βιοϊατρική

Η ανάπτυξη προηγμένων νανοδομικών μαγνητικών υλικών έχει ανοίξει νέες προοπτικές για την χρήση τους σε τεχνολογικές εφαρμογές σε τομείς όπως η νανοηλεκτρονική (σαν μέσα μαγνητικής αποθήκευσης υψηλής πυκνότητας, κβαντικοί υπολογιστές), η Ενέργεια (αποθήκευση), καθώς και στην Ιατρική (σαν διακομιστές φαρμάκων και για την υπερθερμία). Η ανάδειξη των πλούσιων και βελτιωμένων ιδιοτήτων τους κεντρίζει το επιστημονικό ενδιαφέρον και ανοίγει νέους ορίζοντες δράσης στην έρευνα και τη τεχνολογία.


Βασική προϋπόθεση για την αξιοποίηση των νανοδομικών μαγνητικών υλικών είναι η κατανόηση των παρατηρούμενων μαγνητικών ιδιοτήτων τους που καθίσταται δυνατή μέσω του πειράματος, της θεωρίας και της προσομοίωσης. Στην ομιλία θα περιγραφούν οι νέες ή βελτιωμένες μαγνητικές ιδιότητες νανοδομικών υλικών που αποτελούνται από συλλογές απλών και σύνθετων νανοσωματιδίων. Θα αναλυθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μαγνητική συμπεριφορά των νανοσωματιδίων όπως η δομή, το μέγεθος, οι εσωτερικές αλληλεπιδράσεις σε ατομική κλίμακα καθώς και η μακροσκοπική συμπεριφορά τους που καθορίζεται από τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα σωματίδια στις συλλογές τους. Θα γίνει περιγραφή των μεθόδων μοντελοποίησης που χρησιμοποιούνται για την μελέτη τους. Τέλος θα περιγραφεί η αξιοποίησή τους σε βιομηχανικές εφαρμογές και την βιοϊατρική.

Τροχίδου Καλλιόπη Ομάδα Υπολογιστικής Φυσικής Συμπυκνωμένης Ύλης, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Η Δρ Κ. Τροχίδου πήρε το διδακτορικό της απο το Πανεπιστήμιο της Αθήνας το 1988 στα πλαίσια υποτροφίας απο την Ελληνική Επιτροπή Aτομικής Eνεργειας και το Βρεττανικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια εργάσθηκε στην Αγγλία σαν Επιστημονικός Συνεργάτης: στο Ερευνητικό Κέντρο Rutherford-Appletton Laboratory (1988-1989) και στο Πανεπιστήμιο του Reading (1989-1990). Απο το 1991-1993 ηταν Συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης των Υλικών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και το διάστημα 1993-1995 καθηγήτρια στο τμήμα Φυσικής Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών του ΤΕΙ Πειραιά. Απο τον Ιούνιο του 1995 είναι ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιστήμης των Υλικών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος οπού σήμερα έχει τον τίτλο της Διευθύντριας Ερευνών και ειναι υπεύθυνη της ομάδας Υπολογιστικής Επιστήμης των Υλικών. Τα τρέχοντα επιστημονικά της ενδιαφέροντα είναι στην περιοχή της θεωρητικής μελέτης και υπολογιστικής μοντελοποίησης νανοδομικών υλικών. Η μελέτη περιλαμβάνει συστήματα μαγνητικών νανοσωματιδίων, λεπτών υμενίων και μαγνητικών ημιαγωγών. Είναι συγγραφέας 78 επιστημονικών άρθρων και διαφόρων κεφαλαίων ανασκόπησης σε βιβλία. Έχει πολλές Διεθνείς Συνεργασίες κυρίως στο χώρο της Ευρωπαικής Ενωσης μέσω χρηματοδοτήσεων απο προγράμματα της Ευρωπαικής ’Ενωσης. Είναι κριτής Επιστημονικών Περιοδικών και Προγραμμάτων της Ευρωπαικής Ενωσης.

Σχετικές ομιλίες