Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προϊστορικός Οικισμός Ακρωτηρίου Θήρας: Το παράδειγμα της Δυτικής Οικίας

Παλυβού Κλαίρη

10 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 53:03 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 5038
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η λεγόμενη Δυτική Οικία είναι ένα από τα σπίτια του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου Θήρας, η ανασκαφή και μελέτη του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Πρόκειται για τυπικό δείγμα αστικού σπιτιού: είναι πολυόροφο, διαθέτει δύο κλιμακοστάσια - ένα στην κύρια είσοδο και ένα στο εσωτερικό του σπιτιού - και είχε επίπεδο χρηστικό δώμα. Στο ισόγειο βρίσκονται οι χώροι εργασίας και αποθήκευσης, ενώ στον όροφο οι χώροι υποδοχής και διημέρευσης στους οποίους περιλαμβάνεται και αποχωρητήριο. Δύο από τα δωμάτια του ορόφου έφεραν πλούσιες τοιχογραφίες. Η εξαιρετική διατήρηση του ερειπίου κάτω από τις στάχτες του ηφαιστείου δίνει την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς το υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και οικοδομικής τεχνολογίας της εποχής εκείνης (μέσα 2ης χιλιετίας π.Χ.).

Παλυβού Κλαίρη Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Η Κλαίρη Παλυβού είναι Ομότιμη Καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick της Κύπρου.

Διδάσκει Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Διαχείριση Μνημείων Πολιτισμού. Είναι επιστημονικός συνεργάτης της ανασκαφής της προϊστορικής πόλης στο Ακρωτήρι Θήρας και έχει εκπονήσει μελέτες στερέωσης και ανάδειξης σε Κνωσό, Μυκήνες, Θέατρο Θορικού, κ.α. Έλαβε το Α’ Βραβείο στον διαγωνισμό για την πεζοδρόμηση της Δ. Αρεοπαγίτου-Απ. Παύλου, (σύμπραξη 4 μελετητών). Σύμβουλος-εμπειρογνώμων σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων (UNESCO, ICOMOS, Council of Europe).

Το ακαδημαϊκό της έργο εστιάζει στην αρχιτεκτονική και την τέχνη του προϊστορικού Αιγαίου και έχει αναγνωριστεί με διεθνή βραβεία και υποτροφίες. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε πάνω από 200 διαλέξεις, ημερίδες και διεθνή συνέδρια, καθώς και σε συνεντεύξεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης (History Channel, Discovery, BBC). Έχει εκδώσει 8 βιβλία και πλήθος επιστημονικών άρθρων.

Ιδρυτικό μέλος και Αντιπρόεδρος της Eταιρείας Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Tεχνολογίας, έχει επιμεληθεί σχετικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα Πρακτικά δύο Διεθνών Συνεδρίων, καθώς και το ετήσιο αφιέρωμα του περιοδικού Αρχαιολογία στην Ελληνική Τεχνολογία, από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Σχετικές ομιλίες