Ζέπος Ιωάννης - Αλέξιος
Σταματόπουλος Θρασύβουλος
Σώκου Κατερίνα
Τζογόπουλος Γιώργος
Βενιζέλος Ευάγγελος
Αφεντούλη Ινώ
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
07/07/2020
Διάρκεια
01:31:51
Εκδήλωση
ΝΑΤΟ και νέα διλήμματα ασφάλειας
Χώρος
Διαδικτυακή συζήτηση
Διοργάνωση
Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση
NATO Public Diplomacy Division
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
NATO, διλήμματα ασφαλείας, προκλήσεις ασφαλείας, διεθνής ασφάλεια
Ο Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση διοργανώνει μία σειρά από διαδικτυακές συζητήσεις στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τη Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας της Ατλαντικής Συμμαχίας, με θέμα «ΝΑΤΟ και νέα διλήμματα ασφάλειας».
Η πρώτη συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020, με θέμα: «Προκλήσεις ασφάλειας και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγα».
Ομιλητές:
Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος, πρέσβης ε.τ., πρώην Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΞ, πρώην
Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ
Θρασύβουλος Σταματόπουλος, πρέσβης ε.τ., πρώην Bοηθός Γενικός Γραμματέας ΝΑΤΟ για Πολιτικές Υποθέσεις, πρώην Μόνιμος Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ
Κατερίνα Σώκου, Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council, Aνταποκρίτρια Καθημερινής-ΣΚΑΙ στην Ουάσινγκτον
Γιώργος Τζογόπουλος, Fellow Begin-Sadat Centre και ΕΛΙΑΜΕΠ, Διδάσκων Διεθνών Σχέσεων, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, πρώην υπουργός Αμύνης, που θα συντονίσει και τη συζήτηση
Την εκδήλωση χαιρετίζει η Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ, Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας.
Ο Ιωάννης-Αλέξιος Ζέπος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Νοέμβριο 1974 εισήχθη στη Διπλωματική Υπηρεσία και υπηρέτησε αρχικά ως Ακόλουθος Πρεσβείας στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Δυτικής Ευρώπης και το 1975 στο Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει υπηρετήσει στην Κεντρική Υπηρεσία στη Διεύθυνση Βαλκανικών Υποθέσεων, στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και στη Διεύθυνση Πολιτικών Υποθέσεων ΕΣΣΔ, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών (2002-2004). Στην Εξωτερική Υπηρεσία έχει τοποθετηθεί σε σειρά Αρχών: στη Λισσαβώνα ως Γραμματέας Πρεσβείας (1976-1980), στο Κάιρο ως Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας (1982-1987), στη Μαδρίτη ως Σύμβουλος Πρεσβείας (1987-1990), στο Σικάγο ως Γενικός Πρόξενος (1992-1995), στις Βρυξέλλες ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (1995-1997), στο Νέο Δελχί ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ινδία -με παράλληλη διαπίστευση στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές, στη Σρι Λάνκα και στις Μαλδίβες (1997-2002), στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ (2004-2007), στο Κάιρο ως Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο (2007-2009). Επίσης, το 2009 κατέστη μέλος της «Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων» για τη σύνταξη του νέου Αμυντικού Δόγματος της Βόρειο-Ατλαντικής Συμμαχίας (ΝΑΤΟ). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών το διάστημα 2009-2012. Έχει τιμηθεί με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα κι έχει λάβει ανάλογες τιμητικές διακρίσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και πάσης Αφρικής. Έχει διατελέσει μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 1968 έως το 1974. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.
Είναι Πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών για μία Ανοικτή Κοινωνία.
Ο Πρέσβης Θρασύβουλος Σταματόπουλος είναι πρέσβης ε.τ. Έχει διατελέσει Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, με τομέα ευθύνης τις Πολιτικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας και αρμόδιος για την παροχή συμβουλών στον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχίας για τα πολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την ασφάλεια της, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων συνεργασίας του ΝΑΤΟ με άλλους διεθνείς οργανισμούς. Κατέχει εκτεταμένη εμπειρία του ΝΑΤΟ, έχοντας υπηρετήσει προηγουμένως ως πληρεξούσιος υπουργός στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ (2000 – 2004), καθώς και Πρέσβης και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, από το 2007 έως το 2012.
Ο Πρέσβης Σταματόπουλος σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το London School of Economics, το Πανεπιστήμιο McGill και το Georgia State University. Εντάχθηκε στην Ελληνική Διπλωματική Υπηρεσία το 1979, στην υπηρεσία της οποίας διακρίθηκε ιδιαίτερα κατέχοντας σημαντικές θέσεις, όπως, μεταξύ άλλων, του Γενικού Προξένου στην Αλεξάνδρεια, του Επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής στο Τμήμα της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, του Γενικού Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, με τελευταία εκείνη του πρέσβη στη Βουλγαρία, ακριβώς πριν αναλάβει τη θέση του στο ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο του 2013.
Η Κατερίνα Σώκου είναι Υπότροφος της Ερευνητικής Έδρας Θεόδωρου Κουλουμπή με αντικείμενο τις «Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις». Είναι αρθρογράφος και ανταποκρίτρια της Καθημερινής στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου είναι επίσης εξωτερική συνεργάτης (Nonresident Senior Fellow) στη δεξαμενή σκέψης Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council), στo Κέντρο για την Ευρώπη.
Έχει εργασθεί στο Βήμα ως συντάκτρια διεθνών και οικονομικών θεμάτων, στην Καθημερινή ως αρχισυντάκτρια διεθνών οικονομικών, και στις οικονομικές σελίδες της Washington Post. Στις ΗΠΑ έχει επίσης διατελέσει επίσης επισκέπτρια ερευνήτρια στο George Washington University και υπότροφος του προγράμματος Knight-Bagehot.
Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πανεπιστήμιο του Warwick και στη Δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο Columbia.
Έχει καλύψει εκτενώς την ελληνική κρίση χρέους, τις διατλαντικές και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με συνεντεύξεις, ρεπορτάζ, εκθέσεις και αναλύσεις σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, πανεπιστήμια και ερευνητικούς οργανισμούς, ενώ διοργανώνει και συμμετέχει τακτικά σε δημόσιες συζητήσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Αμερική.
Είναι επικεφαλής δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας της φιλανθρωπικής οργάνωσης The Hellenic Initiative Canada και συμβουλευτικό μέλος της Εταιρίας Ελληνισμού και Φιλελληνισμού. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ έχει μελετήσει Γερμανικά και λίγα Τουρκικά.
Ο Δρ Γιώργος Ν. Τζογόπουλος είναι Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ ως ειδικός σε θέματα ΜΜΕ, διεθνών σχέσεων και κινεζικών υποθέσεων. Είναι επίσης Διευθυντής Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Κίνας στο Centre international de formation européenne (CIFE) και Διδάσκων διεθνών σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επιπλέον, ο Δρ Τζογόπουλος είναι επιστημονικός συνεργάτης στο Begin Sadat Center for Strategic Studies (BESA) του Ισραήλ, όπου συντονίζει τις ηλεκτρονικές συζητήσεις του σε διάφορα διεθνή θέματα. Επίσης, είναι συνδιοργανωτής του πρόσφατα ιδρυθέντος Ελληνοϊσραηλινού Φόρουμ υπό την αιγίδα της B’nai B’rith International.
Το καλοκαίρι του 2017 ο Δρ Τζογόπουλος επελέγη ως «young leader» από τη Διπλωματική Ακαδημία της Κίνας και την άνοιξη του 2019 ήταν υπότροφος στο πλαίσιο του International Visitor Leadership Programme (IVLP) του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων: US Foreign Policy in the European Media: Framing the Rise and Fall of Neoconservatism (IB TAURIS), The Greek Crisis in the Media: Stereotyping in the International Press (Ashgate), και Κατανοώντας την Κίνα: Προς Ένα Νέο Modus Vivendi με τον Δυτικό Κόσμο (Ι.Σιδέρης, υπό έκδοση). Είναι τακτικός αρθρογράφος στους Global Times, το china.org.cn, τη Jerusalem Post και TA NEA. Το έργο του εμφανίζεται σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη δικηγόρο Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη, την Ελβίνα.
Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975).
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού ΙΙ. Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εξελέγη υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια.
Στην ακαδημαϊκή του πορεία, δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και βιβλία του για διάφορα πολιτικά ζητήματα: το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις μοντέρνες δημοκρατίες, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης κ.ά..
Κατάλογος δημοσιευμάτων (μελετών, βιβλίων κ.ο.κ.) του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι διαθέσιμος στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών).
Τον Οκτώβριο του 1993 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε σε επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012 /Μάιος, 2012/ Ιούνιος, 2015).
Ως βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995 – 2001).
Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις:
Υπουργός Τύπου και Μ.Μ.Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995), Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996), Υπουργός Δικαιοσύνης (1996), Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999), Υπουργός Ανάπτυξης ( Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας 1999-2000), για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 (2000-2004), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012).
Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.
Στις 18 Μαρτίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με την άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης.
Στις 25 Ιουνίου του 2013, ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015.
Η θητεία του ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ζήτησε μετά τις εκλογές της 25.1.2015, έληξε στις 14 Ιουνίου 2015 με τη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου και την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Είναι Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των 48 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ έχει διατελέσει εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.
Η Ινώ Αφεντούλη είναι Εκτελεστική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. Διαθέτει πολύχρονη εμπειρία στις διεθνείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή και την εξωτερική πολιτική, τη δημόσια διπλωματία και τη στρατηγική επικοινωνία. Υπηρέτησε επί δυο δεκαετίες (2002-2022) ως υπεύθυνη προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ, στην έδρα του Οργανισμού στις Βρυξέλλες. Με την ιδιότητα αυτή είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της εφαρμογής της επικοινωνιακής πολιτικής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις χώρες μέλη της νότιας πτέρυγας (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και στις χώρες εταίρους στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.
Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής της σταδιοδρομίας (1985-2001), έχει συνεργαστεί με έντυπα και οπτικοακουστικά ΜΜΕ (εφημερίδες Καθημερινή, Μεσημβρινή, Αυγή, Ρ/Σ 9.84 και ΣΚΑΙ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, την ελληνική έκδοση του Economist Intelligence Unit, το περιοδικό Οικονομικός Ταχυδρόμος).
Μεταξύ των δημοσιεύσεων της περιλαμβάνονται τα βιβλία:
- Διαδρομές με τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο, εκδ. Ποταμός, 2005.
- Ποια Ευρώπη Θέλουμε, εκδ. Ι. Σιδερη, 1997.
- Μάης ‘68, Είκοσι Χρόνια Μετά, εκδ. Οδυσσέας, 1988.
Επίσης, έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων και συνεντεύξεων στα ΜΜΕ με τα οποία έχει συνεργαστεί ενώ έχει συμμετάσχει σε σειρά συνεδρίων και μεγάλων διοργανώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και την Πολιτική Επικοινωνία στα Πανεπιστήμια Paris I-Sorbonne και Paris II. Διετέλεσε γενική γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ελληνίδων Δημοσιογράφων, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Πολιτών για την Παρέμβαση, ιδρυτικό μέλος του Ελληνο-Ισραηλινού Φόρουμ καθώς και του Ελληνο-Τουρκικού Φόρουμ.
Για την προσφορά της στην προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας, έχει τιμηθεί από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων με το Βραβείο Καλλιγά (2001) και ήταν η Ελληνίδα υποψήφια για το βραβείο Γυναίκες της Ευρώπης (2000).