Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα και ευκαιρίες σε βασικούς τομείς

Commissaris Jeroen, Renison Allie, Παπαγιαννίδης Αντώνης

27 Ιανουαρίου 2016

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 38:12 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 931
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Η Βρετανική Πρεσβεία, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), οργάνωσε την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, ημερίδα με τίτλο «Ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη: Αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας».

Ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και οικονομικοί αναλυτές συζήτησαν θέματα σχετικά με τη δημιουργία της ψηφιακής οικονομίας, την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την καλύτερη ρύθμιση και το εμπόριο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Βρετανός πρέσβης Τζων Kίτμερ άνοιξε την εκδήλωση μαζί με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του IOBΕ, Τάκη Αθανασόπουλο, τον Διευθυντή Ευρώπης από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Lindsay Appleby και τον Διευθυντή της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πάνο Καρβούνη.

Βρετανοί και Έλληνες εμπειρογνώμονες συζήτησαν τις προκλήσεις ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας και τις ευκαιρίες τόσο στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και ευρύτερα στην ΕΕ. Η ημερίδα διοργανώθηκε με αφορμή τα όσα ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, το Νοέμβριο του 2015, στην οποία παρουσίασε τα τέσσερα σημεία στα οποία το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει μεταρρυθμίσεις: την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική διακυβέρνηση, το ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων και κράτος πρόνοιας. Όπως είναι γνωστό η Βρετανική Κυβέρνηση ζητά ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τέσσερις βασικούς τομείς προς όφελος όχι μόνο της Βρετανίας αλλά και όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι πολίτες επιθυμούν μια Ευρωπαϊκή Ένωση που προάγει την ανάπτυξη και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε πάντοτε υπέρμαχος της ιδέας ότι η η Ευρώπη πρέπει να καταστεί πιο ανταγωνιστική, και θέλει να δει να μειώνεται το βάρος που αναλαμβάνουν οι επιχειρήσεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει η ΕΕ να είναι σε θέση να διατηρήσει και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, και να γίνει κέντρο για την ανάπτυξη και την καινοτομία, με την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και την υπογραφή των εξωτερικών εμπορικών συμφωνιών. Είναι σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η Βρετανία θα είναι επωφελείς για το σύνολο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Βρετανός Πρέσβης είπε:

Το σημερινό σεμινάριο είναι μια ευκαιρία να δούμε πού βρίσκονται, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, οι εναπομένουσες προκλήσεις της ανταγωνιστικότητας και τα εμπόδια για τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να εντοπίσουμε και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στο μέλλον τη νομιμοποίηση της ΕΕ σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και όχι μόνο σε αυτά.

Ο Διευθυντής για την Ευρώπη στο Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Lindsay Appleby πρόσθεσε:

Όλοι θα συμφωνούσαμε ότι η ένταξή μας την ΕΕ μάς έκανε πιο δυνατούς από το σύνολο της ατομικής προσπάθειας κάθε κράτους-μέλους … Όμως, η ΕΕ αντιμετωπίζει θεμελιώδεις προκλήσεις και οι ανάγκες και οι προσδοκίες των πολιτών εξελίσσονται… Έχει ήδη σημειωθεί πρόοδος προς τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής Ευρώπης, παρά ταύτα θα πρέπει να προχωρήσουμε πιο μακριά και πιο γρήγορα για να επιτευχθεί μία μόνιμη αλλαγή.

Κατά την ομιλία του, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας τόνισε:

Αν ένα αξιόπιστο σχέδιο για την ανάπτυξη δεν εγκριθεί σύντομα και οι προσδοκίες δεν επαναπροσδιοριστούν, οι επενδύσεις θα παραμείνουν αναιμικές σε όλη την Ευρώπη. Αυτό θα δημιουργήσει δευτερογενείς προκλήσεις για τυχόν άλλες πρωτοβουλίες πολιτικής. Οι μικρότερες οικονομίες πρέπει να επωφεληθούν από την αξιοπιστία του ευρωπαϊκού πυρήνα, αλλά ταυτόχρονα, πρέπει και να συμβάλουν σε αυτή με τα δικά τους αναπτυξιακά προγράμματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι: Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Χρήστος Γκόρτσος, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου του Ομίλου Αθηνών, Jeroen Commissaris, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της AstraZeneca Ελλάδα, Allie Renison, Επικεφαλής της Ευρώπης και Εμπορικής πολιτικής στο UK Institute of Directors, Ηλίας Παπαϊωάννου, London Business School και ο Πάνος Τσακλόγλου, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Αντώνης Παπαγιαννίδης (Οικονομική Επιθεώρηση) και ο Τάσος Τέλλογλου (Star TV και εφημερίδα Καθημερινή).

Commissaris Jeroen Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, AstraZeneca Ελλάδας

Ο Jeroen Commissaris είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Reading και είναι κάτοχος MBA από το Warwick Business School. Ξεκίνησε την καριέρα του στην Barclays Bank PLC σε διάφορες θέσεις σ’ όλο τον κόσμο. Εντάχθηκε στην AstraZeneca, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 2004 και από τότε έχει εργαστεί σε αρκετές θέσεις στο μάρκετινγκ και τις παγκόσμιες πωλήσεις της εταιρείας, μέχρι που ανέλαβε τη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της AstraZeneca στην Ελλάδα.

Renison Allie Head of Europe and Trade Policy, UK Institute of Directors
Η Allie Renison είναι επικεφαλής ευρωπαϊκής και εμπορικής πολιτικής στο UK Institute of Directors , και αρμόδια για την εκπόνηση συστάσεων και την εκπροσώπηση των μελών του σε θέματα μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός συνδετικού κρίκου μεταξύ επιχειρήσεων και κυβέρνησης με σκοπό την ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου.

Διετέλεσε στο παρελθόν Διευθύντρια Ερευνών Επιχειρήσεων στη Βρετανία σε μια εκστρατεία επικεντρωμένη στην επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ. Πριν από αυτό, υπήρξε σύμβουλος πολλών βουλευτών και στα δύο νομοθετικά σώματα της Βρετανίας, γύρω από ευρωπαϊκά θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της εμπορικής πολιτικής και της απασχόλησης.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (Master’s Degree) στην πολιτική οικονομία των αναδυόμενων οικονομιών στο μετα-σοβιετικό χώρο.
Παπαγιαννίδης Αντώνης Δημοσιογράφος - Γενικός Διευθυντής ομίλου Economia

Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στην Aθήνα, στο Στρασβούργο και το Καίμπριτζ – με ειδίκευση στα Ευρωπαϊκά θέματα και στα θέματα τύπου.

Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το Βήμα και την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ενώ διετέλεσε διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου.

Σχετικές ομιλίες