Σχοινάς Μαργαρίτης
Τσούκαλης Λουκάς
Παπαχελάς Αλέξης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
08/05/2017
Διάρκεια
67:45
Εκδήλωση
Προκλήσεις και Προοπτικές για το μέλλον της Ευρώπης (ανοιχτή συζήτηση)
Χώρος
Μέγαρο Παλαιάς Βουλής
Διοργάνωση
Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)
Κατηγορία
Διεθνείς Σχέσεις
Ετικέτες
Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ημέρα της Ευρώπης, ευρωπαϊκή συνοχή
Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, διοργάνωσε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές για το μέλλον της Ευρώπης».
Οι Μαργαρίτης Σχοινάς, Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ συζήτησαν με τον Αλέξη Παπαχελά, Διευθυντή της Εφημερίδας «Η Καθημερινή».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εργάζεται ως ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962 και σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στη Bruges με υποτροφία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Υπήρξε ερευνητικός υπότροφος Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1990 και έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης στα Ιδιαίτερα Γραφεία ξένων Επιτρόπων:
• 1993-1994 Μέλος του γραφείου των επιτρόπων Matutes και Oreja.
• 1999-2004 Αναπληρωτής Διευθυντής στο γραφείο της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Loyola de Palacio.
• 2004-2007 Διευθυντής του γραφείου του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κ. Μάρκου Κυπριανού.
Από το 1994-1999 διετέλεσε Διευθυντής Ενημέρωσης στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα. Υπηρετώντας τις παραπάνω θέσεις ασχολήθηκε με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Υπήρξε τακτικό μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της θητείας του τον Ιούλιο του 2009, επανήλθε στην οργανική του θέση στην Κομισιόν ως Κύριος Σύμβουλος και Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Το Μάιο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον διόρισε στο βαθμό του Διευθυντή, Επικεφαλής του Κλιμακίου στην Αθήνα της Γενικής Διεύθυνσης "Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων" (ΓΔ ECFIN), συντονιστή, επί τόπου στην Αθήνα, τόσο το έργο των στελεχών της ΓΔ ECFIN, όσο και της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα (Task Force GR), στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου και της παροχής τεχνικής βοήθειας για την στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας ώστε να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Από το 2014 έως το 2019 διετέλεσε Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπεύθυνος για την Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής στους τομείς Μετανάστευσης, Ασφάλειας, Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας.
Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου πήρε το διδακτορικό του και δίδαξε πολλά χρόνια. Εξελέγη Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1990. Αργότερα έγινε Καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School) και επισκέπτης καθηγητής στο Κολέγιο της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Υπήρξε σύμβουλος πρώην προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Καθηγητής στη Σχολή Διεθνών Υποθέσεων του Παρισιού (Sciences Po) και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης Πρόεδρος ΔΣ του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Συγγραφέας πολλών βιβλίων από τις εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Το νέο του βιβλίο Europe’s Coming of Age κυκλοφόρησε από το Polity Press τον Οκτώβριο 2022 και στη συνέχεια στα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες.
Έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τη Λεγεώνα της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση, το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Πολιτικής Αξίας από το Βασιλιά της Ισπανίας, καθώς επίσης και με πολλές επιστημονικές διακρίσεις.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε το πρώτο του πτυχίο στην ιστορία και τα οικονομικά από το Bard College και το Master του από το Columbia University με ειδίκευση τις διεθνείς σχέσεις και τη δημοσιογραφία. Είναι διευθυντής στην εφημερίδα Η Καθημερινή και κεντρικός σχολιαστής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Είναι συγγραφέας, μεταξύ άλλων, των βιβλίων Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας (Εστία, 2017), που αναφέρεται στο ρόλο των Αμερικανών στην ελληνική πολιτική ζωή τις δεκαετίες του 1950 και ’60, Φάκελος 17 Νοέμβρη (Εστία, 2003), Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια (Παπαδόπουλος, 2019) και Ένα σκοτεινό δωμάτιο (Μεταίχμιο 2021), που αναφέρεται στο παρασκήνιο των γεγονότων του 1967-1974 και στην τραγωδία της Κύπρου, στο οποίο βασίστηκε το ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ: Σκοτεινή δεκαετία, 1964-1974.