Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προοδευτικές λύσεις – Νέα πορεία- Συμπεράσματα

D΄Alema Massimo, Διαμαντοπούλου Άννα, Μεμής Χρήστος

14 Οκτωβρίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 66:48 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 823
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Επιτυχημένο από κάθε άποψη ήταν το Διεθνές Συνέδριο που διοργάνωσε το ΔΙΚΤΥΟ με το FEPS: "Greece Forward: προοδευτικές λύσεις για την Ελλάδα."

Στο συνέδριο ομιλητές ήταν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά, Μάσιμο ΝτΆλέμα και Άννα Διαμαντοπούλου. «Στόχος του Ποταμιού είναι να αλλάξουμε το σύστημα και όχι να γίνουμε μέρος του συστήματος που έχει φέρει τη χώρα σ’ αυτό το αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης και προανήγγειλε μια νέα πρωτοβουλία «για τη δημιουργία μιας μεγάλης συμμαχίας των πολιτών που ασφυκτιούν ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα». Άνοιγμα χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς προαπαιτούμενα έκανε η Φώφη Γεννηματά στο συνέδριο του Δικτύου «Greece Forward Προοδευτικές Λύσεις για το σήμερα και το αύριο». «Ζητώ την συμμετοχή όλων όσοι αισθάνονται ότι ανήκουν στον Προοδευτικό, Σοσιαλιστικό, Δημοκρατικό πολιτικό χώρο στις διαδικασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αυτός είναι ο πυρήνας της νέας προοδευτικής πρότασης που επαγγελλόμαστε» τόνισε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ. 

Ο πρώην Ιταλός Πρωθυπουργός Μάσιμο ΝτΆλέμα, ουσιαστικά προέτρεψε τα κόμματα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ .Έριξε ευθύνες στην ατολμία και στην αναποφασιστικότητα της Ευρώπης, η οποία επέτρεψε στην ελληνική κρίση να βαθύνει, είπε ότι ένα κομμάτι της ευρωπαϊκής Δεξιάς ήθελε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης -«θα ήταν τρομερό λάθος και μεγάλη ήττα για την Ευρώπη», τόνισε.  

Η κυρία Διαμαντοπούλου μίλησε αρχικά για την κρίση της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, η οποία παλαιότερα «δημιούργησε θαύματα» όπως π.χ. τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα. «Γιατί έχασε τη δυναμική της; Σημαίνει κάτι η σοσιαλδημοκρατία για τους σημερινούς νέους της Ευρώπης;», διερωτήθηκε. Αναφέρθηκε στη συζήτηση για την προοπτική ενοποίησης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς παρατηρώντας ότι ο νέος φορέας δεν μπορεί να είναι στη λογική της συνένωσης τμημάτων, «ένα συμπλήρωμα είτε της Δεξιάς είτε της Αριστεράς, ένας μικρός εταίρος. Κανένας δεν έχει τέτοια φιλοδοξία. Αυτά τα σχήματα μπορεί να προσφέρουν πολιτική σταθερότητα αλλά δεν αλλάζουν τη χώρα. Πρέπει να μπουν στόχοι, η κρίσιμη μάζα στην κοινωνία  υπάρχει, αλλά να προχωρήσουμε χωρίς ηγέτες και αφεντικά και χωρίς να περιμένουμε να γίνουν όλα αμέσως».

Να σημειωθεί ότι στο συνέδριο παραβρέθηκαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Το Συνέδριο συνέβαλε ουσιαστικά στην εμβάθυνση του προβληματισμού και της αναζήτησης για απτές και προοδευτικές λύσεις που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ενώ αποτέλεσε και την αφετηρία της επίσημης συνεργασίας του ΔΙΚΤΥΟΥ με το FEPS.

D΄Alema Massimo πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Προοδευτικών Μελετών

Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα γεννήθηκε στη Ρώμη. Ξεκίνησε σπουδές φιλοσοφίας στην Scuola Normale Superiore di Pisa, τις οποίες όμως δεν ολοκλήρωσε. Παντρεύτηκε την Linda Giuva, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σιένας, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

Η πρώτη πολιτική κίνηση του Μάσιμο ντ' Αλέμα έγινε στη δεκαετία του 1970, όταν εξελέγη γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας Νέων Κομμουνιστών. Αργότερα εξελίχθηκε σε σημαίνον στέλεχος του Ιταλικού Κ.Κ., μέρος του οποίου σχημάτισε το 1991 το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς (PDS) και το 1998 τη «Δημοκρατική Αριστερά» (DS), το σημερινό του κόμμα. Το 1998 έγινε πρωθυπουργός, ως αρχηγός του αριστερού «Συνασπισμού της Ελιάς», διαδεχόμενος τον Ρομάνο Πρόντι.

Σε όλη την περίοδο της κομματικής του καριέρας, ιδίως κατά τη μετάβαση από «Κομμουνιστικό Κόμμα» (PCI) σε «Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς» (PDS), ο ντ'Αλέμα υποστήριξε την αποκοπή από τις κομμουνιστικές ρίζες και τη μετεξέλιξη του κόμματος σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Υπήρξε Διευθυντής της εφημερίδας «L'Unità», οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος και σήμερα της «Δημοκρατικής Αριστεράς».

Διετέλεσε Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς από το 2004 μέχρι την παραίτησή του λόγω της εκλογής του στο Ιταλικό Κοινοβούλιο. Προτάθηκε για Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας μετά την εκλογική νίκη του Ρομάνο Πρόντι στις εκλογές του 2006, αλλά ο ίδιος αποσύρθηκε και υποστήριξε τον Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος και εξελέγη.

Διαμαντοπούλου Άννα Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη - πρώην Επιτροπος ΕΕ - πρώην Υπουργός

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πτυχιούχος πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη. Έχει θητεύσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο συνολικά για 11 έτη. Από το 1999 έως το 2004 ήταν Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από το 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2012 ήταν Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και στη συνέχεια έως τις εκλογές του Μαΐου 2012, Υπουργός Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είναι Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ήταν η υποψήφια της Ελλάδος για τη θέση της Γενικής Γραμματέως του ΟΟΣΑ, όπου κατέλαβε την τρίτη θέση.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει ενεργή παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των think tanks “Friends of Europe” και “Notre Europe - Jacques Delors Institute”. Έχει επίσης διατελέσει Πρόεδρος του Forum του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την Κοινωνική Ευρώπη. Το σχολικό έτος 2012 -2013 δίδαξε Εφαρμοσμένη Ευρωπαϊκή πολιτική στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Harvard Kennedy School (Fisher Family Fellow).

Προσωπική ιστοσελίδα της Άννας Διαμαντοπούλου

Μεμής Χρήστος Δημοσιογράφος - Αρχισυντάκτης, protagon.gr

Ο Χρήστος Μέμης είναι αρχισυντάκτης του Protagon.gr. Στην καριέρα του στα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης που υπερβαίνει τα 35 χρόνια, έχει υπάρξει, μεταξύ άλλων, διευθυντής και αρχισυντάκτης των εφημερίδων ΤΟ ΒΗΜΑ (1996-2009) και ΤΑ ΝΕΑ (2010-2014), καθώς και γενικός διευθυντής του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Παλαιότερα, ήταν διευθυντής ειδήσεων στην ΕΡΤ.

Σχετικές ομιλίες