Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προοπτικές μόνιμων μαγνήτων υψηλής απόδοσης: εφαρμογές και νέα υλικά

Γκιόκας Μαργαρίτης

6 Ιουλίου 2018

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 25:07 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 172
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Γκιόκας Μαργαρίτης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
06/07/2018

Διάρκεια
25:07

Εκδήλωση
53ο Θερινό Σχολείο του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Χώρος
ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Διοργάνωση
Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος

Κατηγορία
Φυσική

Ετικέτες
Θερινό Σχολείο 2018, μόνιμος μαγνήτης

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση, διοργάνωσε από 2 έως 13 Ιουλίου 2018 το 53ο Θερινό Σχολείο προσανατολισμού και ενημέρωσης, που απευθύνεται σε πτυχιούχους και τελειόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Την πρώτη εβδομάδα, τις πρωινές ώρες, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος από διακεκριμένους επιστήμονες. Οι απογευματινές διαλέξεις κάλυψαν τις παρακάτω θεματικές περιοχές:
 

1. Επιστήμες Υγείας,

2. Πληροφορική,

3. Ενέργεια – Περιβάλλον – Ασφάλεια,

4. Νανοτεχνολογία και Συγχρονα Υλικά,

5. Υψηλές Ενέργειες, Πυρηνική Φυσική, Πυρηνική Τεχνολογία και Εφαρμογές.

Το Blod βιντεοσκόπησε και δημοσιεύει τις ομιλίες γενικού θεματικού ενδιαφέροντος και τις ομιλίες της θεματικής ενότητας "Νανοτεχνολογία και Σύγχρονα Υλικά".

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Θερινού Σχολείου έμφαση δόθηκε στην οικονομική διάσταση της γνώσης. Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου η SingularityU Greece φιλοξένησε στον Δημόκριτο μια Ημερίδα για τις Εκθετικές Τεχνολογίες, όπου συζητήθηκε η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τα έξι Ds που επηρεάζουν τον κόσμο, το μέλλον των θέσεων εργασίας και οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και πώς αυτές ευδοκιμούν σε έναν εκθετικά μεταβαλλόμενο κόσμο.

Η ημέρα έκλεισε με την Ημερίδα Μεταπτυχιακών Σπουδών με αναλυτική ενημέρωση για υπάρχοντα Μεταπτυχιακά και δυνατότητες υποτροφιών.

Γκιόκας Μαργαρίτης Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος

Ο Μαργαρίτης Γκιόκας είναι Πτυχιούχος (1978) και κάτοχος Master (1985) του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Τιράνων. Έχει διδάξει στη βαθμίδα του Λέκτορα και του Επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ελμπασάν στην Αλβανίας στο διάστημα 1985-1992. Εξειδικεύθηκε στο Πανεπιστήμιο Paris 6 το 1985 ως υπότροφος της UNESCO (D. E. A. -Sciences des matériaux) και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το 1999. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Μποδοσάκη το 1994, συνεργαζόμενος ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος στο διάστημα 1995-2006 και ταυτόχρονα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το διάστημα 2000-2001, επισκέπτης ερευνητής στο Institute MASPEC Πάρμα, Ιταλία to 1995, στο Πανεπιστήμιο της Σόφιας το 1997, στο University of Delaware, USA to 2013 (IRSES) και το 2007 κατείχε την θέση Ειδικού Επιστήμονα στο ΙΕΥ.

Η δραστηριότητα του εστιάζεται στην σύνθεση, το χαρακτηρισμό και τη μελέτη σκληρών μαγνητικών και νανοδομικών υλικών, νανοσύνθετων μαγνητών και εφαρμογών στη νανοτεχνολογία, καθώς και τη σύνθεση υδριδίων για αποθήκευση υδρογόνου και εφαρμογών στην ενέργεια. Έχει δημοσιεύσει 56 εργασίες σε περιοδικά με κριτές, άλλες 19 στα Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων και 24 στα Πρακτικά ελληνικών συνεδρίων με 498 αναφορές στις εργασίες, σε σύνολο 46 παρουσιάσεων σε διεθνή συνέδρια. Το διάστημα 2006-2008 διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος στο πρόγραμμα συνεργασίας Ελλάδας –Ρουμανίας, το 2008-2014 υπεύθυνος μαγνητικών μετρήσεων στο πρόγραμμα Σύντηξης, το 2012-2014 επιστημονικός υπεύθυνος στο πρόγραμμα συνεργασίας  Ελλάδας –Ρουμανίας  “Ανάπτυξη Προηγμένων Υλικών και Διεργασιών για Αποτελεσματική Αποθήκευση του Υδρογόνου”. Από το 2012 εργάζεται για το πρόγραμμα REFREEPERMAG, (Υπεύθυνος Δ. Νιάρχος) που έχει βραβευτεί ως  Best “On-Going-Project Award” of FP7. Ήταν στην οργανωτική επιτροπή στο διεθνές συνέδριο REPM-2008 (Κρήτη) και JEMS-2013, Ρόδος. Είναι κριτής στα περιοδικά “ΙΕΕΕ-Intermag transactions”, "Journal of Alloys and compounds”, "Journal of Phys. D", "Scientific Reports", "Modern PhysicLetters", "Mat. Sci. Eng ", ISRN.

Σχετικές ομιλίες