Στουρνάρας Γιάννης
Βέττας Νίκος
Ντεμιάν Ηλίας
Ζερεφός Χρήστος
Ξεπαπαδέας Αναστάσιος
Αντωνακάκη Θεοδώρα
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
14/02/2023
Διάρκεια
01:22:24
Εκδήλωση
Παρουσίαση αποτελεσμάτων μελέτης με θέμα: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις και προοπτικές για την ελληνική οικονομία
Χώρος
Τράπεζα της Ελλάδος
Διοργάνωση
Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)
Τράπεζα της Ελλάδος
Κατηγορία
Περιβάλλον, Οικονομία
Ετικέτες
κλιματική αλλαγή, προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, προκλήσεις, προοπτικές, ελληνική οικονομία
Το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών, με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπόνησε μελέτη για τις προκλήσεις που απορρέουν από την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές χρηματοδότησης των σχετικών δράσεων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης και συζητήθηκε η σημασία της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την Ελλάδα.
H παρουσίαση της μελέτης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023 στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννης Στουρνάρας και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Βέττας.
Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσίασε ο κ. Ηλίας Ντεμιάν, Επικεφαλής Τμήματος Περιβαλλοντικών Οικονομικών, ΙΟΒΕ.
Ακολούθησε συζήτηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή με τη συμμετοχή των:
Χρήστου Ζερεφού, Γενικού Γραμματέα Ακαδημίας Αθηνών, Συντονιστή ΕΜΕΚΑ, Εθνικού Εκπροσώπου για την Κλιματική Αλλαγή
Αναστασίου Ξεπαπαδέα, Καθηγητή Πανεπιστημίου της Μπολόνια, Ομότιμου Καθηγητή Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλους Συντονιστικής Ομάδας ΕΜΕΚΑ
Νίκου Βέττα, Γενικού Διευθυντή του ΙΟΒΕ, Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και
Θεοδώρας Αντωνακάκη, Διευθύντριας του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 1956. Αποφοίτησε από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1978. Απέκτησε Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό τίτλο (MPhil 1980, DPhil 1982) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην Οικονομική Θεωρία και Πολιτική. Ήταν Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1982 έως το 1986. Παράλληλα, εργάστηκε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ειδίκευση στην αγορά του πετρελαίου και τις συνέπειες των πετρελαϊκών κρίσεων στη διεθνή οικονομία. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εργάστηκε ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε θέματα Δημοσίων Επιχειρήσεων και Εισοδηματικής Πολιτικής (1986-1989) και της Τράπεζας της Ελλάδος (1989-1994) σε θέματα Νομισματικής Πολιτικής.
Είναι Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (με αναστολή καθηκόντων από τον Ιούνιο του 2012). Έχει διδάξει επί σειρά ετών Μακροοικονομία και Οικονομική Πολιτική. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά σε θέματα Μακροοικονομίας, Θεωρίας της Βέλτιστης Φορολόγησης, Δυναμικής του Δημόσιου Χρέους, Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, Ενεργειακών Οικονομικών, Νομισματικής Πολιτικής, Στρεβλώσεων των Χρηματοπιστωτικών Συστημάτων. Τα επιστημονικά και επαγγελματικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους ακόλουθους τομείς: οικονομική θεωρία, οικονομική πολιτική, διεθνή οικονομικά, νομισματική πολιτική, ενεργειακά οικονομικά, δημόσια οικονομικά, αξιολόγηση επενδύσεων, επιπτώσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στην Ελληνική οικονομία.
Ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Οικονομικών, από το 1994 έως τον Ιούλιο του 2000, συμμετείχε στο σχεδιασμό της μακροοικονομικής και διαρθρωτικής πολιτικής, εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη Νομισματική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από το 1994 έως το 1997 ήταν Αντιπρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου, ενώ από το 1998 έως τον Ιούλιο του 2000 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Από το 2000 μέχρι το 2004 ήταν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Από το 2005 έως τον Αύγουστο του 2008 ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στην ΚΑΠΠΑ Χρηματιστηριακή.
Διετέλεσε Επιστημονικός Διευθυντής και κατόπιν Γενικός Διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2012.
Διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση του Μαΐου 2012.
Διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών από τον Ιούλιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2014.
Από τις 27 Ιουνίου του 2014 είναι Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο του 2020 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Είναι επίτιμο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Κλασικής Μουσικής «Ευτέρπη».
Γενικός διευθυντής στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών από το 2013. Καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικovoμικής Επιστήμης και μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος. Kάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως Αναπληρωτής Καθηγητής στο Duke University στις ΗΠΑ και Επισκέπτης Καθηγητής στο ΙNSEAD στη Γαλλία και τη Σιγκαπούρη. Είναι Associate Editor του International Journal of Industrial Organization, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του European Association for Research in Industrial Economics και Ερευνητικός Εταίρος στο Centre for Economic Policy Research του Λονδίνου, ενώ έχει υπάρξει Associate Editor του Journal of the European Economic Association και του Journal of Industrial Economics. Έχει υπηρετήσει ως τακτικό μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και μέλος του European Advisory Group for Competition Policy της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δημοσιεύσεις στο International Economic Review, European Economic Review, Rand Journal of Economics, Review of Economic Studies και άλλα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά. Συνδιοργανωτής από το 2002 του Conference for Research on Economic Theory and Econometrics και εκ των επιμελητών του Beyond Austerity (MIT Press, 2017) - Πέρα από τη Λιτότητα (ΠΕΚ, 2017). Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αναπτυξιακού Σχεδίου («Επιτροπής Πισσαρίδη») για την Ελληνική Οικονομία, 2020.
Ως ερευνητής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ (2009-2022) και επικεφαλής της μονάδας περιβαλλοντικών οικονομικών (2023-) έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ερευνών σχετικών με θέματα μικροοικονομικής ανάλυσης & πολιτικής και οικονομικών του περιβάλλοντος. Την περίοδο 2018-2022 διαχειρίστηκε έργα που σχετίζονται με τα περιβαλλοντικά οικονομικά στα οποία συμμετείχε το ΙΟΒΕ ως μέλος του Climate KIC Ελλάδος. Παράλληλα, είναι συντονιστής της εξωτερικής ομάδας παρακολούθησης του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βουλγαρία για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει συνεργασθεί με διεθνείς οργανισμούς (UNEP, ΙΜΟ) σε έρευνες σχετικές με τη βιοποικιλότητα στην παράκτια ζώνη, την κυκλική οικονομία, και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Είναι περιβαλλοντολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και πολιτικής (Lund University, Σουηδία) και εφαρμοσμένων οικονομικών (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Ο Χρήστος Ζερεφός είναι Γενικός Γραμματεύς της Ακαδημίας Αθηνών και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει διατελέσει Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Μινεσότα ως Fulbright Scholar, Πρόσεδρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο. Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της Academia Europaea, της Νορβηγικής Ακαδημίας, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών, της Ρωσικής Ακαδημίας Φυσικών Επιστημών κ.α. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Ελληνικού Ιδρύματος για την Έρευνα και την Καινοτομία (ΕΛΙΔΕΚ). Ο κ. Ζερεφός είναι παγκοσμίως γνωστός για τις έρευνές του σχετικά με τις μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο Αναστάσιος Ξεπαπαδέας είναι Καθηγητής Οικονομικών στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και Ομότιμος Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο διετέλεσε Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών Επιστημών, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος. Υπήρξε επίσης Καθηγητής Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Ινστιτούτων μεταξύ των οποίων Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne, University of Helsinki, Université Louis Pasteur Strasbourg, University of Venice, European University Institute και International Centre for Theoretical Physics. Έχει Διδακτορικό Δίπλωμα και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στα Οικονομικά από το Οικονομικό Τμήμα του University of Manchester και Πτυχίο Οικονομικών Επιστημών από το Έθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι διεθνές μέλος της Ακαδημίας Επιστήμων των ΗΠΑ (US National Academy of Sciences) και μέλος panel του European Research Council. Υπήρξε Πρόεδρος της European Association of Environmental and Resource Economists και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Beijer International Institute of Ecological Economics της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. Είναι co-editor του περιοδικού Environmental and Resource Economics, μέλος της Editorial Committee του περιοδικού Annual Review of Resource Economics και article editor για το περιοδικό Proceedings of the Νational Academy of Sciences. Υπήρξε editor-in-chief του περιοδικού Environment and Development Economics, ενώ έχει διατελέσει co-editor του Journal of Environmental Economics and Management. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 110 άρθρα σε κορυφαία διεθνή περιοδικά όπως American Economic Review, Science; Management Science, PNAS, Journal of Public Economics, European Economic Review και Journal of Environmental Economics and Management, και πάνω από 40 άρθρα σε συλλογικούς τόμους. Έχει εκδώσει σε διεθνείς και ελληνικούς εκδοτικούς οίκους, τέσσερα βιβλία ως συγγραφέας και πέντε ως επιμελητής έκδοσης.
Η Θεοδώρα Αντωνακάκη, Διευθύντρια του Κέντρου Κλιματικής Αλλαγής και Βιωσιμότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), συντονίζει το έργο της ΤτΕ σχετικά με το κλίμα καθώς και την έρευνα στο πλαίσιο της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ). Παράλληλα, εκπροσωπεί την ΤτΕ στο Δίκτυο Κεντρικών Τραπεζών και Εποπτικών Αρχών για ένα Πράσινο Χρηματοοικονομικό Σύστημα (NGFS) και στο νεοσύστατο Φόρουμ του Ευρωσυστήματος για την Κλιματική Αλλαγή.
Είναι μέλος της Ομάδας Εργασίας, του Υπουργείου Οικονομικών, για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση και την Πράσινη Οικονομική Μετάβαση και έχει εργασθεί ως σύμβουλος μελετών σε σημαντικό αριθμό διεθνών έργων σχετικών με τη βιωσιμότητα, τον πολεοδομικό, αστικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, ενώ για το έργο της έχει βραβευθεί από την Europa Nostra και το Υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας.
Έχει αποφοιτήσει από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το University of London, όπου διετέλεσε Επίτιμη Ερευνήτρια.
Έχει δώσει διαλέξεις στο Syracuse University, στο University of Stirling και στο School of Nordic Urban Design ενώ έχει διδάξει και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει δημοσιεύσει σε περιοδικά με κριτές και άλλες εκδόσεις ενώ έχει γράψει κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους.