Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πρόσβαση και Χρήση των Υπηρεσιών Υγείας από τους Μετανάστες στην Ελλάδα. Οικονομικά Δεδομένα Χρήσης Υπηρεσιών Υγείας σε ένα Νοσοκομείο Αναφοράς

Αναστόπουλος Γιώργος

5 Ιουνίου 2015

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 19:08 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 895
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /

Εισαγωγή: Η ισότιμη πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία και στην επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για τη δημόσια υγεία, όπως επίσης και στοιχείο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο αυξανόμενος αριθμός των μεταναστών και οι προκλήσεις για τα συστήματα υγείας των χωρών υποδοχής εντείνουν το ενδιαφέρον για την υγειονομική φροντίδα του πληθυσμό αυτού.
 

Σκοπός: Στόχος της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει τα πρότυπα χρήσης και τα πιθανά εμπόδια στην πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα. Επιπλέον, μελετάται το υγειονομικό προφίλ και το κόστος των υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας των μεταναστών στην Ελλάδα.
 

Υλικό και Μέθοδος: Πρόκειται για συγχρονική μελέτη. Το δείγμα αποτελείται από 446 μετανάστες από διάφορες χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου 2012 έως 30η Απριλίου 2013. Για την αποτύπωση του υγειονομικού προφίλ των νοσηλευομένων μεταναστών και το κόστος νοσηλείας τους στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε συστηματική διερεύνηση των δεδομένων του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ». Συνολικά, για το 2012, καταγράφηκαν 4.297 εισαγωγές μεταναστών.
 

Αποτελέσματα: Η μέση ηλικία του πληθυσμού της μελέτης ήταν 36,6 έτη (10,94), ενώ η μέση διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα ήταν 9,5 έτη (7,07). Το 35,7% των μεταναστών καταγόταν από την Αλβανία και το 33,6% από το Αφγανιστάν. Μόλις το 57,0% διέθετε βιβλιάριο υγείας σε ισχύ, αν και η συντριπτική πλειοψηφία διέθετε νομιμοποιητικά έγγραφα (85,7%). Oι κυριότερες ασθένειες που παρουσίαζαν ήταν η υπέρταση (11,5%) και τα ψυχικά νοσήματα (10,7%). Αναφορικά με τη χρήση δημόσιων υπηρεσιών υγείας, το 22,9% των μεταναστών επισκέφθηκαν ΤΕΠ και το 12,0% αυτών νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο. Το 17,8% των μεταναστών είχε επισκεφθεί ιδιώτη ιατρό και μόλις το 5,0% αυτών νοσηλεύθηκαν σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Ως σημαντικότερα εμπόδια πρόσβασης για τους μετανάστες αναφέρθηκαν τα προβλήματα επικοινωνίας και οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», για το έτος 2012, η μέση ηλικία των νοσηλευομένων μεταναστών ήταν τα 55,2 έτη. Οι περισσότεροι μετανάστες κατάγονταν από την Αλβανία (39,3%). Η πλειοψηφία των μεταναστών ήταν ασφαλισμένοι και διέθεταν ιατροφαρμακευτική κάλυψη (89,1%). Ο μέσος όρος νοσηλείας ήταν 3,23 ημέρες (7,78). Οι νεοπλασίες βρέθηκαν ως η συχνότερη κατηγορία νόσου κατά ICD-10 (38,30%). Το μέσο κόστος νοσηλείας ανέρχεται σε 841,06 ευρώ (1.790,27) και το συνολικό κόστος της νοσηλείας των μεταναστών έφτασε στα 3.540.011 ευρώ. Επίσης, το 21,2% των εξόδων νοσηλείας παρέμεινε ακάλυπτο και το 3,1% αυτών πληρώθηκε ιδιωτικά.
 

Συμπεράσματα: H ενδυνάμωση και η διευκόλυνση της πρόσβασης των μεταναστών στην υγειονομική φροντίδα στην Ελλάδα κρίνεται απαραίτητη. Τα προβλήματα επικοινωνίας καταγράφονται ως το πιο σημαντικό πρόβλημα για τους μετανάστες, που εμποδίζει την πρόσβαση τους στην υγειονομική φροντίδα. Επιπλέον, η βελτίωση της πρόσβασης των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας θα συντελεστεί μέσω της αύξησης της ασφαλιστικής κάλυψης και της γνώσης των μεταναστών για τις διαθέσιμες υπηρεσίες υγείας. Τέλος, το υψηλό ποσοστό εκκρεμών οφειλών στα νοσοκομεία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την εξυγίανση των οικονομικών τους. Η καταχώρηση των διαγνώσεων μέσω της στατιστικής ταξινόμησης ICD-10 και η τιμολόγηση μέσω των αντίστοιχων ΚΕΝ θα συμβάλλει στην εξαγωγή μετρήσιμων αποτελεσμάτων και θα συμβάλει στην άμεση επίλυση τυχών προβλημάτων. Η χρονική συγκυρία αποτελεί πρόκληση, εξαιτίας της τρέχουσας οικονομικής κρίσης και της ανόδου της αντιμεταναστευτικής ρητορικής σε όλη την Ευρώπη.

Αναστόπουλος Γιώργος PhD, Οικονομολόγος, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το 2008, αποφοίτησε ως Οικονομολόγος από το Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΣΟΕ), με κατεύθυνση τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Οικονομικά, όπου και του απονεμήθηκε υποτροφία για την επίδοση του (2008-2010). Αποφάσισε να ολοκληρώσει τις σπουδές του σε διδακτορικό επίπεδο και ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Οργάνωσης & Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Οκτώβριο του 2014.

Στον επαγγελματικό στίβο, τα πρώτα του βήματα πραγματοποιήθηκαν στον Τραπεζικό κλάδο, και συγκεκριμένα στην Τράπεζα Κύπρου τα έτη 2007-2008. Από τα τέλη του 2008 έως και σήμερα, εργάζεται στο Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, αρχικά στις οικονομικές υπηρεσίες, στη συνέχεια ως υπεύθυνος Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων του φορέα και πλέον ως Επιστημονικός Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή. Ακόμη, έχει οριστεί εκπρόσωπος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην ομάδα εργασίας των Εθνικών Εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα Υγείας 2014-2020. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε σειρά μελετών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γεννήθηκε το 1985 στο Βόλο και κατοικεί στους Θρακομακεδόνες.

Σχετικές ομιλίες