Σιώμος Κωνσταντίνος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
08/12/2017
Διάρκεια
25:04
Εκδήλωση
Ψυχιατροδικαστική, Ψυχοπαθολογία, Ψηφιακή εποχή
Χώρος
Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας
Διοργάνωση
Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία
Κατηγορία
Ψυχολογία / Ψυχική Υγεία, Κοινωνικά θέματα, Επικοινωνία
Ετικέτες
ψυχιατροδικαστική, ψυχοπαθολογία, ψηφιακή εποχή, διαδίκτυο, αυτοκτονική συμπεριφορά
Η Ελληνική Ψυχιατροδικαστική Εταιρεία στην ημερίδα της με θέμα "Ψυχιατροδικαστική, Ψυχοπαθολογία, Ψηφιακή εποχή" πραγματεύθηκε θέματα Ψυχιατροδικαστικής που δημιουργούνται στην σύγχρονη εποχή με την χρήση του διαδικτύου που επιτείνει και αναδεικνύει νεωτερικές μορφές διαταραχών συμπεριφοράς και παραβατικότητας.
Στην πρώτη στρογγυλή τράπεζα, μετά από παρουσιάσεις της Ειδικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και της ανάδειξης των ψυχιατρικών συνιστωσών της χρήσης του διαδικτύου, η προβληματική εστιάστηκε στην ανάγκη προφύλαξης των νέων που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι και της ανάγκης επικοινωνίας ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οικογένειας για να προληφθεί η παθολογική χρήση του διαδικτύου και η εξάρτηση.
Η Ψυχιατροδικαστική έχει ως σταθερό κεντρικό άξονα του ενδιαφέροντος της την σχέση της μείζονας ψυχικής διαταραχής με της βίας και σε αυτό εστιάστηκε η κεντρική διάλεξη της ημερίδας παρουσιάζοντας τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα αλλά και στοιχεία από την χώρα μας.
Η στρογγυλή τράπεζα με την οποία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας επανήλθε στον χώρο του διαδικτύου με εστιασμένες παρουσιάσεις ειδικές για τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την παραβατική χρήση του. Αναλύθηκε από κοινωνιολογικής πλευράς η σχέση της εξάρτησης και του διαδικτύου και οι κίνδυνοι που συνεπάγεται και στην συνέχεια πως ψυχικές διαταραχές όπως η κοινωνική φοβία μπορεί να οδηγήσει σε συμπεριφορές που ενώ φαίνεται πως καλύπτουν το πρόβλημα στην πραγματικότητα το επιτείνουν. Τέλος, η σχέση του διαδικτύου με την παιδική πορνογραφία και την παιδοφιλία αναλύθηκε από ψυχιατροδικαστική σκοπιά με βάση τα δεδομένα καθώς σημαντικό ζητούμενο είναι αν η διαδικτυακή ενασχόληση με την παιδική πορνογραφία που είναι έγκλημα από μόνη της σχετίζεται ή οδηγεί στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση.
Ο Κωνσταντίνος Σιώμος είναι Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: "Εθισμός των
εφήβων στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές και το Διαδίκτυο: Ψυχιατρικά συμπτώματα και διαταραχές ύπνου". Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος εξειδίκευσης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική. Υπήρξε υπεύθυνος σχεδιασμού και οργάνωσης, του πρώτου στην Ελλάδα Ειδικού Ψυχιατρικού Ιατρείου για τον εθισμό στο Διαδίκτυο, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Έχει μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία της διαταραχής εθισμού στο διαδίκτυο, καθώς ανέλαβε την διαχείριση πολυάριθμων κλινικών περιπτώσεων εθισμένων εφήβων. Διδάσκει στο ΜΠΣ των εξαρτήσεων του τμήματος της Ιατρικής στο ΕΚΠΑ. Έχει πάνω από 30 δημοσιεύσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Επιστημονικά Περιοδικά και πολυάριθμες ανακοινώσεις σε Διεθνή και Ελληνικά Συνέδρια. Επίσης, είναι αξιολογητής επιστημονικών ερευνών σχετικών με τα θέματα του διαδικτύου.
Έχει αναλάβει ως επιστημονικά υπεύθυνος ερευνητικές και επιμορφωτικές δράσεις, σε συνεργασία με την Προεδρία της Δημοκρατίας (2016), το Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής (2016), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (2014), τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας Ελλάδας και Κύπρου (2011 και 2012) και από το 2011 συμμετέχει σε επιμορφώσεις του κοινού σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο από το 2008.
Επίσης οργάνωσε τα 5 Διεθνή Συνέδρια της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυo.
Επιμελήθηκε την έκδοση τριών συλλογικών έργων με θέματα α) Έρευνα-πρόληψη-αντιμετώπιση των κινδύνων στη χρήση του διαδικτύου
(2011), β) Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (εκδόσεις Λιβάνη 2012) και γ) Οφέλη και κίνδυνοι στη χρήση του διαδικτύου (2013).
Ο Κωνσταντίνος Σιώμος σήμερα εργάζεται ως Ψυχίατρος παιδιών και εφήβων στις πόλεις των Αθηνών και της Λάρισας όπου διατηρεί ιδιωτικά ιατρεία.