Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στην Αμφίπολη

Δαμάσκος Δημήτρης

10 Μαρτίου 2025

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 01:08:46 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 30
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Δαμάσκος Δημήτρης

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
10/03/2025

Διάρκεια
01:08:46

Εκδήλωση
Έκθεση «ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΧΡΥΣΟ. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους»

Χώρος
Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Διοργάνωση
Μουσείο Μπενάκη

Κατηγορία
Αρχαιολογία

Ετικέτες
χρυσός, αρχαία Ελλάδα, κοσμηματοποιία, κόσμημα, ελληνιστική περίοδος, Αμφίπολη, ανασκαφικές έρευνες

Το Μουσείο Μπενάκη διοργανώνει μια σειρά διαλέξεων με αφορμή την έκθεση «ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΧΡΥΣΟ. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους». Η δεύτερη ομιλία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10/03/2025, με ομιλητή το Δημήτρη Δαμάσκο, Καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο των Πατρών και θέμα Πρόσφατες ανασκαφικές έρευνες στην Αμφίπολη.

Λίγα λόγια για την έκθεση

Στη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου, μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η κοσμηματοτεχνία έφτασε στο απόγειό της.

Ποια μηνύματα μετέφερε η εικονογραφία των κοσμημάτων αυτής της εποχής; Τι είδους κοσμήματα επέλεγαν τα μέλη της αριστοκρατίας; Πώς στόλιζαν τις νύφες πριν από τον γάμο; Ποια κοσμήματα συνόδευαν τους ενήλικους νεκρούς και ποια τους άωρους; Πώς κατασκευάζονταν αυτά τα εξαιρετικά δείγματα της αρχαίας χρυσοχοϊκής τέχνης; Μπορεί η ελληνιστική παράδοση να εμπνεύσει σύγχρονους δημιουργούς;

Αυτά και ακόμη περισσότερα ερωτήματα διερευνά η έκθεση «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους».

Με τη συμμετοχή 30 μουσείων και εφορειών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και πέντε μουσείων από το εξωτερικό, παρουσιάζονται μοναδικά σύνολα χρυσών κοσμημάτων της ελληνιστικής περιόδου (323-30 π.Χ.). Μεταξύ τους, και ένα μεγάλο μέρος των περίτεχνων κοσμημάτων του «Θησαυρού της Θεσσαλίας/Καρπενησίου», που βρίσκεται μοιρασμένος ανάμεσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και το Μουσείο Μπενάκη. Για πρώτη φορά το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει χρυσοχοϊκά εργαλεία από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη του 2ου αι. π.Χ., ενώ πλούσιο εποπτικό υλικό με βίντεο και animation, σχετικό με τις βασικές τεχνικές κατασκευής των ελληνιστικών κοσμημάτων, θα συνοδεύει την έκθεση. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα προβάλλεται βίντεο με την ανακατασκευή τμημάτων ενός βαρύτιμου διαδήματος στο Μουσείο Μπενάκη ˗ αποτέλεσμα πολύχρονων πειραματισμών και μελέτης ˗ από τον Άκη Γκούμα, κοσμηματοποιό και μελετητή αρχαίων τεχνικών.

Σύγχρονες δημιουργίες των Peter Bauhuis, Άκη Γκούμα, Patrick Davison, Pura Ferreiro, Αναστασίας Κανδαράκη, Lucia Massei, Δημήτρη Νικολαϊδη και Δέσποινας Πανταζοπούλου, εμπνευσμένες από κοσμήματα του Μουσείου Μπενάκη, θα εκτίθενται στον ίδιο χώρο.

Δαμάσκος Δημήτρης Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Ο Δημήτρης Δαμάσκος είναι καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ και είναι διδάκτορας κλασικής Αρχαιολογίας του Freie Universität Berlin. Έχει εργαστεί ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στη Συλλογή Γλυπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και είχε αναλάβει για χρόνια την έκδοση του ετήσιου επιστημονικού περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη. Το 2010 ήταν επισκέπτης ερευνητής στο Μουσείο Kelsey του Πανεπιστημίου του Michigan.

Από το 2019 διευθύνει με τη Δημητρία Μαλαμίδου την ανασκαφή στην ακρόπολη της Αμφίπολης (https://amphipolisproject.org/). Η Μακεδονία βρίσκεται στον πυρήνα των ερευνητικών του ενδιαφερόντων. Έχει συγγράψει τόμο για τα γλυπτά στο Μουσείο της Καβάλας (2013) και πολλά άρθρα που αφορούν την τοπογραφία της Μακεδονίας και τη γλυπτική της.

Από το φθινόπωρο του 2023 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μουσείου Fitzwilliam του Cambridge στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία με το Μουσείο CSMVS, Mumbai με θέμα Ancient Worlds Project. Είναι Εταίρος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής, και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Σχετικές ομιλίες