Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Προσφυγική εμπειρία και Νοσταλγικός Αποπροσανατολισμός

Παπαδόπουλος Ρένος, Γιωτσίδη Βασιλική

25 Φεβρουαρίου 2022

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 00:29:15 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 113

Το Τμήμα Ψυχολογίας και το Εργαστήριο Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχοπαθολογίας, Κοινοτικής Ψυχιατρικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας - Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών διοργάνωσαν ημερίδα με τίτλο «Το προσφυγικό φαινόμενο στην Ελλάδα και την Ευρώπη σήμερα: Πολλαπλές προσεγγίσεις». 

2η Κεντρική Ομιλία

Ρένος Παπαδόπουλος, Καθηγητής Αναλυτικής Ψυχολογίας, Δ/ντής, Κέντρο για το Τραύμα, το Άσυλο και τους Πρόσφυγες, Πανεπιστήμιο του Essex (ΗΒ)
Προσφυγική εμπειρία και Νοσταλγικός Αποπροσανατολισμός

Ο συχνά χρησιμοποιούμενος όρος «προσφυγική εμπειρία» προσπαθεί να προσεγγίσει ένα φαινόμενο με γενικό, αφηρημένο τρόπο χωρίς να το συνδέει με τις συγκεκριμένες συνθήκες και άτομα που το καθορίζουν. Ο όρος «ακούσια αποικεσία» προτείνεται για την ακριβή κατανόηση των εμπειριών ανθρώπων που εγκατέλειψαν παρά τη θέλησή τους τον «οικείο χώρο» τους εξαιτίας ποικίλων λόγων και αναταραχών. Ο «οικείος χώρος» ορίζεται ως ο συστημικός κόμβος σχέσεων ανάμεσα σε: χώρο, χρόνο και σχέσεις. Η ταυτότητα του ατόμου αποτελείται από δυο αλληλοσυνδεόμενες ολότητες απτὠν/αισθητών και μη απτὠν/μη αισθητών στοιχείων. Η ολότητα των μη απτών στοιχείων αποτελεί το «μωσαϊκό υπόβαθρο ταυτότητας». Ο συγκεκριμένος συνδυασμός αυτών των δυο ολοτήτων δημιουργεί τη βιωματική αίσθηση της «οντο-οικολογικής διευθέτησης, συναρμολόγησης». Κάτω από τις καταστάσεις που δημιουργούνται όταν εκτεθούμε σε αντιξοότητα, αυτή η διευθέτηση αποσυναρμολογείται και τότε δημιουργείται ο «Νοσταλγικός Αποπροσανατολισμός», που δεν είναι ψυχιατρική διαταραχή αλλά μία σύνθετη βιωματική πραγματικότητα που προκαλεί δυσφορία, με ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων τις οποίες βιώνουμε συνήθως αρνητικά. Όμως, προσφἐρει και μοναδική ευκαιρία για αναστοχαστική στάση και δημιουργική μεταμόρφωση (αναδιάρθρωση, ανασυγκρότηση). Το Πλέγμα της Αντιξοότητας είναι ένα πλαίσιο κατανόησης του φάσματος όλων των επακολούθων όταν εκτεθούμε σε αντιξοότητα. Εκτός από τα αρνητικά και θετικά, υπάρχουν και πολλά χαρακτηριστικά που δεν αλλοιώνονται. Ονομάζουμε τα θετικά «Ανάπτυξη που ενεργοποιείται απο την Αντιξοότητα». Τα διλήμματα της Θεραπευτικής Φροντίδας σ' αυτό τον χώρο περικλείουν την «Πολιτική του Οίκτου» και την πρακτική της Θυματοποίησης. Να μην ξεχνάμε τις δύο γλώσσες: Την εύκολα κατανοητή γλώσσα της «βλάβης και επισκευής» και την γλώσσα του «ποιητικού ακατανόητου» και του Νοσταλγικού Αποπροσανατολισμού, μ' όλες τις Μεταμορφωτικές δυνατότητές τους.

Συντονίζει η Βασιλική Γιωτσίδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Παπαδόπουλος Ρένος Καθηγητής Αναλυτικής Ψυχολογίας - Δ/ντής, Κέντρο για το Τραύμα, το Άσυλο και τους Πρόσφυγες, Πανεπιστήμιο του Essex (ΗΒ)

Καθηγητής στο Τμήμα Ψυχοκοινωνικών και Ψυχαναλυτικών Σπουδών και διευθυντής του «Κέντρου για το Τραύμα, το Άσυλο και τους Πρόσφυγες» στο Πανεπιστήμιο του Essex στο ΗΒ. Είναι Επίτιμος Κλινικός Ψυχολόγος καί Συστημικός Ψυχοθεραπευτής στην κλινική Τavistock στο Λονδίνο καθώς και Εκπαιδευτής και Επόπτης Γιουγκιανός Ψυχαναλυτής και Συστημικός Ψυχοθεραπευτής σε ιδιωτική άσκηση. Ως Σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνων και άλλων διεθνών οργανισμών έχει εργαστεί σε πολλές χώρες με πρόσφυγες και άλλους επιζώντες πολιτικής βίας και βασανιστηρίων, εμπορίας ανθρώπων, καθως και καταστροφών. Διδάσκει και παρέχει εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε πολλές χώρες. Άρθρα και βιβλία του έχουν δημοσιευτεί σε δεκαέξι γλώσσες.

Γιωτσίδη Βασιλική Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η Βασιλική Γιωτσίδη είναι κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι ιδρυτικό μέλος του Εργαστηρίου Κλινικής Ψυχολογίας & Ψυχοπαθολογίας, Κοινοτικής Ψυχιατρικής και Αναπτυξιακής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (ΕΕΘΕΨΥ). Διατελεί ως συντονίστρια του Κλάδου Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) και συμμετέχει ως μέλος σε διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές εταιρείες. Διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στην Α' Ψυχιατρική Κλινική και παρέχει κλινική εποπτεία σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ. Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια βιβλίων για την ψυχοθεραπεία, την ψυχική αλλαγή και την προαγωγή της ψυχικής υγείας («Η αντίσταση στην ψυχοθεραπεία: Θεωρία, έρευνα και κλινικό έργο», «Κατακτώντας της ευημερία: Θετικές παρεμβάσεις, τεχνικές και βιωματικές ασκήσεις», «Η αφηγηματική προσέγγιση στην πράξη: Τεχνικές ενδυνάμωσης και εργαλεία αξιολόγησης της αφήγησης») και έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους και άρθρων σε διεθνή και σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.

Σχετικές ομιλίες