Πολέμη Πόπη
Πετμεζάς Σωκράτης
Αρβανιτάκης Δημήτρης
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
17/01/2014
Διάρκεια
21:59
Εκδήλωση
Συμπόσιο "Προσλήψεις και χρήσεις των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα 19ος-20ος αιώνας"
Χώρος
Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς)
Διοργάνωση
Περιοδικό Τα Ιστορικά
Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας - Πανεπιστήμιο Κρήτης
Μουσείο Μπενάκη
Εκδοτικός οίκος Μέλισσα
Κατηγορία
Ιστορία, Κοινωνικά θέματα
Ετικέτες
ρατσισμός, φυλετικές θεωρίες, Ελλάδα, 19ος αιώνας, 20ος αιώνας, φυλετισμός
Το περιοδικό Ιστορικά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων κυκλοφορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και των εκδόσεων «Μέλισσα» συνδιοργάνωσαν διήμερο Συμπόσιο με θέμα: Προσλήψεις και χρήσεις των φυλετικών θεωριών στην Ελλάδα, 19ος-20ος αιώνας.
Στόχος του συμποσίου είναι να διερευνηθούν και να συζητηθούν στην ιστορική τους διάσταση οι τρόποι με τους οποίους προσελήφθησαν οι φυλετικές θεωρίες στην Ελλάδα κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα, οι μορφές που πήραν και οι πολιτικές που παρήγαγαν στα πεδία της πολιτικής, του δικαίου, της θρησκείας, των επιστημών και της τέχνης, αλλά και ευρύτερα στη δημόσια σφαίρα.
Το συμπόσιο φιλοδοξεί να ανοίξει τη συζήτηση για τις διαδρομές που ακολούθησαν, τις αντιστάσεις που συνάντησαν και την απήχηση που είχαν σε διάφορα πεδία του δημόσιου βίου στην Ελλάδα οι ποικίλες θεωρίες, οι οποίες αναπτύχθηκαν στην Ευρώπη κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα και επιχείρησαν να κωδικοποιήσουν τις ανθρώπινες κοινωνίες και ομάδες μέσα από τα ιδιώματα της «φύσης», της «βιολογίας» και της «ιεραρχίας».
Η Πόπη Πολέμη, Επίτιμη Διδάκτορας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., είναι ιστορικός, βιβλιογράφος, δοκιμιογράφος και επιμελήτρια εκδόσεων.
Ο Σωκράτης Δ. Πετμεζάς είναι καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε στο Παρίσι στην École des Hautes Études en Sciences Sociales όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο Recherches sur l’Économie et les Finances des villages du Pélion, région d’industries rurales, ca.1750-1850 (xxvi+867 σελ.), υπό τη διεύθυνση της Ελένης Αντωνιάδη-Μπιμπίκου. Από το 1990 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ από το 2001 συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ι.Τ.Ε. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Έχει δημοσιεύσει στα ελληνικά, τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα ισπανικά θέματα σύγχρονης οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας καθώς και της ιστορίας του εθνικισμού. Από τον Μάρτιο 2005 είναι στην διοικούσα επιτροπή (management comity) του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου «Πρόγραμμα Ερευνών για τις Ευρωπαϊκές Κοινωνίες της Υπαίθρου» (Progressore : Programme de Rechereches sur les Sociétés Rurales Européennes) και συντονιστής της 4ης Ομάδας Εργασίας («το κράτος και ο κόσμος των χωρικών») που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα COST A35. Συμμετέχει μαζί με άλλους Έλληνες οικονομικούς ιστορικούς στο δίκτυο Η.Δ.Ο.ΙΣΤΟ.
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Δ. ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ είναι ιστορικός, με κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του Ιονίου, την ιστορία της τοπικής και της εθνικής ιστοριογραφίας, την ιστορία της λογιοσύνης, τις σχέσεις του ελληνικού και του ιταλικού πνευματικού κόσμου σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και των εθνικών κρατών (18ος-19ος αι.). Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει μεταφράσει έργα δοκιμιακού και ιστορικού περιεχομένου, καθώς και έργα ιστορίας των πολιτικών ιδεών, υπήρξε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και συντονιστής της επτάτομης έκδοσης «Ανδρέας Κάλβος. Έργα και Αλληλογραφία» (Μουσείο Μπενάκη, 2014-2021), είναι μέλος της Γραμματείας του επιστημονικού περιοδικού Τα Ιστορικά και από το 2000 εργάζεται στο Μουσείο Μπενάκη ως υπεύθυνος του Τμήματος Εκδόσεων.
Μεταξύ των έργων του: Κοινωνικές αντιθέσεις στην πόλη της Ζακύνθου. Το ρεμπελιό των ποπολάρων. 1628 (2001)˙ Στον δρόμο για τις πατρίδες (2010)˙ Απολογία της αυτοκτονίας (2012)˙ Η αγωγή του πολίτη. Η γαλλική παρουσία στο Ιόνιο (1797-1799) και το έθνος των Ελλήνων (2020)˙ Σπύρος Ι. Ασδραχάς. Εργογραφία και δοκιμή βιογραφίας (2021) κ.ά.