Μάνος Ιωάννης
Λασκαρίδης Πάνος
Σκέρτσος Χρήστος-Γιώργος
Κωβαίος Άγγελος
Γλώσσα
Ελληνική
Ημερομηνία
19/09/2022
Διάρκεια
01:13:17
Εκδήλωση
Εκδήλωση απολογισμού επετειακών δράσεων Πρωτοβουλίας 21
Χώρος
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διοργάνωση
Πρωτοβουλία 1821-2021
Κατηγορία
Ιστορία
Ετικέτες
Πρωτοβουλία 1821-2021, Ελληνική Επανάσταση, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρελθόν, συλλογική μνήμη, κλιματική αλλαγή, φυσικές καταστροφές, περιβάλλον, πολιτιστική κληρονομιά, κλιματική κρίση, εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, Ίδρυμα
Τον απολογισμό των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση παρουσίασε η «Πρωτοβουλία 21», σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022. Επίσης, παρουσιάστηκε και ο προγραμματισμός των μελλοντικών παρεμβάσεων.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, του πολιτισμού, των τεχνών, των επιστημών, οι επικεφαλής των 17 μελών της Πρωτοβουλίας και πλήθος προσκεκλημένων.
Την εκδήλωση τίμησε με μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό της η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Είναι ιδιαιτέρως θετική η αποτίμηση της Πρωτοβουλίας 1821-2021, από της συστάσεως της το 2018 έως σήμερα, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η πρωτοφανής υγειονομική κρίση», επισήμανε στο μήνυμα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αναφέρθηκε σε κάποιες από τις εμβληματικές δράσεις της προηγούμενης διετίας, στα πεδία του πολιτισμού, της ιστοριογραφίας, της εκπαίδευσης και των τεχνών. «Θέλησαν να υπογραμμίσουν και το πέτυχαν, ότι η γνώση του παρελθόντος και η ενίσχυση της συλλογικής μας μνήμης, συμβάλλουν τα μέγιστα στην κατανόηση του παρόντος και τον σχεδιασμό του μέλλοντος», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυρία Σακελλαροπούλου και συμπλήρωσε: «Αυτές οι δράσεις ωστόσο, δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθούν αν δεν πρυτάνευε πνεύμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, των Ιδρυμάτων και των φορέων που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία 1821-2021. Λαμπρό παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων, απέδειξε ότι η συσσωμάτωση και η σύμπραξη για έναν κοινό σκοπό, δημιουργεί μία νέα δυναμική στην πολιτισμική μας ζωή, ικανή να φέρει εις πέρας και το πλέον δυσεπίτευκτο τόλμημα».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε τη συνέχιση της συνεργασίας των Ιδρυμάτων με κύριο άξονα την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και σημείωσε: «Θέλω να σας συγχαρώ για το ανιδιοτελές κοινωφελές έργο σας και να ευχηθώ ευόδωση των προσπαθειών σας».
Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, παρευρέθηκε στην εκδήλωση και ανέφερε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του, ότι η νέα πρωτοβουλία των Ιδρυμάτων και η δραστηριοποίηση τους στο πεδίο της κλιματικής κρίσης, συμβαδίζει και λειτουργεί υποστηρικτικά με το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει βελτιώσει το πλαίσιο διεπαφής της με τα Ιδρύματα, μέσω του ψηφιακού και διοικητικού κόμβου σύζευξης αναγκών του δημοσίου για δωρεές με την προσφορά των ιδρυμάτων, e-dorees.gov.gr και υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «έχει βελτιωθεί το φορολογικό πλαίσιο μεταχείρισης των δωρεών, με απαλλαγή από τον ΦΠΑ για δωρεές σε είδος και υπηρεσίες και έκπτωση δαπανών από φορολογία εισοδήματος». Όπως ανέφερε ο κ. Σκέρτσος, «η Πρωτοβουλία 21 απέδειξε πως όταν δουλεύει ο καθένας μόνος μπορεί να πηγαίνει ταχύτερα στον προορισμό του, αλλά όταν δουλεύουμε όλοι μαζί, πηγαίνουμε όλοι μαζί μακρύτερα».
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη, κ. Πάνος Λασκαρίδης, μιλώντας εκ μέρους όλων των συνεργαζόμενων Ιδρυμάτων και φορέων, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «αν προήλθε κάτι επιπλέον από την Πρωτοβουλία, είναι η κατάρριψη του μύθου ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε». Υπό αυτό το πρίσμα, τόνισε ότι η συνεργασία δεν θα ήταν τόσο επιτυχής, αν δεν υπήρχε η σύμπνοια των επικεφαλής των Ιδρυμάτων και προσέθεσε ότι αυτή η διαπίστωση οδήγησε και στην απόφαση για τη συνέχιση της συνεργασίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Ο κ. Λασκαρίδης επισήμανε το αίσθημα χρέους προς την πατρίδα και την κοινωνία, το οποίο διαπνέει την Πρωτοβουλία και τους συντελεστές της, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για καθοριστική παράμετρο, σε μία περίοδο δύσκολη για την Ελλάδα, κατά την οποία οι κρίσεις είναι διαδοχικές και πολυδιάστατες.
Ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας, Σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα, κ. Ιωάννης Μάνος ανέφερε κατά την παρέμβασή του ότι «η Πρωτοβουλία έδωσε ένα παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων» και τόνισε: «Η συνέχεια της εμπειρίας αυτής είναι η φυσική συνέπεια των όσων μέχρι τώρα έγιναν και του πνεύματος που επικράτησε στη συνεργασία αυτή, ενός πνεύματος αλληλοσεβασμού μεταξύ της Πρωτοβουλίας, γόνιμου διαλόγου και ενότητας». Ο κ. Μάνος ανέφερε επίσης ότι «είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις δράσεις της Πρωτοβουλίας, συμπορεύονται συνεργάτες από διαφορετικούς φιλοσοφικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και δεν υπήρξε κανένα ζήτημα παρά τις διαφορετικές τους αντιλήψεις. Τούτο, γιατί όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι και συμφωνημένοι στόχοι, διαρκής συντονισμός, παρακολούθηση και αξιολόγηση των έργων και κυρίως έντιμος διάλογος, οι όποιες διαφορές λειαίνονται και είναι δεδομένη η συναντίληψη». Αναφερόμενος στις δράσεις της προσεχούς τριετίας σημείωσε: «Οι δράσεις αυτές αφορούν εμβληματικά ζητήματα που συνδέονται με τη ζωή, την υγεία, την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα, την οικονομία, την εκπαίδευση και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με δυο λέξεις θέματα που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τα οποία αφορούν και το περιβάλλον».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μάνος, «οι δράσεις χαρακτηρίζονται από πρακτικότητα και εφικτότητα και ελπίζουμε ότι θα συμβάλουν στο έργο της πολιτείας αλλά και στη συνειδητοποίηση της κοινωνίας και των νέων, για την υπαρξιακή σοβαρότητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας».
Ο Ιωάννης Μάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα πανεπιστήμια -διαδοχικά- των Παρισίων, Βρυξελλών και Γενεύης. Έχει πάρει δίπλωμα DES (Diplome d’ Etudes Superieures) στο Δημόσιο Δίκαιο και είναι διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών με διατριβή στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Υπήρξε αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών, ειδικός γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής Συλλόγων Πανεπιστημίου Αθηνών (ΔΕΣΠΑ) και αντιπρόεδρος της ΕΦΕΕ, ενώ το 1966 ο Γεώργιος Παπανδρέου τον όρισε Γραμματέα στην ΕΔΗΝ. Για την δράση του αυτή διώχθηκε και φυλακίστηκε. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας πήρε πολιτικό άσυλο στην Ελβετία.
Από το 1969 έως το 1974 εργάσθηκε ως εντεταλμένος διδασκαλίας και ερευνών στο Συνταγματικό Ελβετικό Δίκαιο, το Συγκριτικό Συνταγματικό Δίκαιο και τη Γενική Θεωρία του Κράτους στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Συνεργάτης του καθηγητή Αγγελου Αγγελόπουλου, διετέλεσε από το 1974 μέχρι το 1994 σύμβουλος Διοίκησης στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, όπου ασχολήθηκε με θέματα εκπαιδευτικά, διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων, οργανωτικά, χρηματοπιστωτικά, διεθνών σχέσεων, καθώς και με θέματα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ).
Το 1994 εξελέγη Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ομοσπονδίας και «Officer» του «Global Network of Banking Associations».
Aπό τον Ιούλιο του 2000 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2002 διετέλεσε πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Γενικής Τραπέζης της Ελλάδος. Διετέλεσε Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Σήμερα, είναι Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και Συντονιστής της «Πρωτοβουλίας 1821-2021».
Ο Πάνος Λασκαρίδης αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών το 1965, σπούδασε Μηχανολογος Μηχανικος στο ΤU Braunschweig (Γερμανία) και έκανε μεταπτυχιακό στο Λονδίνο παίρνοντας Master Ναυπηγικής.
Ο πατέρας του Κωνσταντίνος ίδρυσε το 1993 στη μνήμη της συζύγου του την Βιβλιοθήκη «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ» και ο Πάνος, από κοινού με τη σύζυγό του, αποφάσισαν να συνεχίσουν την ήδη επιτυχημένη πορεία της και να διευρύνουν τις δραστηριότητές της, εγκαθιστώντας το Ίδρυμα σε ιδιόκτητο αναπαλαιωμένο κτήριο στον Πειραιά, γενέτειρα πόλη της Καίτης Λασκαρίδη.
Την άνοιξη του 2007 συστάθηκε το κοινωφελές πολιτιστικό Ίδρυμα «Αικατερίνης Λασκαρίδη» με σκοπό την προαγωγή σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού γενικά και ιδιαίτερα των ελληνικών Γραμμάτων και της Ιστορικής και Ναυτικής Έρευνας, καθώς και η λειτουργία Βιβλιοθήκης με την επωνυμία «ΚΑΙΤΗ ΛΑΣΚΑΡΙΔΗ». Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο Πάνος Λασκαρίδης.
Ο Χρήστος-Γιώργος Σκέρτσος είναι Υπουργός Επικρατείας.
Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ - σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών την περίοδο 2014-2019.
Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα κατά την πενταετία 2009-2014, μεταξύ των οποίων αυτή του Διευθυντή του Γραφείου Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα (Ιούλιος 2012 - Ιούνιος 2014).
Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Arts) στον τομέα του Political Management and Lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.
Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.
Ο Άγγελος Κωβαίος είναι πολιτικός συντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας To Βήμα και op-ed editor των in.gr, reporter.gr, protagon.gr.
Έχει σπουδάσει Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα μέσα ενημέρωσης από το Eberhard-Karls-Universität Tübingen.
Τα τελευταία 25 χρόνια έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός, αρχισυντάκτης και αρθρογράφος στο Vima FM, την ΕΡΤ, σε περιοδικά πολιτιστικού περιεχομένου και σε τηλεοπτικά ντοκυμαντέρ.
Είναι πτυχιούχος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και fellow του DAAD.