Bodossaki Lectures on Demand
ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ

Ψηφιακό πανόραμα των μνημείων της Κομοτηνής

Νικολόπουλος Γιάννης, Παπαδοπούλου Εύη

9 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΕΣ
EXIT FULL SCREEN VIDEO & SLIDES
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 14:49 ΠΡΟΒΟΛΕΣ 513
ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ /
Ομιλητές
Νικολόπουλος Γιάννης
Παπαδοπούλου Εύη

Γλώσσα
Ελληνική

Ημερομηνία
09/09/2017

Διάρκεια
14:49

Εκδήλωση
10η Γενική Συνέλευση Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

Χώρος
Ίδρυμα Παπανικολάου, Κομοτηνή - Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας

Διοργάνωση
Σωματείο "Διάζωμα"

Κατηγορία
Πολιτιστική διαχείριση

Ετικέτες
Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πολιτιστική Διαδρομή Εγνατίας Οδού, Via Egnatia, Κομοτηνή, μνημείο

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της Ι΄ Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», η οποία φέτος πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συνέλευσης 400 μέλη και φίλοι του Σωματείου περπάτησαν πρώτοι στα βήματα της Πολιτιστικής Διαδρομής της “VIA EGNATIA”.
 

Η φετινή Γενική Συνέλευση ονομάστηκε τιμητικά «ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΟΛΥΤΙΜΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ» από το όνομα της μεγάλης χορηγού του Σωματείου. Επιπλέον, στην κα Πολυτίμη Ανδριοπούλου απονεμήθηκε τιμητικά ο τίτλος του ευεργέτη – μέλους του Σωματείου.
 

Η Ι΄ Γενική Συνέλευση ήταν αφιερωμένη στην «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ – VIA EGNATIA», ένα καινοτόμο πρόγραμμα που σχεδιάζεται από τους αρμόδιους φορείς και φέρει τη σφραγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του αείμνηστου Περιφερειάρχη, Γιώργου Παυλίδη. Στόχος του προγράμματος, το οποίο έχει ενταχθεί ως Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αν. Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020» με το ποσό των 55,2 εκ. €, είναι η ανάδειξη των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων που διαθέτει η Περιφέρεια και η σύνδεσή τους με την τοπική οικονομία.
 

Κατά την επίσκεψη των μελών του Διαζώματος στο αρχαίο θέατρο της Θάσου παρευρέθηκε η Υπουργός Πολιτισμού και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κα Λυδία Κονιόρδου.
 

Το Α΄ μέρος των εργασιών της Ι΄ Γενικής Συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή. Ο Πρόεδρος του «Διαζώματος»  κ. Σταύρος Μπένος, παρουσίασε τον απολογισμό του Σωματείου για το έτος 2017. Με κεντρικό μήνυμα «Τα μνημεία στο κέντρο της ζωής» και η «Via Egnatia ενώνει τις ζωές και τα όνειρά μας», ο κ. Μπένος αναφέρθηκε αρχικά στα δύο κορυφαία επίπεδα δράσης του Σωματείου: α) το πνευματικό – ιδεολογικό, το οποίο αφορά τη μετάβαση από το σύστημα κρατικής διαχείρισης στη διαχείριση των δημόσιων αγαθών μέσα από τη δύναμη των συνεργειών, β) το προγραμματικό επίπεδο της οικοδόμησης του προγράμματος της πολιτιστικής διαδρομής.
 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνέλευσης, σπουδαίοι αρχαιολόγοι της Βορείου Ελλάδας, οι κ.κ. Διαμαντής Τριαντάφυλλος, (Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων), Χρύσα Καραδήμα (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης), Πολυξένη Τσατσοπούλου (Επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων), και Κωνσταντίνα Καλλιντζή (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης) παρουσίασαν τον τεράστιο μνημειακό πλούτο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Νικολόπουλος Γιάννης Ηλεκτρολόγος μηχανικός - Συνιδρυτής και υπεύθυνος τεχνολογίας της ClioMuse

Ο Γιάννης Νικολόπουλος γεννήθηκε στις 8/5/1986 στην Πάτρα, φοίτησε στο Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Πατρών και σπούδασε Ηλεκτρολόγος Μηχανικός εκεί. Από πολύ νωρίς θέλησε να ενεργοποιηθεί επιχειρηματικά ιδρύοντας σε ηλικία 21 χρονών εταιρεία εκμετάλλευσης φωτοβολταϊκών πάρκων. Αργότερα, το 2011 ενεργοποιήθηκε στον τομέα ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα. Σήμερα, συνδυάζει τις 2 μεγάλες του αγάπες: τεχνολογία και πολιτισμό, ως συνιδρυτής και τεχνικός διευθυντής στην διεθνώς βραβευμένη εταιρεία ανάπτυξης εφαρμογών για τον πολιτισμό, ClioMuse ΙΚΕ, με συνεργάτες όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, η Μπιενάλε της Αθήνας, το Διάζωμα κ.α.

Παπαδοπούλου Εύη Δρ. Αρχαιολόγος

Η Δρ. Εύη Παπαδοπούλου είναι αρχαιολόγος, Διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1996 υπήρξε ενεργό μέλος σε ανασκαφές στην Πάτρα, στη Ν. Όλυνθο Χαλκιδικής, στη Δωδώνη, στην Ιθάκη και στην Ιορδανία, εποπτεύοντας την αρχαιολογική έρευνα και εκπαιδεύοντας παράλληλα φοιτητές στην τεχνική της ανασκαφής.

Έχει εργαστεί στην Α΄ και Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανασκάπτοντας σε σωστικές ανασκαφές, καταγράφοντας ευρήματα, διοργανώνοντας εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα και πραγματοποιώντας ξεναγήσεις υψηλών επισκεπτών. Στο πλαίσιο της αρχαιολογικής της δραστηριότητας εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Έχει μετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια, δημοσιεύοντας άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Υπήρξε επιμελήτρια, μαζί με τους συναδέλφους Δρ. Αιγυπτιολογίας Βασίλη Χρυσικόπουλο και Δρ. Αρχαιολογίας Γιούλικα Χριστακοπούλου, του τόμου “ACHAIOS”, που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2016, από τις εκδόσεις ARCHAEOPRESS στην Οξφόρδη, προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Παν/μίου Ιωαννίνων, Θανάση Ι. Παπαδόπουλου.

Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δράσης γράφει Αρχαιολογικά Παραμύθια, με απώτερο σκοπό την προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και τη μετάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό.

Σχετικές ομιλίες